Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Военното НДК или как мудната държава вече си има паметник

За три години две министерства така и не се разбраха какво да правят с безсмисления комплекс

26 коментара
Военното НДК или как мудната държава вече си има паметник

Мегаломанският комплекс в центъра на София, станал известен като Военното НДК, е на път да се превърне в пореден паметник на мудната държавна машина, след като вече три години властта не успява да започне да ползва сградата и тя пустее, потънала в бурени и купища строителни отпадъци. След като военните чиновници не успяха да продадат имота, преди три години правителството реши да го даде за съвместно ползване на Министерството на отбраната (МО) и на Министерството на правосъдието (МП).

От правосъдното министерство съобщиха пред Mediapool, че все още не са получили информация от военните си колеги за броя и състоянието на помещенията в сградата, които трябва да им бъдат предоставени.

По тази причина нямат и яснота кои точно съдилища и прокуратури ще могат да настанят част от администрацията си там, както и какви средства ще бъдат необходими за пренасянето и обзавеждането на помещенията за нуждите на магистратите.

Този отговор идва след като през 2010 г. държавата обяви, че смята да настани в комплекса Агенцията по вписванията, Административния съд - София област, Върховната административна прокуратура, Военно-апелативната прокуратура и Софийската окръжна прокуратура.

Недостроената внушителна сграда не само не се използва, а и се руши. Следите на времето и на липсата на грижи са видими за жителите на тихия околен квартал и за пешеходците по бул. "Скобелев", накъдето би трябвало да гледа паркът около сградата. Комплексът тъне в строителни отпадъци и бурени, заграден с грозни дървени тараби. Засадените преди 2-3 години декоративни растения покрай оградата вече са напълно изсъхнали.

Докато Военното НДК пустее по неясни причини най-големият и натоварен съд в страната – Софийският районен, продължава да работи в, меко казано, мизерни условия, като съдиите са принудени да делят по един кабинет между 4-6 души. В Съдебната палата също отдавна има дефицит на място, тъй като там се помещават 4 съдилища и 4 прокуратури.

За разлика от МП, от военното министерство съобщиха за Меdiapool, че вече са реализирали напредък и към момента е ясно кои части от комплекса ще бъдат ползвани от тях: "кино-конферентната зала, подземните паркинги и съответната вертикална планировка". Залата ще бъде една от най-големите в страната, а подземните паркинги в центъра на София могат да генерират значителни печалби.

"Интересно" обаче е хрумването на архитектите на сградата и изпълнителите на проекта - огромните огледални прозорци по фасадата да са разположени на 20-30 метра от прозорците и балконите на съседните жилищни кооперации, където по традиция се вее простряно пране.

За сградата до момента държавата е наляла около 32 млн. лева, но трябват още средства, за да се приведе във вид за използване. За целта правителството предвиди допълнителни 10 млн. лева. Тези пари бяха отпуснати на три пъти за три години, тъй като МО не можеше да ги усвои и ги връщаше в бюджета.

От МО уточниха още, че вече са създали организация до края на годината да може да бъде използвана кино-конферентната зала на комплекса. Отчетоха и, че за три години са успели да подготвят инвестиционни проекти, които са одобрени от Столичната община.

"През 2011 г. при извършването на дейностите, свързани с преустройството на хотелския комплекс, са усвоени 375 118 лв.", посочиха от МО.

Не е ясно обаче как точно ще може да се ползва кино-конферентната зала, рекламирана като втората най-голяма в страната след Зала 1 на НДК, при положение, че останалата част от сградата и имота не са довършени. Откъде ще се минава, как ще се гарантира сигурността на посетителите в залата и други въпроси все още остават без отговори.

От МО опровергаха колегите си от правосъдното министерство и заявиха, че ведомството на Диана Ковачева би трябвало да е наясно със случващото се със сградата, тъй като през 2010 г. е било запознато с плана за преустройство на хотелската част на сградата в административна. Според МО сградата към момента не генерирала сериозни разходи. Охраната на строежа е ангажимент на фирма "ХУФУ" ЕООД, която е първоначалният изпълнител на строителството на обекта.

