Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вицепрезидентът призова съдът да бъде уважаван, а не "хулен"

Гражданските организации: Поведението на Цветанов е недопустимо

43 коментара
Вицепрезидентът призова съдът да бъде уважаван, а не "хулен"

Съдът не трябва да бъде хулен. Независимостта му е част от ценностите на демокрацията и това трябва да се разбере, заяви в петък пред бТВ вицепрезидентът и бивш правосъден министър Маргарита Попова в първото си интервю след встъпването ѝ в длъжност.  Повод за този коментар станаха острите нападки на вътрешния министър Цветан Цветанов срещу председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

По същото време осем неправителствени организации излязоха с отворено писмо в защита на съдия Тодорова.

Вицепремиерът обяви в началото на седмицата, че магистратът е действал в услуга на организираната престъпност и е част от "съдебния октопод", защото Тодорова не е написала 2 години и половина мотивите по едно от делата си. Става дума за делото срещу Васил Маникатов, срещу когото съдията е произнесла 8-годишна ефективна присъда за съучастие в трафик на наркотици.

Маргарита Попова коментира, че случаят е "страшно неприятен" и с това "трябва да се престане най-сетен".

"Съдът не бива да бъде хулен. Съдиите са независими, с работата си трябва да отстояват независимостта, трябва да се борят за уважението на гражданите и за уважението към тях на другите институции, разбира се, и обратното. Това са корелативни зависимости, без които не може. Това е част от авторитета на държавата", каза Попова.

Тя предупреди, че тези скандали могат до доведат и до мониторинг за независимостта на съдебната система от страна на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), след като вече имаме такъв за корупцията. В отговор на въпрос кой трябва да спре със скандалите, Попова заяви: "Ами който започва".

"Това е въпрос на култура, на възпитание и веднъж завинаги трябва да се разбере, че трябва да се уважаваме и да работим заедно. Всеки трябва да върши своята работа, да уважава другия и да го търси, за да работим заедно. Напредъкът в борбата с престъпността и корупцията не може да се подпомага чрез скандали между институциите. ", коментира вицепрезидентът.

Попова заяви, че темата с полицейското насилие, която избухна с нова сила покрай случаите "Начкови" и "Скравена", също спъва България в опитите ѝ да утвърди "демокрацията" и да стане член на Шенген. Вицепремиерът заяви, че заедно с група неправителствени организации е изработен и проект за процедура за назначения на хора на висши държавни
длъжности.

"Трябва да има правила, които да бъдат публични, и чрез правилата, които ние ще предложим в президентството, да дадем пример за това как във всяка една сфера, включително в съдебната система, трябва да се случват така, че да бъде удовлетворено общество откъм публичност", обясни Попова.

Недопустимо поведение на Цветанов

Изказванията на министъра на вътрешните работи от тази седмица по адрес на съдия Мирослава Тодорова се основават на неверни факти и представляват поредно грубо и манипулативно изкривяване на истината, се казва в отворено писмо на неправителствени организации, адресирано до премиера, ВСС и правосъдния министър. То е подписано от Института за развитие на публичната среда, Българския институт за правни инициативи, Мрежата за гражданско наблюдение на съда, Програма Достъп до информация, “Отворено общество”, Центъра за либерални стратегии, Български адвокати за правата на човека и Фондация "РискМонитор.

"Недопустимо е представители на изпълнителната власт да правят внушения в медиите за съдии, които помагали на организираната престъпност. Това е недопустимо поведение на висш представител на друга власт спрямо съдия в една демократична европейска държава.  Изказванията на министъра са и груба намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, което е забранено от нашата Конституция", се казва в писмото.

Неправителствените организации призовават Цветанов незабавно да докаже твърденията си, а ако не, да се извини или да понесе политическа отговорност за думите си. В отвореното писмо се казва, че "с поведението си, сегашният състав на ВСС и изказванията на министъра на вътрешните работи внушават на съдиите, че конформизмът и мълчанието са единственият път за успешно кариерно израстване".

"В лицето на съдия Тодорова ВСС и министърът на вътрешните работи са взели на прицел не просто инакомислещите, а изобщо мислещите хора в системата", заявяват неправителствените организации, визирайки и дисциплинарното наказание, наложено на съдия Тодорова за забавени дела.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    Браво на госпожа Попова.Това, че си остава професионалист на поста вице президент я прави ценна за българската демокрация.Ако и президента Плевнелиев последва нейния пример ще съжалявам, че не гласувах за тях.

  2. Анонимен
    #42

    "Независимостта на правосъдната система е част от демокрацията"-становище на вицепрезидент М.Попова?!Убеденост изказана от най-висок пост на човек ,който е бил години наред част от тази система.Дали новите реалности/членството ни в ЕС и хармонизирането на законодателството ни с Европейското/са в състояние да променят начина на мислене на вицепрезидента?Сега ,когато от кандидатстването ни и четири години след приемането ни, нито един мониторингов доклад на ЕС не съдържаше одобрение /съдържаха интелигентно

  3. Анонимен
    #41

    Съдът първо трябва да си извоюва уважението. Това с призиви не става.

  4. Анонимен
    #40

    Като искате съдът да бъде уважаван, разчистете го от незаслужаващите уважение!!! А те да не би да НЕ са по-голямата част?!!!!

  5. Анонимен
    #39

    Попова да не знае много да не намери наркотици в колата си и от там обвинение за престъпна група с мъжа си и децата си.

  6. Анонимен
    #38

    Ето го съдът, който си върши работата перфектно. Къщата на съдия Пенгезов: http://www.reduta.bg/wp-content/uploads/2011/11/№-21.jpg

  7. Анонимен
    #37

    Съдът си върши работата перфектно и в никакъв случай на бива да бъде хулен. Някой все още да си спомня за перфектното решение на съдия румяна ченалова, че за президентското протеже убиец пред Соко няма достатъчно данни за извършено престъпление, но от др. страна тя не твърди, че той не го е извършил!

  8. Анонимен
    #36

    всички магистрати са корумпирани,факт.обаче гарван ,гарвану око не вади. цяла европа орева орталъка че наще магистрати са най - корумпирани в европа. оба4е вицето си знае еда песен и я пее ли пее.съдия яневя,съдия деница петкова съдия тонев и т.н. и т.н. все лицето на Бг. седнала вече да ги защитава.ами те да бяха се поправили малко

  9. Анонимен
    #35

    Г-жо, Попова, разбирам че сте от системата и не можете да се обявите за революция, тъй като всичко може да рухне, но фактите са ужасни. Не може с тези заплати да се живее ТАКА. ТАКА че Цветанов, ной-вероятно, е прав.

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #34

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.