Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

България се отказа от АЕЦ "Белене", заменя я с газова централа

Делян Добрев ще преговаря в Москва за "дружеско" прекратяване на проекта без съд

303 коментара
България се отказа от АЕЦ "Белене", заменя я с газова централа

България няма да строи АЕЦ "Белене", на площадката край дунавския град ще се изгражда газова централа. България ще плати поръчания на Русия реактор за "Белене", който трябва да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй" или продаден.

"Взехме правителствено решение да прекратим проекта АЕЦ "Белене” и да доплатим първи реактор, който октомври месец ще е окончателно готов. Около 140 милиона евро остава да се дадат още за него", каза Борисов пред журналисти след правителственото заседание и след като информира президента и икономическата комисия в парламента.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев ще замине в четвъртък за Москва, за да съобщи решението на руския изпълнител "Атомстройекспорт". Добрев ще убеждава руската страна да не съди "Националната електрическа компания" заради отказа от ядрения проект.

Не е ясно кой ще изгражда газовата централа на мястото на АЕЦ "Белене", но според неофициална информация това ще е "Газпром" и проектът се свързва с изграждането на газопровода "Южен поток".

България се отказва от АЕЦ "Белене", защото при цена около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага - между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро или приблизително 20 милиарда лева, обясни министър-председателят. "Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България”, каза Борисов. Той допълни, че при земетресение там България ще бъде изтрита от картата на света.

Плевнелиев подкрепя отказа от АЕЦ "Белене" и настоява за енергийна ефективност

Приветствам и подкрепям решението за спиране на "Белене", коментира президентът Росен Плевнелиев ,който смята, че за пръв път такова решение се взима прозрачно.

Според държавния глава не е ясна финансовата изгода за България от реализацията на АЕЦ “Белене”. Проектът не решава проблема с енергийната неефективност на страната, която в момента по този показател изостава най-чувствително в Европа. Според президента важни са националните приоритети, сред които са енергийната ефективност, енергийната диверсификация, а АЕЦ "Белене” не решава нито един от тях.

Още

Решението за отказа от АЕЦ "Белене" бе взето без публичен дебат в парламента, какъвто Борисов обеща да проведе и да запознае депутатите с изводите от анализа на консултанта по проекта – британската банка HSBC. Тя трябваше да каже рентабилен ли е проектът, на каква цена ще е произвежданата енергия и има ли пазар за нея. Изводите ѝ обаче засега остават неизвестни.

Стратегическата цел е запазване на V и VI блок в АЕЦ "Козлодуй", която да стане изцяло руска централа, ако се освободят площадките на първите четири затворени реактори, може да се мисли и за VIII блок, каза Бойко Борисов.

Проектът бил компрометиран от самото начало

Друг аргумент за спиране на АЕЦ "Белене" е, че проектът е компрометиран още от самото начало и затова за него не могат да бъдат намерени европейски инвеститори, каза министър-председателят.

По думите му проблемът е в това, че търгът за избор на изпълнител на ядрения строеж (обявен през 2005 г. - бел. ред.) е проведен за дострояване на централата, което ограничило кандидатите и на практика нарушило конкуренцията, а после се решило да се строи наново и са дадени стотици милиони за разрушаване на старата площадка.

Борисов към Путин: Не ни отива да шикалкавим
"Завчера в разговора с Путин стана ясно, че не ни отива да шикалкавим и да си разваляме отношенията заради проекта. Надявам се Путин да удържи думата си за дружеско излизане от проекта и да работим за "Козлодуй"", коментира още Борисов.

Убеждавайки Путин за прекратяване на "Белене", Борисов му обяснил, че заради проекта в България започнало да се говори против Русия, а това не било редно, защото руснаците са ни освободили от турско робство.

Министър Добрев ще търси дружески начин да излезем от проекта "Белене" без да се съдим. На министъра е даден мандат за започване на процедура за монтирането на новия реактор като VII блок на АЕЦ "Козлодуй”, информира още премиерът.

