Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Военният министър се "изсилил" с бонусите, но в края на годината можело и да има

Аню Ангелов се надява следващото правителство да отпусне повече средства за армията

22 коментара
Военният министър се "изсилил" с бонусите, но в края на годината можело и да има

Военният министър Аню Ангелов заяви в четвъртък, че се е "изсилил", обещавайки бонуси за военните, но отхвърли допусканията, че го е направил с предизборни цели. В същото време Ангелов допусна, но без да "обещава", че все пак са възможни бонуси за военните и цивилните в системата в края на годината. "Изхвърлянето" на Ангелов бе прието от военните като "обида", като председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов съобщи, че военните смятат да протестират. Такова намерение вече изказаха и от синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа".

 

Аню Ангелов съобщи в четвъртък, че са били подготвени 22 млн. лева от икономии във фонд "Работна заплата" за бонуси на военните. Той обаче бил изненадан от финансовия министър, че 82 млн. лева по договора с "Юрокоптер" за купуване на хеликоптери ще бъдат изплатени от бюджета на МО, а не от фискалния резерв. Затова се наложило министерството да покрие част от харча още през тази година, за да се гарантират средства за заплатите на военните през следващата година.

70 пенсионери със заплати работят в администрацията на МО

 

70 пенсионирани военни работят в администрацията на министерството на отбраната, съобщи в четвъртък военният министър Аню Ангелов.

 

Министерството на отбраната в продължение на повече от една година отказваше да даде тази информация, като лъжеше, че не разполага с нея и би било дискриминация да води подобна статистика.

 

Сега Ангелов обясни, че в крайна сметка се е добрал до цифрата след "дълго разузнаване в НОИ".

 

Ангелов съобщи, че е освободил 86 души военни пенсионери от администрацията на Министерството на отбраната и е назначил седем души. Трима от новоназначените са спечелили конкурс.

 

Преди дни от синдикатите поискаха рязко да се намали броят на пенсионираните офицери, които запазват местата си, но вече като цивилни служители и така получават прилично обезщетение като военнослужещи, прилична пенсия и като държавни служители – прилична заплата.

"Не съм давал на никого предизборни обещания, обявих го на 1 септември, когато нямаше предизборна кампания. Военнослужещите получават заплатите си най-редовно. Допълнителното материално стимулиране в рамките на 300-400 лева не е кой знае какво. Нека да видим и декември, да видим накрая на годината какво ще е изпълнението на бюджета. Дали няма да останат някакви средства, тогава бихме мислели. В никакъв случай не бих искал да обиждам военнослужещите с даването на 25-30 лева. Няма никакъв смисъл", заяви Ангелов, след като мина обсъждането на бюджета в парламентарната военна комисия.

 

Попитан дали обещава все пак бонуси през декември, Ангелов посочи, че не го обещава, тъй като е на мнение, че допълнителното финансово стимулиране трябва да бъде съществено.

 

В същото време той коментира, че изплащането на предварително планираната сума за бонуси от 22 млн. лева на фона на общото състояние на държавата и икономиката би било "прекалено". Той каза още, че в МВР не само няма да има допълнително заплащане, но няма и средства да бъде платен извънредният труд на служителите.

 

Министърът обясни, че вече се правят усилия да се компенсира намалението на бюджета за следващата година. Тази година ще бъде закупено гориво за 12 млн. лева, за да се освободят тези средства в бюджета за 2012 година.

 

За следващата година бюджетът на МО е 980.63 млн. лева или около 1.2% от БВП, което е с 10 млн. лева по-малко в сравнение с тази година. Заложеният средногодишен бюджет за отбрана във всички програмни документи за развитието на въоръжените сили, които МО изготви, обаче е 1.5% от БВП.

 

"Нашият разчет бе за 1.5% от БВП. Надяваме се 2013, 2014, 2015, нататък да получим компенсация за това недодаване", заяви Ангелов, като така прехвърли очакванията си за повече средства за сектора към следващото правителство.

 

На въпрос дали е сърдит на Симеон Дянков Аню Ангелов се пошегува, че знае добре правилото "вечна дружба с финансова служба".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #22

    свещи си купи с тия пари от боносите ДА ГО СМЕНИМ ТОЯ ИЗМАМНИК

  2. Анонимен
    #21

    най добре министър Ангелов да си събере багажа и да си ходи!стига са ни управлявали пенсионери!:)изкаме старият министър Николаи Цонев

  3. Анонимен
    #20

    както и да го разгледаме този случай си заслужава "златен скункс" от "господари на ефира"

  4. Анонимен
    #19

    "...70 пенсионери със заплати работят в администрацията на МО" начело с пенсионера Ангелов.."пълна лудница".

  5. Анонимен
    #18

    "Уважаеми", Г-н Министър за голяма част от българския народ 300-400 лв. е една много значителна сума!!! Не ви правят чест подобни коментари!!! Това, че обещаването на бонуси преди изборите не е предиизборна игра, също не мога да повярвам!!! Гаф на годината е вашата постъпка с българския военнослужещ!!! Не ви прави чест, ПОЗОРНО е, особено направено от министър претендиращ за висока квалификация и професионализъм в областта!!!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #17
  7. Анонимен
    #16

    колко хиляди човека наброяваше полицейската ни българска силова служба? 60000? 70000? я, моля, някой да ми припомни!

  8. Анонимен
    #15

    Докато начело на държавата стоят милиционери, Българската армия никога няма да получи нужното й разбиране, средства и приоритетно отношение. Личният състав на МВР вече е 3 /три/ пъти по-голям от БА. Бюджетът на МВР изпревари военния. Страхът на мильовците от историята, от авторитета и манталитета на офицерството е стар, колкото света. Навсякъде, където политическата полиция /КГБ, ДС/ е взимала властта, тя най-напред се е разправяла с потенциалните си противници: интелигенцията, военния елит, либералните

  9. Анонимен
    #14

    Интересно,ако щата беше пълен ,и нямаше икономия от фонд р.з. с какво щяха да платят хеликоптерите?

  10. Анонимен
    #13

    Га гласувахтИ за ГЕРБ /Герой Еднолично Ръководи България/ не рИвахтИ! Опъвайте поводите и теглете сега ГЕРБерската колесница /пардон, то си е каруца/ безропотно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.