Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Влизаме в еврозоната до края на правителствения мандат

11 коментара
Влизаме в еврозоната до края на правителствения мандат

Голямата ми цел до края на мандата на това правителство е България да стане част от еврозоната и вярвам, че това ще стане, това заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В сряда след заседанието на кабинета той представи краткосрочната антикризисна програма на правителството до май 2010 г.

Според Дянков е реалистично икономиката ни да е готова за еврото до 2013 г. , когато изтича мандатът на сегашното правителство, въпреки че и Международният валутен фонд и Европейската комисия заявиха, че това едва ли ще се случи преди 2015 г. Правителството на Сергей Станишев пък се готвеше да въвежда еврото през 2011-2012 г.

Краткосрочната антикризисна програма на кабинета “Борисов“ включва 82 мерки, разделени в 8 направления. Сред тях са и одобрените във вторник от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Някои обаче се различават от първоначално обявените.

Финалният вариант на краткосрочната антикризисна програма ще бъде утвърден от Министерски съвет следващата седмица, като до тогава документът ще се предостави на парламента за обсъждане и предложения, уточни Дянков.

Първото направление в програмата е свързано с осигуряване на устойчивост на макрорамката. Една от мерките тук е влизане в ERM II зоната – т.нар. чакалня за еврото. Симеон Дянков потвърди, че страната се готви да подаде молба за членство в нея през ноември и тече усилена подготовка да докажем, че отговаряме на необходимите критерии. Изготвянето на средносрочна фискална програма, промените в НАП и т.н., са част от тази подготовка, каза Дянков и допълни, че партньорите ни от Брюксел следят от близо процеса.

За да ни приемат в "чакалнята" за еврото, трябва да докажем, "че работим различно от предишното правителство", каза още финансовият министър.

Част от мерките в това направление вече са изпълнени, като например орязването на разходите на министерствата с нови 15%, каза Дянков.

Другите акценти в програмата на кабинета са устойчивост на финансовата система, подобряване на бизнес средата, повишаване на аграрното производство, развитие на инфраструктурата, стимулиране на заетостта, развитие на икономика на знанието и подобряване усвояване на средствата от еврофондовете.

"Като се има предвид, че мерките са краткосрочни, най-важно е годината да бъде приключена с балансиран бюджет, от което най-много се интересуват и европейските институции“, каза финансовият министър. По думите му, ако това бъде постигнато, ефектът ще е поевтиняване на кредитния ресурс от чужбина за българските банки и намаляване на лихвите по заемите.

Сред откроените цели пред управляващите се нареждат още съкращаването на сроковете за реализиране на проектите за магистрали, съкращенията в държавната администрация, използване на пари по оперативна програма (ОП) "Човешки ресурси" за обучение и преквалификация, работа срещу контрабандата.

Социалният министър Тотю Младенов пък съобщи, че следващата седмица свиква два консултативни съвета - за обсъждане на пенсионната реформа и на перспективите за развитие на пенсионния модел, както и за квалификацията на работната ръка. По думите на министър Младенов има пълно несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Mickey
    #12

    Сегашното поредно комунистическо управление, се надява с декларации и пушилки, са създаде впечатление че нещо прави! Само че за сега това правителство освен да раздаде министерсрвата пак на комунисти и мутрите им нищо не е направило! Само с надъхване на Шараните , че пак им пречело "предишното управление" НЯМА ДА СТАНЕ!(кавичките съм ги сложил щото няма предишно няма сегашно- управението си е едно и също) Нека първо да чуем отговора на Борисов на писмото на неговия "приятел" и "фен" , Юрген Рот, и ще ви се изясни кога и къде ще влезем! Ха да ви видим сега журналистчета: ИСКАМЕ ОТГОВОРА НА БОЙКО!

  2. me
    #11

    Мале мале, леле мале, и ще има конвертиране на цени. Леле мале, оле мале, хляб от 1 лв ще стане 1 евро, билет за автобус от 20 лв на 20 евро и т.н. Е това ще е големият крах на нещастните граждани! А заплатите от 500 лв ще станат 200 евро. Оле мале, леле мале, дива чалга!

  3. Ела, Ела
    #10

    Защо в Гърция има по-евтино отколкото у нас?

  4. майкъл
    #9

    задължително е да се премине към евро. това ще сложи по-добър финансов ред.ще спрат измамите на чейндж бюра и банки. ще бъде по-лесно в международната търговия без да се наливат пари в лакоми усти на банки от неизгодна обмяна. ще се подобри цялостния имидж на страната.ще се наложи от само себе си да се вдигнат реално заплати и пенсии. само така и дано по-скоро!

  5. 07
    #8

    нищо в БГ не ще потръгне..Но, ти, си сигурно Шаран, за да вярваш в юпито-мутра Дянков..Това е мъгла, която прави ББ заради еврофондовете..Но онез отдавна са се усетили и сега не може да ги изпързаля пак.Why, Mikel, there is no ONE bandit and/or ex-minister in the prison 8 years already?Why, friend, Dogan and R.Ovch. are still free?Отговори си на тез въпроси, прочети пак Мики и всичко ще си дойде на мястотоа то е в БГ царува с пълна сила ДС.Внял, товаришч?Do You understand, comrade Mikel?

  6. честито
    #7

    Дянков замести Николай Василев по празни приказки и изцепки

  7. майкъл
    #6

    могат да "предвиждат" споменатите користни подбуди към евентуална мярка преминаване към еврозоната.за нормалните хора е ясно, че друг път тъй или иначе няма. за сведение на 07, английският му е слабичък, с руския е значително по-добре:)))

  8. 07
    #5

    английския ми.Къде , друже, съм сбъркал!Да не си учител по английски?Всяка моя дума във форума ни се обмисля двукратно..Да, да

  9. money changer
    #3

    Vjarno e, che drug pat njama i Balgaria ste trjabva edin den da vleze v Euro-zonata. No sasto vjarno e che convertiraneto ste stane mnogo blizko do "beshe edin lev, sega edno evro." Pone taka stana s mnogo ot novite Euro-prisaedinili se. V resultat targovci i njakoi proisvoditeli ste napravjat golemi pechalbi, a masata ot potrebitelskoto naselenie ste izpita zestok finansov shok, koito ste prodalzhava s godini, dokato finansovata sfera v ikonomikatya se balansira s drugite otrasli. Taka che stjagaite

  10. Дедо Тошо
    #2

    а после може да пратим и човек на Луната. Няма нищо по-лесно от обещания в бъдеще време.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.