Самият Добрев изрази надеждата си, че ще успее да убеди "Атомстройекспорт" да не ни съди.

В началото на мандата на правителството на ГЕРБ през 2009 г. тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков изчисли, че при спиране на проекта страната ни ще трябва да плати компенсации за около 800 млн. евро на "Атомстройекпорт". Според неофициални информации обаче Путин е обещал да не се предявяват претенции за спрения ядрен проект, ако заместващата го газова централа бъде дадена на "Газпром".

"При общия обем на поръчките на "Росатом” отказът от една атомна електроцентрала е незначителна загуба”, заяви в сряда ръководителят на руската корпорация Сергей Кириенко пред ИТАР-ТАСС. По думите му позицията на Русия по въпроса е строго прагматична. "Ако България реши да строи АЕЦ "Белене”, ние ще строим. Ако на България не е нужен този проект, то няма да го реализираме”, каза Кириенко, без да засегне конкретно въпроса с евентуалните неустойки.

В отговор на въпрос дали докато дойде време да се инсталира в "Козлодуй" след около 6 години почти готовият реактор на АЕЦ "Белене" няма технически да остарее, премиерът Борисов първо заяви, че той може и да бъде продаден, ако някой иска да го купи, а после – че окончателното решение е да отиде в съществуващата ядрена централа. Накрая каза, че 33 години не сме построили АЕЦ "Белене" и попита какво значение имат 6 години.

Не е ясно кой ще строи газовата централа и има ли нужда от нея

Борисов не се ангажира кой ще изгражда бъдещата газова централа край Белене, но даде да се разбере, че решението за отказ от ядрения проект е обвързано с преговорите за намаляване цената на руския газ за България и строежа на "Южен поток".

Делян Добрев отказа да коментира дали "Газпром" ще строи парогазовата централа, обещавайки да каже това като се върне от Русия. Той обясни само, че този проект ще е изцяло частен, целта му е да балансира множеството ветроенергийни проекти в Североизточна България, както и да оправдае очакванията на населението в региона за икономическо развитие покрай ядрения проект.

Според заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов обаче засега няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене".

"Много добра идея, България има нужда и от газова централа, въпросът е да се намери инвеститор. Ние ще приветстваме всяка една инвестиция. Още нямаме инвеститор, който да е проявил интерес. Приветстваме всяка идея, която трябва да се реализира в областта на енергетиката. Знаете, че имаме възобновяеми източници в Североизточна България, които не могат да бъдат балансирани в момента, една газова централа трябва да ги балансира", посочи Николов.

Трайков: Цената на тока от парогазовите централи е висока

Проблемът с газовите централи е, че цената на произведената от тях електроенергия е неконкурентна, посочи същевременно бившият енергиен министър Трайчо Трайков. Според него при настоящите цени, по които страната купува природен газ от "Газпром", цената на произведената електроенергия ще е над 130 лв. за мегават час. "Поради това всички компании, които досега са проявявали интерес към такъв проект, са искали дългосрочни договори с НЕК, което не сме разрешавали", каза Трайков.

Новият икономическият министър Делян Добрев от своя страна заяви, че държавата няма да има никакъв ангажимент към реализацията на произведената от тази централа енергия, а инвеститорът трябва да търси начин да си реализира продукцията на свободния пазар. Той не пожела да коментира дали за строежа на централата ще бъде обявен конкурс, каквито са изискванията на Закона за енергетиката и то след анализ за необходимостта от нови енергийни мощности.

Премиерът от своя страна обясни, че намерението за изграждане на газова централа ще зависи от икономическата обосновка, която ще даде британската банка HSBC. Тя бе наета от българското правителство да анализира АЕЦ "Белене" и не се знае под каква форма сега тя ще анализира евентуалния газов проект.

Засега е ясно само, че решението за спиране на "Белене" и изграждане на газова централа е обвързано с преговорите за "Южен поток" и цените на природния газ. Борисов е отбелязал пред Путин, че не може Германия да плаща 330 долара, а ние 600 долара за газа.

