Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Видео "Мутренското отмъщение на Боко Тиквата" изчезна от интернет сайт

Явор Колев: "Ако сървърите бяха в Ню Йорк, и там щях да отида"

45 коментара
Бойко Борисов по време на откриването на "Лудогорец Арена".

Три дни, след като полицията разпръсна с масов бой стотина фенове в сектор "Б" на националния стадион "Васил Левски" минути след края на мача между столичните ЦСКА и "Левски", от интернет сайта vimeo.com мистериозно изчезна кратък видео-филм, озаглавен "Мутренското отмъщение на Боко Тиквата", който бързо доби популярност в социалните мрежи след "вечното дерби".

 

На него последователно бяха монтирани кадри от откриването на стадиона на разградския клуб "Лудогорец", където месец по-рано премиерът Бойко Борисов бе подложен на бурни освирквания и цинични скандирания от феновете на "сините", след това се виждаха и част от агресивните действия на тежко екипирани полицаи в петък.

 

Официалната позиция на МВР бе, че предотвратили поредните безредици, предизвикани от ултраси. В случая обаче всичко започна, когато няколко униформени безпричинно се доближиха до член на Националния клуб на привържениците на "Левски" и демонстративно го "заключиха“, докато събираше знамена.

 

Последва и ареста на шефа на фенклуба Владимир Владимиров, придружен с удари и ритници, също заснети и показани във въпросното видео. Реакцията на част от феновете на стадиона бе да атакуват органите с прътове от знамена, което тотално отприщи униформената агресия.

 

В края му бяха монтирани и кадри извън стадиона, на които ясно се виждаше как униформени ритат и бият бягащи фенове по бул. "Евлоги Георгиев". За фон неизвестният автор на клипа тематично бе избрал песента "Нашата полиция" на Веселин Маринов, провъзгласена миналата година за химн на МВР от вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Потърсен от Mediapool за коментар по повод изчезването на видео-клипа от интернет, шефът на сектора за компютърни престъпления в ГДБОП Явор Колев иронично заяви в понеделник, че се намира в британската столица Лондон, тъй като именно там били сървърите, на които се съхранявал краткият филм.

 

"Ако сървърите бяха в Ню Йорк, и там щях да отида", добави в същия стил Колев с уточнението, че в момента с участието на държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън в Лондон се провежда конференция, посветена на борбата с кибер престъпленията и там бил разискван казусът със свалянето на "Мутренското отмъщение на Боко Тиквата" от интернет.

 

Няколко часа по-късно въпросният клип все пак отново се появи, но на сайта youtube.com, където е публично известно, че много по-трудно би могъл да се свали даден видео-файл без желанието на автора или човека, който го е качил.

 

Междувременно от Националния клуб на привържениците на "Левски" организираха пресконференция по повод баталните сцени от петък, на която обявиха, че действията на МВР не са били провокирани с нищо от тяхна страна.

 

"Станахме свидетели на тотален лов на мирни български граждани. Видяхме как полицаите удряха хората по главите. Та на тях като им писне да удрят футболните фенове, ще започнат да бият и тези във волейбола. Искаме обаче да кажем, че преживяхме комунизма, ще преживеем и това", обяви Владимиров.

 

По думите му от станциите на полицаите, които се намирали на пистата на стадиона, се чула команда, че 100-200 човека трябва да бъдат "разбити", тъй като се връщали обратно към сектор "Б".

 

"Аз бях сред задържаните 23 привърженици в 4-то РПУ. Бях обвинен, че съм хвърлял камъни по полицаите и превозните средства от градския транспорт, което, разбира се, не отговаря на истината. Искам да кажа, че въпросната вечер мирни фенове бяха бити от бронирани робокопи, които се правеха на мъже пред всякакви хора, дори и тези по спирките. Не си виновен, но пак го отнасяш. Аз лично не виждам смисъл в срещите ни с органите на реда преди мачове", разказа и "синият" фен Христо Колев.

 

Според официалната позиция на привържениците с тези действия МВР се опитва тотално да откаже по-младите фенове да ходят по стадионите, за да не им създават проблеми. Часове преди мача в петък десетки момчета бяха спирани, обискирани и записвани в тетрадки от полицаи в центъра на София, като единственото обяснение бе – рутинна проверка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #45

    Тапак...обсaдал с Х.К. сжалене на филми от сяржари...този ли е луд или тук някой си дрянка глупости!?!?!

  2. Анонимен
    #44

    и тук: http://www.youtube.com/watch?v=fG_FnX4xfpQ ще го кача и за свободен даунлоуд.

  3. Анонимен
    #43

    ето го тук http://vimeo.com/31387203

  4. Анонимен
    #42

    За феновете няма да взема отношение. Но че ББ е суетен и много мрази да се бъзикат с него, е вярно.

  5. Анонимен
    #41

    Само не ми стана ясно, какво киберпрестъпление е това да качиш клип, показващ безредици в градска среда, та трябва да го сваля лично и на място шефа на структурата в МВР!? Те не хващат разни извратеняци и педофили, седнали да се занимават с резонния гняв на хората, преследвани и бити от полицаи. А пропо, нито първите нито последните такива, за съжаление. Във всички нормални държави на полицаите гледат като на хора, винаги готови да ти окажат помощ и съдействие. За съжаление в милата ни бананова република, полицията е орган за натиск, репресии и насилие на гражданите. Докога?

  6. civil
    #40
  7. Анонимен
    #39

    Клипът е манипулация. Смесени са кадри от стадиона в Разград и с тези от мача Левски - ЦСКА. Да, Борисов бе освиркан в Разград, но никой не е пострадал от това. А боят си го заслужиха някои лумпени - бият и псуват полицаите. Ще бият, даже малко ги биха. Явно Медиапул стана жълта преса, която манипулира.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #38
  9. Анонимен
    #37

    Внимание! Преди няколко години гледах клипче от приятелски футболен мач "политици vs журналисти" или нещо подобно. На него ясно се виждаше как ББ минава в гръб на Йордан Цонев, след което го рита много грубо в глезена, очевидно за отмъщение, докато Цонев въобще не е с топката. Същият, вместо да се възмути - първо се стресна, обърна се и погледна ББ в стил "е, защо така", ББ смутолеви нещо намръщен и Цонев се разтече, като супол с подмазваща усмивчица на примирение. Отделих си часове да го търся това клипче, но никога повече не го намерих. За мен това е сериозна индикация за случващото се около сегащния "първи".

  10. Анонимен
    #36

    http://www.stancianegra.com/2011/10/blog-post_31.html

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.