Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вдигат капитала на Общинска банка при съмнения, че тя работи като партиен трезор

Щедри обезщетения за топмениджъри, половин милион за лъскане на имидж плюс кредити за "Титан" и "Инвестбанк"

5 коментара
Вдигат капитала на Общинска банка при съмнения, че тя работи като партиен трезор

От трети опит Столичният общински съвет (СОС) успя да гласува с нужното мнозинство оценката за увеличение на капитала на Общинска банка с апорт на имоти за 5.9 млн. лв. Следващата стъпка е насрочване на извънредно общо събрание на банката за вдигане на капитала. Това трябва да стане до началото на декември, за когато е насрочено заседание по делото на една от фирмите на оправдания за укриване на данъци Христо Ковачки във Върховния административен съд, обясни Орлин Алексиев, председател на комисията по бюджет и финанси и вносител на доклада заедно със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов.

Причината за бързането е, че съветниците искат да избегнат сценарий, при който съдът се произнася в полза на Ковачки и връща положението в изходна позиция от края на 2011 г. До 11 ноември 2011 банката се управляваше от миноритарния акционер Ковачки, който държи 27%. Столична община успя да си върне контрола с помощта на БНБ, която отне правото на глас на хората на Ковачки за шест месеца. Именно тази заповед на Централната банка обжалва в съда бизнесменът.

Решението бе прокарано с гласовете на 43-ма съветници – ГЕРБ, СДС, ДСБ и един от НДСВ. Любка Качакова от НДСВ и Иван Мечков от БСП гласуваха "въздържал се". Останалите присъстващи съветници от БСП не гласуваха, а от залата отсъстваха двамата от “Атака” и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Капиталова адекватност на минимум

Всички бяха единодушни, че вдигането на капитала на Общинска банка е важно за подобряване на капиталовата ѝ адекватност. В момента тя е близо до критичния минимум – 13.69%. Средната капиталова адекватност за 19-те банки във втора група, където е и Общинска, е средно 16% по думите на Орлин Алексиев. При 12% капиталова адекватност пък БНБ вкарва квестори, които поемат управлението на банката, посочи Георги Кадиев от БСП. Капиталовата адекватност е емпиричен показател, който изразява актуалното финансово и платежно съотношение между основния капитал и общата стойност на активите.

Това от своя страна ще даде възможност на банката за повече кредити, по-добри финансови резултати и съответно по-голям дивидент за Столична община, а оттук и повече инвестиции за столичани, бяха аргументите на ГЕРБ.

В момента капиталът на банката е 34.8 млн. лв. Столична община заедно с общински фирми държи малко над 70%. Близо 27% са на дружества свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Останалите малко над 2% са на 18 други общини.

Столична община, заедно със “Софийски имоти”, ще участва във вдигането на капитала на банката с 6 млн. лв. Това означава, че ако Ковачки иска да участва пропорционално и неговият дял да не падне ,трябва да извади около 1.5 млн. лв. Бизнесменът няма пари и ще участва с апорт на имоти. Към момента Ковачки е готов с оценката на два магазина “Европа” за 762 646 лева. Те са в капитала на Общинската застрахователна компания, която има дял в Общинска банка. Най-вероятно до насрочване на общото събрание бизнесменът ще успее да намери недостигащия му капитал за да участва във вдигането на капитала на банката.

Затова остава неясно какво се крие зад хода на ГЕРБ и лично на Орлин Алексиев, който беше обвинен от Атанас Атанасов в еднолично управление на банката, защото единствен знаел какво става в нея.

От банка на Ковачки към трезор на ГЕРБ

Критиките към ГЕРБ бяха към непрозрачното управление на банката и липсата на информация. Според Атанас Атанасов от ДСБ и Георги Кадиев от БСП банката се управлява лошо въпреки големите заплати за топмениджърите.

Общинска банка е на печалба от 947 хил. лв. за полугодието при 865 хил. лв. за същия период на 2011 г., когато е била под контрола на Ковачки, показват данните, публикувани от БНБ. Административните разходи са едни и същи - 15.4 млн. лв. за полугодието на 2012 и 2011 г. Разликата, според обясненията на ръководството на банката е, през тази година са съкратени около 24% от персонала. Уволнени са над 90 човека с опит и на тяхно място се назначават такива без опит, каза Атанас Атанасов.

Даден е кредит на “Титан” за 12.4 млн. лв., който е обезпечен с камиони, които първо са заложени в Банката за възстановяване и развитие, посочиха Кадиев и Атанасов. Отделно са дадени ценни книжа на “Инвесбанк” за 10 млн. лв. “Бойко Борисов казва на кого да се дават кредитите. Така от фирмена хранилка за един бизнесмен, днес Общинска банка се превръща в партийна хранилка, срещу което сме против”, каза Атанас Атанасов.