Решението за спиране на АЕЦ "Белене" и изпращане на готовия руски реактор в сегашната АЕЦ "Козлодуй" бе обявено за пръв път от премиера на 16 март, в опровержение на предположенията, че уволнява министър Трайчо Траков заради съпротивата му срещу ядрения проект. Тогава Борисов каза, че още преди месец е пратил Трайков и вицепремиера Дянков да съобщят това решение на руснаците. После обаче допълни, че окончателното решение щяло да се вземе след като се види анализът на консултанта, както и че е нужно проектът да се диверсифицира, да не е само бълго-руски, като накрая се обяви и за референдум по въпроса.

В понеделник Борисов разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин, от който разговор се разбра само, че предстои визита на министър Делян Добрев в Москва.

Преди това Борисов коментира, че не може с лесна ръка да се вземе решение за отказ от проект, в който вече са вложени 1.8 млрд. лв. В сряда той коригира сумата на 1.4 млрд. лв., допълвайки, че към тях трябва да се прибавят и дължимите 250 млн. евро на френската банка "БНП-Париба", която кредитира предпроектното проучване за АЕЦ "Белене". Главницата по кредита трябва да се плати накуп в края на май.

Досега държавата е платила 102 млн. лв. лихви по този заем и трябва да плати още 200 млн. лв., обясни още Борисов.

Запитан защо България не взе решението за спиране на ядрения проект още през 2009 г., Борисов каза: "Надявахме се да намерим решение".

Президентът: Решението е в подкрепа на ядрените ни перспективи

Сега България ще има достатъчно аргументи, за да се бори за удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй”, а вие знаете, че от там произвеждаме най-евтиния ток, коментира президентът.

"От гледна точна на финансите, аз мисля, че правителството тепърва ще сложи всички свои анализи на масата. Доставеното оборудване ще се премести на базата на нов диверсифициран проект, като VII-ми блок на АЕЦ "Козлодуй”. Това ще подпре стратегически най-важната ядрена площадка на България, това е АЕЦ "Козлодуй”, каза той.

"Следователно, с това решение, България подкрепя ядрените си перспективи, създава предпоставки в АЕЦ "Козлодуй” много по-евтино, защото там имаме наличната инфраструктура да се прехвърлят тези мощности, много по-добра икономика, много по-добра възвращаемост и България продължава да играе своята силна позиция, каза президентът.

По повод отношенията между България и Русия след спирането на "Белене”, Плевнелиев посочи: "Отношенията между България и Русия в продължение на стотици години са градени в един изключително добър, позитивен, приятелски и бих казал братски дух. За мен като президент е недопустимо един проект като АЕЦ "Белене” да измества тежестта на отношенията между България и Русия”.

"Аз толкова много искам да развивам отношенията с Русия, каквито са от стотици години – приятелски. Искаме да говорим за износ на земеделска продукция, за руските туристи, за инвестиции в двете посоки. Българо-руските отношения са не само и единствено АЕЦ "Белене”. Не е в интерес на България, както и на Русия, да се налага един проект със спорна възвращаемост, при което би могло дори в много по-голяма степен да се рискуват добрите отношения между България и Русия", каза Плевнелиев.

Аз съм убеден, че България е на прав път, тъй като през 2012 г. в българската енергетика ще се случат много неща, каза в заключение Росен Плевнелиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

303 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #303

    Дами и господа, другари и другарки,
    темата за и против до изграждането на АЕЦ Белене ме провокира да напиша своето мнение. Същевременно тази тема ме подтиква да започна с едно предусловие адресирано до моето поколение „бъдещите пенсионери”.
    Дали своя „принос” за за мирен преход към демократично общество в което
    знаещия и можещия ще имат база за изява и реализация.
    Да, ама НЕ, както казваше забравения вече Бучаров. Ние толкова сме свикнали да бъдем манипулирани,

  2. Анонимен
    #302

    pravitelstvoto na gerb vse reschenie na balgaria i tova e nai goljamata glupost no da mu mislat dr.sled gerb a i mladite bg.

