Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Военната ни авиация без гориво да лети

36 коментара
Военната ни авиация без гориво да лети

Ресурсното осигуряване на бойната ни авиация е изключително затруднено и дори за съвместното българо-американско учение, което се проведе в авиобаза Граф Игнатиево, е осигурено много малко гориво.

Това каза в петъл пред репортери шефът на базата ген. Румен Радев, който се надява в бъдеще такива златни възможности да не бъдат изпускани и когато има подобни учения, те да бъдат осигурени с достатъчно гориво.

"Въпреки това, чест прави на Военновъздушните сили, че при тази нищета все пак са успели да заделят средства за това учение, тъй като то е много важно за българските пилоти", посочи ген. Радев.

В рамките на учението посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни летя 50 минути на американски боен изтребител F-16 . В него България участва със старите руски изтребители МиГ 29 и МиГ 21.

На връх 96-годишнина на българските ВВС военните пилоти напускат редиците на армията, а оставащите се борят за летателни часове.

Закупуването на нови многоцелеви изтребители за военната авиация все още остава мираж. Министърът на отбраната Николай Цонев съобщи наскоро, че и следващата година няма да тръгне конкурсът за закупуването им поради липса на финансови средства.

“Това е случката на живота ми. Беше невероятно забавно, но по-важното е, че видях възможностите на F-16. Това е техника от световно ниво”, каза посланик Макълдауни след полета си с американския изтребител, на който през лятото се повози и министър Николай Цонев.

С този полет посланикът на САЩ изразява своята морална подкрепа за всички техни летци, пребазирани у нас, показвайки им, че тяхната задача е важна за Америка, каза пред репортери ген. Радев. Той отбеляза, че американските политици знаят как да поддържат своите военни навсякъде по света.

Американският контингент в Граф Игнатиево наброява 250 души и 12 самолета.

Посланик Макълдауни каза, че партньорството в областта на отбраната остава приоритет за САЩ и финансовата криза няма да промени плановете за развитие на американските военни проекти в България.

Нямаме никакви намерения да намаляваме обема на тренировките, обученията тук, както и в някои от другите съвместни военни бази. Дори се търсят варианти за разширяване на тези съвместна подготовка, така че тя да бъде максимално ефективна и за двете страни, допълни тя.

Преди месец стана ясно, че САЩ ще вложат над 90 млн. долара в четирите военни бази на българска територия, които ще се използват съвместно - полигона Ново село, летищата Безмер и Граф Игнатиево и складова база край Айтос.

Посланик Макълдауни каза още, че правителството на САЩ в момента преговаря за ново споразумение за статута на силите, което да влезе в сила от следващата година. Част от него е споразумението с Ирак, което предвижда много от коалиционните ни партньори да приключат участието си в Ирак, уточни Макълдауни.

Като припомни, че българските военнослужещи от Ирак ще се изтеглят до края на декември т.г., тя заяви, че те ще се завърнат като герои и хора, допринесли много за една кауза, която е била важна за развитието на този регион.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. 07
    #38

    дебелаци, полковници, дет са силни на софрите само..

  2. зарко
    #37

    тя ще ги продаде за повече пари

  3. 17
    #36

    (1) Той краде толкова много...(2) Той е вещ в авиационните дела: (а) има пилотско от братския СССР; (б) и с `Балкан` има опит...17

  4. Хари
    #35

    ""Васил Божков взема 3.8 млн. лв. годишен бонус от холдинг “Пътища”""

  5. безпартиен
    #34

    Като върховен главнокомандващ на армията не требеше се сетиш да гарантираш и подсигуриш НЗ от гориво за военната ни авиация. То и в държавния резерв трябва да е в достатъчна наличност, ама дали го има изобщо в някаква си наличност там. Ако се наложи утре да излети боен пилот,някой, с отбранителна цел, ко ше прайм тогаз? Ведро ше се смеем, както на "шегата с колесника" или как? Ше се прайм ,че си прайм защитата на мора по небето над родината ни или ше си нахлузваме големия шлем по-вдълбочко над очичките

  6. до 07
    #33

    Простащината няма граници.

  7. F16
    #32

    "Новите F16", които искат да ни доставят, ще ни струват около 1. милиарда долара за 12+2 самолета...

  8. ВОЕНЕН
    #31

    АМА СКОРО ТУРЦИТЕ ОТ РОДОПИТЕ ПЪРВО ТЕБ ЩЕ ТЕ ОПЪНАТ ОТЗАД, И ТОГАВА НЯМА ДА МИ РЕВЕШ ЗА ЗАПЛАТИТЕ НА ВОЕННИТЕ! ТИ СИ ПЪЛЕН ГЛУПАК!

  9. Gatev-letez
    #30

    No pari niama,mutrite ne sa letzi...

  10. F16
    #29

    F16 се произвежда от 1978, Миг 29 от 1983."Старите миг 29" в БГ са доставени през 1989...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.