Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Веселин Пенгезов върнат за шеф на Софийския апелативен съд

34 коментара
Веселин Пенгезов върнат за шеф на Софийския апелативен съд

Върховният административен шеф върна в понеделник бившия военен съдия Веселин Пенгезов на шефското място в Софийския апелативен съд. Решението е взето от петчленен състав на ВАС с председател съдия Галина Солакова и е окончателно.

Пенгезов бе освободен от поста от Висшия съдебен съвет в средата на януари заради замесването на името му в скандала с евтините имоти в Приморско. Той попадна в центъра на скандала, след като се установи, че право на строеж като "социално слаба" е получила дъщеря му Ана Пенгезова. Срещу 2200 лева тя е придобила право да строи върху общински имот с площ от 563 кв.м. до морето.

ВСС реши да го освободи от шефското място заради нарушаване на Етичния кодекс на магистратите, но го остави да работи като редови съдия в апелативния съд

На първа инстанция ВАС също отмени решението на съдебния съвет с мотив, че при освобождаването на Пенгезов не е посочен неговия личен принос към скандала. През цялото време той твърдеше, че не знае какво е правила дъщеря му в Приморско. Окончателното решение на ВАС потвърждава тезата на тричленния състав на съда.

"ВСС не е изложил съображения за осъществено лично негово поведение на магистрат в предприетото начинание на неговата дъщеря да придобие право на строеж, което да е установено по безспорен начин и мотивирано, каквото е изискването на Етичния кодекс и закона", се казва в решението на Върховния административен съд.

Според ВАС не е достатъчно ВСС само да се посочи, че е налице нарушение на Етичния кодекс на магистратите, а трябва и да ги изброи.

От материалите, предоставени пред ВАС от съдебния съвет, става ясно, че Пенгезов е уведомен за действията на своята дъщеря, която тогава е била на 19 години. Ана Пенгезова е излъгала община Приморско като е дала адрес, на който живее в морския град, но членовете на ВСС са установили, че тя никога не е живяла там.

В крайна сметка тя е взела и 2000 лева на заем от баща си, за да плати в кметството. Правото на строеж обаче е останало нереализирано. По време на дисциплинарното производство пред ВСС общинските служители са заявили, че не са знаели кой е бащата на Ана Пенгезова.

Самото назначение на Веселин Пенгезов за шеф на Софийския апелативен съд бе остро критикувано от Съюза на съдиите в България и се дава за пример за порочната кадрова политика на ВСС. Преди да заеме този пост, Пенгезов бе председател на Военно-апелативния съд, но въпреки това бе предпочетен пред съдии, които имат значителен опит с цивилното правораздаване.

След избирането му през 2010 година, Пенгезов спретна купон, където присъстваха много от членовете на ВСС, гласували ден преди това за него.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #34

    Трябва ни изцяло нова съдебна система, която не само да измете такива бандити, но и да не ги допуска в свойте редици. Поредното безумие на самозабравилата се съдебна система.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #33
  3. emma
    #32

    Все пак ВКС единствен се опълчва на ГЕРБ.А това е гаранция за малко демокрация.Браво на Лазар Груев.

  4. Анонимен
    #31

    В затворите вероятно също има добри специалисти Дайте да попълниме кадрите на Герб и с тях , че да просперира държавата ни

  5. Анонимен
    #30

    Това е чудовищно мафиотизиране Герб май е дошла на власт за да узакони действията на мутрите Имате ли представа, че когато това става и спрямо съдиите България ще се превърне в развалина в която могат да живеят спокойно само мутренските кланове

  6. Анонимен
    #29

    И ние чакаме правосъдие????????

  7. Анонимен
    #28

    ВАС ни приготви също подарък : съдия Веселин Пенгезов е възстановен..... За шеф на САС ???? Съдията на мафията, облагодетелстван и от нея..... Всичко е повече от нормално !!! Живеем в държава на червената мутро-мафия, на нейните слуги и изпълнители !!!! В момента е на власт групировката ГЕРБ - синтетичен образ на групировките от миналото : СИК, ВИС, ИПОН, Скорпио, Болкан......, обслужващите ги прикриватура и СЪД, чиито висши нива са изцяло подвластни на топ-комунистическата и ДС мафия !!!!! Каквото си избираме - това получаваме...., дори в повече..... ЗАЩО мълчи Президентството ??????????????????????????????????

  8. Мунчо
    #27

    Оплели са се като свински черва. Бсички са наясно, че независима съдебна система в Бг няма. И в тази връзка аз съм доволен. ББ, като еднолично управляващ държавата, ще остане без възможност за шикалкавене.На всички им писна от театър. Или чисти всички съдебни институции, или на следващите избори е аут. Поне за мене, а надявам се и за много други.

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #26
  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #25

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.