Военното НДК бе обявено за продан от бившия военен министър Николай Цонев с начална цена около 100 млн. лева, но напълно очаквано не се намериха желаещи. Комплексът е разположен на 14 дка на централния столичен бул. "Скобелев" 23 между Петте кьошета и НДК на мястото на бившия военно-исторически музей. В комплекса влизат подземен паркинг, кино-конферентна зала, офиси, магазини, хотелска част, ресторанти и други.

Решението за строителството върху терена на музея бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. Строителството се проточи и по времето на приемника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ. Строежът се движеше от вече закритата Изпълнителна агенция (ИА) ''Военни клубове и информация'' начело със Стоян Стоянов – Стуци, станал известен със съмнения за злоупотреби и скъпата си кола ''Ламборгини".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    Де да беше само тази сграда! Огледайте се по "Цариградско шосе", по други главни улици на столицата, която се напъва да станела Европейска столица на културата. По ирония на съдбата и президентът на държавата България бил строителен бизнесмен, предприемач, живял и успял в Германия... Като един град не можем да изградим, как ще подредим цяла страна, как ще създадем нормални условия за цял един народ? Спомняте ли си преди 15-тина година кмет на София беше специалист по водно стапанство, професор беше, представителен на вид мъж беше. Пак ирония на съдбата - тогава софиянци останаха без вода за пиене и миене...

  2. Анонимен
    #25

    Спокойно-след някой и друг месец ще отпуснат няколко милиона да я ремонтират.И ще се облажат с рушветес както ще стане за мостовете-експресно и без конкурси че нема време.Много е сложно да се прецени за какво и как става и колко кабинета има-като че ли няма архитектурни книжа.Ама то на Ганьо акъла му идва само в два случая-или като го гонят или като ака,защото и в двата случая не може да приложи онуй що е измислил.

  3. Анонимен
    #24

    Навремето имаше пари и се прибираха царствени рушвети. Сега парите секнаха и никой не си мърда пръста за тази сграда. Такъв е българина, ако няма лична изгода, няма да си мръдне пръста за обществения интерес. Ако българите нямат воля да оцелеят като нация, няма друг да дойде да го направи за нас.

  4. Анонимен
    #23

    Кажете ми кой нормален човек би се върнал в родната си държава, в чиято столица (в нейния идеален център!) се случват подобни неща?!? Тъжно е. Жалко е. Безнадеждно е.

  5. Анонимен
    #22

    До #20 Като е нетърпимо,мажи въжето и действай!Аман от мрънкалници с претенции все за нещо!Я се порови и виж кога тази фирма е започнала да работи с МО.Ама като ги отрежат такива почвате да виете,че е политическа поръчка и какво ли не!Мажи въжето!

  6. Анонимен
    #21

    Там трябваше да оставят мястото за градинка. Сега никога няма да се намери ползвач на това чудо !!

  7. Анонимен
    #20

    Ако все още има нормолни хора в Парламента тутакси трябва да бъде поискана оставката на Аню, Цецо и Боко. Тутакси. Трябва да си съвсем изпърдял и пак да си министър, след вчерашните взривове край Сливен. Чии са тези боеприпаси изначално?Ясно, че не са на зоопарка. Защо МО ги е продало на този бандит, който ги разнася из цяла България?Челопеч, Севлиево,Сливен. Той е само бандит, не е даже и търговец. Тогава Аню и изброените глупаци незабавно трябва да си подадат оставките. В такива случаи кабинет

  8. Realist
    #19
  9. Анонимен
    #18

    Преди две седмици бивши съветски републики, вкарани в картата на Турция според турско правителствено учебно пособие се надигнали и направили международен скандал. Турският премиер направил проверка и се извинил, отговорен кадър от министерството им е изгорял като крушка. В същата карта с "печатната грешка" е вкарана и България, но нашите гербави плюс независими от АТАКА нищо не рекоха!? А у време оно Боко биеше телевизионни шамари на Доган, за лъжите на АТАКА да не говорим.

  10. Анонимен
    #17

    Държавата не може да е "мудна"!Истината е,че "му-ди" са държавните и партийни ръководители-освен да висят за нищо друго не стават!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.