  3. Анонимен
    #301

    Газовете ще са от много места и така няма да зависим от други.

  4. Анонимен
    #300

    Не знам защо мн хора се радват на този факт.Според мен АЕЦ Белене ще бъде затворена/замразена (нямам претенции да знам),но следващия мегапроект ,който ще погълне милиони левове ще бъде газовата централа.Подобно на Централна гара около нея ще бъдат само кули тип Петронас.Мои сънародници ...доста сте глупави.В центъра на столицата където са струпани 2 млн. идиота от целия български ландшафт няма инвестирана 1 стотинка.На 1 умрял Дунавски остров се наливат милиарди.Хайде сега гласувайте пак за Боко и му целувайте ръка като дойде във вашето село на сбора.

  5. Анонимен
    #299

    № 219 е прав.НО, по-добре ще бъде ако топлината от АЕЦ козлодуй се оползонворява за краставици и домати, отколкото да се излива даром в РЕКА ДУНАВ.

  6. Анонимен
    #298

    ами газ от къде, за газовата?
    Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не

  7. Анонимен
    #297

    Димитър Бъчваров: Мамят ни! Истинската цена на АЕЦ Белене е 27 млрд. лв.

  8. Анонимен
    #296

    Как изобщо може да се вярва, че този недорасляк министърчето под ботуша на началника, ще договаря нещо? Той отива като куриер, за да получи заповеди от Москва. Схемата за бъдещето пред и след АЕЦ Белене, се прави само и единствено от съветските руснаци и се изпълнява от слугите им в България. Всичко, което чуваме и гледаме е пълен камуфлаж. Нещата са решени, България отново е харизана на съветските руснаци, които днес в Кремъл се правят на десни и капиталисти. Те просто грабят хищно своя народ и чрез платените предатели в България и българите. Още по страшно ще става, защото и на Запад не им пука , след като са наясно кой управлява България!

  9. Анонимен
    #295

    НЕЗНАМ ДАЛИ НЯКОЙ КЛЯКА, ПОЛЯГВА, ТОВА ВЕЧЕ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ. ЕДНО Е ЯСНО, ЧЕ КУП БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА РАБОТЯТ БЕЗ СТРАТЕГИЯ, ДЪРЖАВАТА КОНЦЕПТУАЛНО НЯМА ВИЖДАНЕ ПО НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ДЕНЯ И БЪДЕЩЕТО. БЪЛГАРИЯ Я ЧАКАТ ТЕЖКИ ВРЕМЕНА С УПРАВЛЯВАЩАТА Я ГОДИНИ НАРЕД ПАРТОКРАЦИЯ ВЕНЧАНА С ОЛИГАРХИЯТА СЪЗДАДЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА, ОЩЕ НА ВРЕМЕТО, ЗА ДА МОЖЕ ДА СЕ ОГРАБИ ВСИЧКО КОЕТО Е ВЪЗМОЖНО. ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА СЛЕД 1989 ДО СЕГА БЯГАТ ПО ЕДНА ПИСТА И СИ ПРЕДАВАТ ЕДНА ЩАФЕТА - КОЯТО СЪДЪРЖА

  10. Анонимен
    #294

    E га ти сложните игри развъртяни от посредствени актьори.
    Някой да ми каже как да си платя тока след поредното увеличение утре, вдругиден,по-други ден и всеки път след всяко ново увеличение. От пет крушки у дома съм вече на две. Вероятно трябва да мина на свещи. Цяла зима съм изкарал на 8-10 градуса в стаите си и на три юргана в леглото. Къпя се веднъж на месеца. Не пътувам, не консумирам меса, колбаси и масла. Освен типовия хляб друг не купувам. Да изреждам ли още? Пропуснах да кажа колко пари

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.