Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВАС окончателно потвърди първото наказание на Мирослава Тодорова

5-членен състав на съда отхвърля всички доводи за незаконността на санкцията

43 коментара
ВАС окончателно потвърди първото наказание на Мирослава Тодорова

Над пет месеца след като 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени като незаконно намаляването на заплатата на уволнената от Софийския градски съд (СГС) бивша шефка на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова, втората инстанция окончателно реши да го остави в сила.

Това става ясно от решението на съдиите Надежда Джелепова, Светлана Йонкова, Дима Йорданова, Славка Найденова и Ангел Калинов, публикувано в сайта на ВАС във вторник.

Петимата магистрати отхвърлят категорично всички доводи на колегите си от първа инстанция и противно на заключението на Върховната административна прокуратура, че отмяната на санкцията е правилна, я потвърждават.

Любопитна подробност от окончателното решение на ВАС е, че в самия му край върховните съдии не са записали, че отменят първоинстанционния акт, каквато е практиката, а посочват единствено, че съдът "отхвърля оспорването на Мирослава Стефанова Тодорова".

Тя заведе въпросното дело срещу наложеното ѝ в началото на т.г. наказание от Висшия съдебен съвет (ВСС) - "намаляване на заплатата с 15 на сто за две години" заради констатациите от доклада на съдебния инспекторат, който провери цялото наказателно отделение в СГС през лятото на 2011 г. Проверката бе започната от главния инспектор Ана Караиванова, която енергично се противопостави на призивите да бъде проверена скандално назначената шефка на СГС Владимира Янева заради съмнения, че е забавила едно от делата за злоупотреби в дружеството "Софийски имоти" и, че го е гледала в конфликт на интереси.

Караиванова обаче обяви, че това било поръчка и подхвана обща проверка на всички наказателни съдии в СГС, тъй като така било по-справедливо. В резултатите от работата на инспекторите бе посочено, че Тодорова има 55 забавени с между 2 и 16 месеца дела, при разгледани 436 и приключени 333. Отделно две дела са забавени с 3 години и 10 месеца и 3 години и 5 месеца. Именно за последните две плюс едно ново ВСС реши да я уволни през юли т.г., въпреки че вече ѝ бе наложил наказание.

В началото на август съдиите Юлия Ковачева (председател), Соня Янкулова (докладчик) и Иван Раденков отмениха първата санкция на Тодорова с безпрецедентно критично и изключително подробно мотивирано решение.

Сред основните им аргументи бяха обстоятелствата, че по време на дисциплинарното производство срещу съдийката във ВСС е било нарушено правото ѝ на защита, както и правото ѝ на справедлив процес. Посочено бе още, че от всички общо 57 дела, забавени от Тодорова, само 14 не са били с изтекла давност, към момента на налагането на наказанието ѝ.

Според втората инстанция обаче нищо от това не отговаря на истината.

"Не е налице нарушено право на защита. В това отношение съображенията на съда са незаконосъборазни и необосновани. Посоченото нарушение на чл. 56 от Конституцията на РБ не е налице. Сочената разпоредба има пряко действие при липса на предвидена защита. Правото на привлеченото към дисциплинарна отговорност лице не се нарушава нито от законово предвидено участие след като е валидно упражнено с оспорването на индивидуалния административен акт, което е достатъчна гаранция за защитата на накърнени права. Не следва да се приеме в случая, че правото на защита е накърнено с неизслушването на лицето, привлечено към дисциплинарна отговорност от административния орган – ВСС. Такава правна възможност в закона няма, поради което разширителното тълкуване от първоинстанционния съд стига до степен да допълни закона и подмени нормотворческата воля на закононодателя", пишат с декларативен тон петимата върховни съдии.

Те отхвърлят и доводите на колегите си, свързани с факта, че давността на ¾ от забавените от Тодорова дела е била изтекла към момента, в който ВСС я е наказал с намаляване на заплатата.

"Този въпрос не е следвало да бъде обсъждан, защото на дисциплинарно привлеченото лице му е наложено наказание за системно неспазване на процесуалните срокове по възложените дела. А разпоредбата на чл. 22, ал.1 НПК сочи времето от постъпване на делото в съда до приключване на устните състезания. Срокът по силата на тази разпоредба касае различните етапи от наказателното производство и е свързан с "процесуалното поведение на разследващите органи и на съда; на подсъдмия и защитата му по време на процеса, при отчитане на конкретната сложност на обвинението", както правилно е прието, но не би могло да се приеме, че се отнася и до постановяване на мотивите към присъдите и решенията от съдията", приема окончателно ВАС.

Отхвърлен е и доводът на Тодорова, възприет от съдебния състав на първа инстанция, че дисциплинарният състав на съвета, предложил я за наказание, всъщност е незаконен. Мотивът на съдийката бе, че той е бил съставен от двама прокурори и един следовател, което директно нарушава философията на новия Закона за съдебната власт кадровата политика по отношение на съдиите да бъде фактически отделена от тази, засягаща прокурорите и следователите.

"Не би могло да се приеме, че създаването на две комисии цели разделенението на съдии и прокурори. Обратното, тази разпоредба е неотносима към дисципилинарното производство при налагане на дисциплинарно наказание. Безспорно се касае до задачи на тази комисия свързани с атестирането и на магастратите е не може да се приеме, че мотивите на законодателя е да въведе разделение между съдии и прокурори и по въпроса за ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата, поради което съдът е допуснал незаконосъобразно разширително тълкуване на нормата при наличие на ясна хипотеза за избор на дисциплинарен състав чрез жребий от членовете на съвета - чл. 316, ал. 3 ЗСВ, поради което следва да се приеме, че дисциплинарния състав е избран при спазаване на закона, а наведеното оплакване от Тодорова е било неоснователно", сочи още ВАС (правописът е автентичен – бел. ред.).

