Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички знакови престъпници са с охрана от НСО

Първанов нерегламентирано събирал информация за висши магистрати и политици

112 коментара
Николай Марков

Всички знакови престъпници са с охрана от Националната служба за охрана (НСО), която е подчинена на президента, заяви уволненият офицер от службата Николай Марков, който разказа за чудовищни злоупотреби с власт с НСО през двата мандата на Георги Първанов.

Първанов e възлагал да се събира и да му се предоставя цялата информация за охраняваните прокурори, съдии и други лица, заемащи висши длъжности, каза Николай Марков в неделя пред БНР. Още през 2007 г., когато бе уволнен от НСО и подложен на унизителна разправа от Първанов и екипа му, подполковник Марков обяви публично, че петима български политици са били обект на нерегламентирано следене. Информацията, изисквана от президента, включвала детайлни сведения, както за личния живот на охраняваните, така и за техните действия, свързани с изпълнение на служебните им задължения.

Тази неделя Марков участва в предаването "Неделя 150" на БНР, където министърът на отбраната Аню Анеглов и бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) коментираха уволнението на доскоршния шеф на НРС Кирчо Киров от поста премиерски съветник заради открити финансови злоупотреби в службата. НРС и НСО са двете служби, подчинени на президента и действащи без специален закон, но сега предстои НРС да премине на подчинение на изпълнителната власт, а НСО да остане при президента.

Тези стратегии за национална сигурност са бози, замъгляване очите на хората, коментира в предаването Николай Марков.

Той разказа, че служители от НСО са ходели с бившия президент Георги Първанов на лов и са обстрелвали животни в българските резервати. И как може да има такава лъжа, открито Първанов да застава и да казва, че не е вярно. Как да не е вярно, като аз съм бил там, възмути се Николай Марков.

Един шеф на резиденцията тогава ми каза, че Първанов е надминал ловните увлечения на Тодор Живков. Това са комплексирани хора, които от нямане накъде започват да си избиват комплексите върху животни, може би и върху хора, коментира той.

Уволненият офицер разказа още, че хора от знаковата организирана престъпност са получавали охрана от НСО. Всички знакови престъпници са с охрана от НСО и в момента, заяви Марков и обясни, че шофьори и охрана от НСО работят едновременно и за службите, и за организираната престъпност. В подкрепа на това свое твърдение Николай Марков даде пример със защитения свидетел по делото "Наглите”, който обяви, че докато е работел за НСО, му е поръчано убийство.

"Изумявам се как бившите комунисти превръщат темата за националната сигурност, темата за НАТО, за ЕС, като тяхна тема. Тези бивши комунисти са възрастни хора, които нямат представа от национална стратегия за сигурност. Бриго Аспарухов много добре знае кой е ген. Димитър Димитров, това е учител по физическо възпитание, шеф в НСО. На всичкото отгоре има и досие. Той е един от 17-те души в НСО, които имат досиета в ДС. Как тези хора могат с тези качества да управляват национални служби!?", запита Марков.

Уволненият от Първанов офицер напомни, че НСО е правоприемник на бившето УБО. "Освен името нищо друго не е сменено - нито сградата, нито хората", каза той.

"Това са полуграмотни хора, назначени от Първанов, който реално реабилитира апарата на ДС. Комунистите са работили за БКП, когато партията и държавата бяха едно и също, а този режим е обявен за престъпен в цяла Европа. В Европа на тези хора се отнемат имущества, вкарват се в затвора, 40 души в Германия са в затвора от този режим вече", заяви уволненият офицер.

"С нищо не се занимавам, защото ходя по съдебни дела. Съдят ме за всичко, включително и за опит на убийство на генерали", сподели Николай Марков.

"Четири години ходя по съдилища, за това, че отказвам да правя лицеви опори пред охраната на Маргините", допълни той.

Когато Първанов ме извика при него на КСНС, аз казах пред журналистите тогава, че закон за НСО няма да има. А темата на КСНС беше срещу приемането на такъв закон. Тогава президентът беше от БСП и премиерът от БСП, припомни Марков.

Защо, когато цялата власт беше тяхна и толкова са се загрижили да има закон, защо тогава 10 години нямаше такъв закон, по времето, когато беше президент Първанов, запита уволненият офицер. Това е защото тези служби бяха ползвани, за да се обучават кадри на организираната престъпност. Познавам лично хора, пратени от сградата на президентството, отиващи при организираната престъпност да ги охраняват като частна охрана. Това е недопустимо, но е факт, заяви Марков.