За шест месеца работа в Общинска банка като член на управата ѝ, уволненият Борислав Моянов е получил обезщетение от близо 100 хил. лв., стана ясно от думите на Кадиев. Това е трудът за 72 години работа на един общински съветник със средна заплата от 175 лв. или заплатата на столичния кмет за 7 години, отбеляза Кадиев.

Още по-висока сума е взела освободената председателка на Надзорния съвет на банката Петя Димитрова, но не стана ясно колко. Именно тя доведе Моянов в банката, заедно с още петима служители от Пощенска банка, където в момента е главен изпълнителен директор. “Това е явен конфликт на интереси. Очевидно Димитрова не е дошла в Общинска банка заради заплатата, защото възнаграждението ѝ в Пощенска не е по-малко, ясно е, че преследва частни интереси”, каза Атанас Атанасов.

“120 хил. евро е дала Общинска банка за направата на рекламен филм. Бюджетът на програма “Култура” на Столична община е на една пета от този”, изтъкна Кадиев. Отделно има договор с медия за положителен образ на банката за 150 хил. лв., както и още 360 хил. лв. за цялостна кампания за лъскане на имиджа на банката в медиите и обществото, допълни социалистът.

Голяма част от изнесените данни не са верни, отговори Орлин Алексиев, посочен от опозицията като новия стопанин на Общинска банка. Алексиев се е разположил в кабинета на Ковачки в банката и почти не излиза от него, твърдят работещи в кредитната институция.

Некоректно е да се сравняват заплатите на топмениджърите на банката с тези на съветниците и кмета, каза Алексиев. Според него публично не трябва да се говори за кредитите, които е дала Общинска банка. Кредитополучателите са фирми с огромни обороти, които са взели заеми на високи лихви и ги връщат, изтъкна той. Според Алексиев не било вярно за обезпечението на кредита на “Титан” и нямало дублиране на заложеното с държавната Банка за развитие.

Общинска банка се управлява добре и е на печалба от близо 3 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г. при загуба от 11.4 млн. лв. за 2011 г., изтъкна Орлин Алексиев.

Продажбата на банката

Очевидно различните разузнавания донасят различни данни за това е по-добре банката да се приватизира - нещо за което СДС настоява от 2003 г., каза Владимир Кисьов от СДС. Схемата на Ковачки не е по-добра от схемата с политическо управление на банката и рано или късно ще стигнем до извода за продажбата на банката, подкрепи го и Любомир Дацов от НДСВ.

Днешното решение е само стъпка в тази посока, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Председателят на СОС Елен Герджиков обеща дебат относно бъдещето на банката. Отделно ще бъде сформирана комисия от съветници от опозицията, които да се запознаят с финансовото ѝ състояние, обеща още Герджиков.

Сполучливият трети опит

СОС даде зелена светлина за вдигане на капитала на Общинска банка след два неуспешни опита.

За взимането на решението на управляващите им беше необходимо квалифицирано мнозинство от 41 гласа. ГЕРБ имат 33-ма съветници и затова трябваше да търсят подкрепа от други партии.

Първото гласуване бе на 13 септември, когато се събраха едва 38 гласа "за". Шестима от групата на ГЕРБ са отсъствали, включително и вносителят Орлин Алексиев. Петима от БСП и Атанас Атанасов от ДСБ гласуват "против", а двама от СДС и други трима от БСП "въздържал се".

Второто гласуване бе насрочено за 27 септември, когато социалистите демонстративно напуснаха залата под претекст, че ГЕРБ налага решения в последния момент и превръща СОС в машина за гласуване. Двамата представители на ДСБ останаха "против", а колегите им СДС вече вече бяха в подкрепа на ГЕРБ, но мълчалива.

Така се стигна до извънредната сесия на 2 октомври, когато и ДСБ гласуваха "за", “заради риска от неблагоприятно развитие на съдебната сага и за да не загуби общината контрола върху банката”, според обясненията на Атанас Атанасов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #5

    кучетата си лаят, керванът си върви. преоблякъл се Илия пак в тия.... Поздрави свети Илия

  2. Анонимен
    #4

    Няма никаква разлика между управлението при Ковачки и управлението при Орлин Алексиев.Много е възможно да клони в посока на предходния едноличен търговец.

  3. Анонимен
    #3

    Въпросът не е къде е Любомир Павлов, въпросът е къде се крие Ковачки. И по-скоро зад кого в този СОС се крие Ковачки?

  4. Анонимен
    #2

    пак празни приказки! Любомир Павлов трябваше отдавна да е зад решетките точно заради тази банка!!!

  5. Анонимен
    #1

    А Любомир Павлов защо не е в затвора заради това,че години наред точеше милиони от Общинска банка и накрая я подари на Ковачки?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.