Решението на 5-членния състав на съда не подлежи на обжалване. Мирослава Тодорова води още едно дело пред ВАС – срещу уволнението си по същество. Ръководения от близкия до ГЕРБ Георги Колев съд вече отхвърли всички доводи на съдийката срещу предварителното изпълнение на освобождаването ѝ.

По второто дело ВАС все още не се е произнесъл дори и на първа инстанция. То бе обявено за решаване през ноември, като по време на последното заседание на съда стана ясно, че шефът на Софийският апелативен съд (САС) е предизвикал дисциплинарното уволнение на Тодорова, изпращайки на ВСС приоритетен сигнал. Тогава стана ясно, че данните, изпратени от Пенгезов, визират единствено прекратено по давност дело заради забавени мотиви от страна на Тодорова, въпреки че от 2010 г. досега в САС има информация за общо 9 подобни случая, за които Пенгезов никога не е писал до съдебния съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    Така така като не хващате пушки а клавиатури ще търпите мутрата и шайката му, на финала ще умирате от глад по улиците и няма ток да имате да се вихрите по форумите. А какво всъщност пазите? Жалкия си живот или нищо неструващия си имот? Скоро няма да имате нито едно от двете.

  2. news
    #42

    Какава представителност може да има ВАС, като в него са назначени хора на квотен принцип. Всички назначени от квотата на НС са хора ОДОБРЕНИ ОТ ГЕРБ. А ГЕРБ одобрява, както всички видяхме само оцапани хора,като Марковска, които ако си помослят само, че могат да не се подчинят на избралите го, веднага ще им се извади "досието" за омаскаряване и за подвеждане под съдебна отговорност! Не беше ли срамно, че сигналът от прокурата за Марковска беше изваден в последния момент, когато се разбра, че тя няма

  3. Анонимен
    #41

    Ясно, че е поръчково, за да могат да потвърдят уволнението! Срам ме е и се чувствам отвратена като човек и юрист. ВАС загуби професионалната си същност и доблест на съд, за върховен изобщо не може да става дума.

  4. Анонимен
    #40

    ВАС- станаха символ на изтривалка и слугинаж на властта!За да изпълнят поръчката на властта и заповедта Колева могат да се обърнат на 180 градуса 10 пъти за едно денонощие!Когато те обсъждат на съвет в твое отсъствние и в присъствието на злобната Караиванова, това на било нарушаване на твоето право, а какво е според сламените човеци от ВАС?!И защо след като не е нарушение, сега е попълнено с допълнение на ЗСВ в новия Проект на МП?Но, естествено ВАС не четат такива проекти, нито практика в Страсбург,

  5. Анонимен
    #39

    Бе какво наказание е това намаляване на заплатата?! Такива не карат на заплата!! Затвор я накажете!!!

  6. Анонимен
    #38

    ДО №37 Спести си пененето – не си ли разбрал, че ВСИКИ партии и съдии са такива?!

  7. Анонимен
    #37

    32 Кирилив си ти, кирлива от корупция и престъпност е мутренската ти герберска партия! Съдия Мирослава Тодорова не е в конфликт на истереси, както семейната приятелка на неграмотния физкултурник, която, освен това, има забавени много повече дела, а и нещо се беше лекувала в психодиспансер! Изборите наближават, червиво герберче, наближават и тогава ще ви изметем - цялата ви престъпна и мутренска герберска сган! А в Страсбург, където Мирослава ще продължи да съди многоимотния, там нищожеството и герберската изтривалка Цацаров не преде, въобще не преде, и няма да може да спаси от осъдителна присъда и позор забогателия с 6 апартамента!

  8. Анонимен
    #36

    до 17 Алоо да сте чувал за препинателни знаци в БГ език? Неграмотен палячо!

  9. Анонимен
    #35

    КОГА ЩЕ СЕ ПОТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ СЕМЕЙНАТА ПРИЯТЕЛКА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР - СЪДИЯ ЯНЕВА, КОЯТО В ЯВЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ, ЗАБАВЯ И ПРЕКРАТЯВА ДЕЛО СРЕЩУ СОФИЙСКИ ИМОТИ, СЛЕД КАТО ВЕЧЕ Е КУПИЛА ОТ ТЯХ ИЗГОДНО ТРИ АПАРТАМЕНТА, КАТО ПЪЛНОМОЩНИК НА БАЩА СИ? ПЪРВО - КАК ТАКА Е УСПЯЛА ДА СЕ ВРЕДИ С ТАЗИ ПОКУПКА И ТО ТРИ АПАРТАМЕНТА, ВТОРО - КАК ТАКА Е ПРЕКРАТИЛА ДЕЛОТО СРЕЩУ ТЯХ (ПРОДАВАЧИТЕ - СОФ. ИМОТИ) И ТРЕТО - КАК ТАКА, С ТАКЪВ ЯВЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ Е ИЗБРАНА ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СГС?!?!

  10. Анонимен
    #34

    Всичко, които се поставят в услуга на насточщата диктатура ще трябва да отговарят за подпомагане на мафията!Не вярвам, че ЕС ще допусне този диктаторски режим да се утвърди, а и никоя диктатура не е вечна, а диктаторите си отиват - всички знаем как!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.