Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Ходжата на Сърница и хора от околните села са обвинени за насаждане на омраза на религиозна основа

21 коментара
Властите разкриха 13 радикални ислямисти в Родопите

Прокуратурата в Пазарджик обвини в понеделник 13 души за проповядване на радикален ислям и омраза на религиозна основа в Родопите. Акцията бе проведена от ДАНС и държавното обвинение на 6 октомври 2010 година, а на властите им трябваше година и половина да докарат нещата до обвинителен акт.

Според прокуратура 13-те души от град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската държава. Първи в списъка е ходжата на града Саид Мутлу, който е сочен за лидер. Всички те са обвинени като ръководители и членове на нерегистрираната в България ислямистка организация “Ал - Уакф ал – ислями”, която е клон на едноименната саудитска фондация.

Държавното обвинение твърди, че групата е проповядвала "антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шариатската държава".

Това става "чрез слово, изразяваща се във враждебност и отричане на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма, чрез разпространение на религиозни идеи по време на петъчни молитви в джамиите, лекции, проповеди, срещи в кафенета".

Един от членовете на групата - Ахмед Ахмед - вече е осъждан на 3 години условно за проповядване на радикален ислям и проповядване на омраза на религиозна основа. Властите са намерили доказателства, че “Ал - Уакф ал - ислями” е действала на територията на областите Смолян, Благоевград и Пазарджик от март 2008 до октомври 2010 година.

На обвинените е наложена най-леката мярка за неотклонение "подписка", която ги задължава да уведомяват властите единствено при промяна на адреса си. Саид Мутлу в качеството си на "лидер" е заплашен със затвор до 12 години, ако държавното обвинение докаже пред съда тезата си. За останалите Наказателният кодекс предвижда наказание до 10 години.

Операцията през октомври 2010 година бе проведена в няколко села в районите на Смолян, Велинград и Гоце Делчев. Полицаите и агентите на ДАНС иззеха литература на арабски, която бе обявена за ислямистка, както и документи, доказващи незаконното финансиране на организацията, пари в брой и компютри.

Тогава бе съобщено, че Мутлу и останалите членове на организацията са наблюдавани две години. Според държавното обвинение българският клон на “Ал - Уакф ал - ислями” е учреден в Истанбул и разполага с програма, "чиято дългосрочна цел е ислямизация". Организацията е учредена в холандския град Айндховен и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.

Веднага след акцията говорителят на прокуратурата в Хасково обясни, че Саид Мутлу разполага с лектори, които обучават момчета и момичета срещу месечно възнаграждение, а подрастващото поколение се наблюдава от платени застъпници.

Операцията по пресичане на радикалния ислям в Родопите бе остро осъдена от районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, който обясни убедено, че правителството и премиерът трябва да се извинят на всички семейства, в които служителите на ДАНС са нахлули. Освен това Мохамед настоява за персонално извинение на всички действащи имами, защото те са "гарант за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите".

Имамът на село Лъжница Мохамед Камбер, от чийто дом бяха иззети множество книги, обясни тогава, че е възмутен, обиден и няма да коментира акцията, докато не приключи проверката на прибраната литература. Според него акцията е провокирана от противници на мира в България и го е провокирала да не вярва на управляващите.

В крайна сметка името на Камбер фигурира сред обвиняемите за членове на групата за проповядване на антидемократични идеологии.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #21

    ahmet ahmet e vrag nomer 1 za bilgariya toi naistina propovydva radikalen islym ii omraza kim hristiyani ievrei bilgari ii drugi religii kato zayavyvat 4e edna edinstvena religia ee islyma ii vikat tekbir alla voegber smirt na hristiyanite i evreiite te kilnat seki den hristiyanite i evreite na syko klanene na molitva te kilnat kajete molyvi koy religiy huli ii kilne osven religiata islym aaa za smetka na tova hristiyanina blagoslavy seki kato kazvat blagosloven da bide bilgariya isi4ki koito jiveyat viv ney viste sega tovo neeli hubavo bidete istini na tova

  2. Анонимен
    #20

    от това село Сърница нищо добро не е излязло

  3. Анонимен
    #19

    Защо не кажете, господа историци, истината за това, кога и защо е основавано това село - Сърница. А именно, то е основано от изгонените от българите , включително и от мюсюлманите живеещи в района на Батак, Велинград и Пазарджик, наследници на бащибозука, мобилизиран от турската армия за погрома на Батак през Априлското въстание.Както знаете, редовни армейски части не влизат в Батак, защото населението е изпълнило искането на пашата за откуп в злато.

  4. Анонимен
    #18

    Защо не кажете, господа историци, истината за това, кога и защо е основавано това село - Сърница. А именно, то е основано от изгонените от българите , включително и от мюсюлманите живеещи в района на Батак, Велинград и Пазарджик, наследници на бащибозука, мобилизиран от турската армия за погрома на Батак през Априлското въстание.Както знаете, редовни армейски части не влизат в Батак, защото населението е изпълнило искането на пашата за откуп в злато.

  5. Анонимен
    #17

    Abe za izkazvashtite se v tozi forum - kato sa vi tolkoz mili radikalnite isliamski fanatici, zashto ne si smenite viarata, obuete shalvarite, i se zabulite s feredjeta i otidete da jiveete v niakoia hubava i demokratichna miusilmanska darjava, kadeto isliama e zakon? Pak posle elate da mi obiasnite razlikite v razlichnite techenia na isliama.

  6. И.Иванов, Швеция
    #16


    ПРОКУРОРИ НА ДАНС НА МУТРОКОМУНЯГИ НА ГЕРБ ОТНОВО НА БОРБА СРЕЩУ "БУРЖОАЗНИТЕ ИДЕОЛОГИИ" В ЗАЩИТА НА СОЦИАЛИЗМА !

    """ Прокуратурата в Пазарджик обвини в понеделник 13 души за проповядване на радикален ислям ... """

    Което (вън от въпроса дали действително се е случило или е съчинено от ДАНС и прокурори) не е престъпление според Наказателния кодекс.

    """ Според прокуратура 13-те души от град Сърница и околни села са проповядвали идеологията на салафитското направление на исляма и налагането на шариатската

  7. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #15
  8. Анонимен
    #14

    "гарант за спокойствието и психическото равновесие на мюсюлманите"колко нагло - от една стр. внимайте да не си нарушите "спокойствието", а от друга такома подценяване на мюсюлманите "психичекото равновесие".

  9. Анонимен
    #13

    Живеем в държава, която провежда 'Възродителен процес' през 80-те години на ХХ век. Как може да се повярва с лека ръка на подобни обвинения и явни диверсантски операции? Без солидни доказателства това си остава поредната 'димка' пред обществеността.

  10. Анонимен
    #12

    От поднесената информация не се разбира по никакъв начин къде точно е криминалния елемент. Може и да има нещо сериозно, но какво е то - не става ясно. Нали има обвинителен акт? Две години се подготвя! Дайте го. Разбира се само, че някакви хора четат нещо на арабски из горите, били от салафитско направление на исляма и хоп - виновни за нещо. Това ли е проповядване на омраза на религиозна основа - да членуваш в нещо, да се молиш в петък и да говориш с хората по кафенетата за религия? Дайте какво конкретно

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.