Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Виза": Сивата икономика в България е 30%

17 коментара
"Виза": Сивата икономика в България е 30%

Сивата икономика в България възлиза на близо 30% от БВП, показва изследване на компанията за кредитни карти ”Виза”.

Според проучването недекларираната икономическа дейност в Европа е намаляла миналата година до 19.0% спрямо 19.3% през 2011 г.

Благодарение на подобрената икономическа среда и прилагането на мерки за борба с измамите паралелната икономика тази година може да е най-малката от десет години насам и да възлиза на около 18.5% от общия БВП на ЕС, Норвегия, Швейцария, Турция и Хърватия.

В абсолютни цифри изследването на професора по икономика Фредерих Шнайдер от университета Йоханес Кеплер в Линц, Австрия, установило, че незаконната работа и недекларираните трансакции представляват около 2.175 трилиона евро (2.85 трилиона долара). Строителството и търговията са секторите с най-голям дял на недекларирания труд и плащания.

Според изследването сивата икономика е много по-широко разпространена в Източна и Централна Европа, като паралелната икономика в България, Хърватия, Естония и Литва възлиза на близо 30% от БВП.

За да изчислят размерите на сивата икономика, учените основават изчисленията си върху макроикономически данни и статистически прогнози.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    по- добре сива отколкото никаква икономика. В Рим по ресторантите ако мислите, че ви дават касов бон! Все гледат обаче да ни изкарат най- зле!

  2. Анонимен
    #16

    Аз лично не вярвам на тези проценти, защото са много повече заетите в сивата икономика и това до някъде е по добре, въпреки че не е хубаво да има такава! :-)

  3. Анонимен
    #15

    30%!!! Еииии браво сега по сладко ще спя, вече знам колко е в българия дела на сивата икономика... Да ви го на.....!

  4. Анонимен
    #14

    Нашиу град немаме никаква икономика, само алъш вериш търговия де и тва е и ако изкочи некоя кирия, далаверичка , та да се ублажим добре, та ние тук искаме да имаме дори сива икономика ама нема, а и то не остана кой да работи де като ги гледам колко малко хора останахме и всите опърпани , та това е у нашиу град направо е нищо, ама на кой му пука за нас..., оставени сме на доизживяване...

  5. Анонимен
    #13

    У наше село всичко е сиво, а те къде видяха тези 30 процента , ама учените са за тва да ни лажат и ние да се праим че им верваме...

  6. Анонимен
    #12

    "За да изчислят размерите на сивата икономика, учените основават изчисленията си върху макроикономически данни и статистически прогнози." - ПОРЕДНОТО ГРЕШНО ИЗЧИСЛЕНИЕ, по скоро това 30% е делът на реалната икономика, а останалото е СИВА икономика в БГ! Не знам какво и как изчисляват, но с такива методики полза НИКАКВА, а само заблуждават наивниците!

  7. Анонимен
    #11

    4 Аз пък за ГЕРБ.

  8. Анонимен
    #10

    Лека корекция.Не сивата а реалната икомомика в БГ е 30%.Сивата е 70%!

  9. Анонимен
    #9

    без съмнение Включая Първата лейди Костова? 4 Всичките ми приятели ще гласуват с 27 за Иван Костов. Успех.

  10. Анонимен
    #8

    Прокурор, съдия, министър или какъвто и да е, е корумпиран и престъпник, когато бъде признат за такъв с влязла в сила присъда. За прокурора от Бургас такава няма и следователно не е корумпиран. В демократичните държави има презумпция за невиновност и с това въпросът приключва

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.