"От НСО хора участват в тези неща, в убийства. Хората, поставени на върха на тази пирамида, те са полуграмотни хора. Това е абсурд. Ако не минем като държава през пълна реформа и пълно разкриване на тези две специални служби, никога не можем да продължим напред. Тези неща, които са се случвали, те носят определени последствия. Имаше хора, които след отчет на Сметната палата се самоубиха. Дал съм това, което трябва в ръцете на господин Росен Плевнелиев. Той трябва да се произнесе какво се прави оттук нататък", коментира Марков.

Като гражданин ме обижда това, че "с целия този цинизъм като сложни думи, хора, клели се в комунизма да говорят неща, които не разбират, но го говорят толкова тежко за тази национална сигурност", каза още уволненият от Първанов.

Запитан какво ще прави оттук нататък, той заяви: "Аз съм човек, който не губи войни, губи битки, но не войни".

Когато бях при Първанов му казах, че не искам смъртна присъда на свобода. Или ме разстреляйте, че не искам да правя лицеви опори на охраната на Маргините или ми се извинете и всеки по пътя си. Страхът винаги превръща човека в подлец, каза Николай Марков.

"Първанов като президент беше един страхлив човек. Това, на което съм свидетел и това, което знам, защото съм бил и негова охрана, че това е един страхлив човек, който използва всякакви хора, които да прикриват неговите глупости. А Първанов направи безкрайни глупости в сферата на сигурността", заключи Николай Марков.

Това е злоупотреба с власт, която остава ненаказуема, коментира бившият шеф на НСС ген. Атанас Атанасов.

Основен проблем за реформата на специалните служби е, че бившата Държавна сигурност се съпротивляваше срещу нейното провеждане, защото така тези хора трябваше да са вън от системата, заяви ген. Атанасов и подчерта, че такава реформа все още не е извършена.

Според него целта през всичките години и досега е била да се запази кадровият състав. "За такава реформа е необходима политическа воля на най-високо ниво", каза Атанас Атанасов.

"ДС успя чрез своя агент Гоце да овладее най-високия пост в държавата и този агент в последствие реабилитира тази структура в публичното пространство. Той успя да върне тези, които бяха освободени и на практика 10 г. в посткомунистическия период на България, службите се ръководят от репресивния апарат на комунистическия режим с целия им арсенал", допълни Атанасов.

Според Николай Марков, ако е принципен, президентът Плевнелиев трябва да направи със службите това, което направи с посланиците, сътрудничили на ДС.

Става дума за 17 човека от ръководството на НСО, които са били служители на ДС и съответно би трябвало да нямат достъп до класифицирана информация от НАТО, защото противното би било незаконно.

Бюджетите на двете служби са 30 млн. лв. за НСО и 19 млн. лв. за НРС. Според ген. Атанасов средствата за разузнаването са крайно недостатъчни, а за Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) се отделят 90 млн. лева.

Марков твърди, че тези бюджети са фиктивни, защото и при двете служби има други начини на финансиране. Имало фирми - прикрития, които осъществяват търговска дейност и така финансират специализирани операции.

"Това финансиране не може да се контролира", добави подполковник. Марков.

Според Атанас Атанасов НРС и НСО трябва да са подчинени на министър-председателя, за да бъде осъществяван парламентарен контрол върху тях.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

112 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #112

    Петиция за преместване на паметника на поробителя в музея на соц. кича можете да подпишете тук - http://www.change.org/petitions/-26

  2. Анонимен
    #111

    Ето затова Първанов няма място нито в БСП, нито където и да било. В затвора че няма да го вкарат, няма, ама поне да се маха от полезрението ни.

  3. Анонимен
    #110

    108, тогава ти излез и разкажи истината! Ама не ти стиска и за това плюеш!

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #109
  5. Анонимен
    #108

    Няма служител на НСО, който познава лицето на снимката и който да не е убеден, че е перко наумов. Солташак дори и на гаргите в тази служба.

  6. Анонимен
    #107

    Аз също съм повече от убеден, че Марков говори самата истина. Може да поизкривява тук-там в собствен интерес, защото и той е бил част от системата, но важното е, че чрез неговите приказки намират изключително правдоподобно обяснение хиляди неизяснени въпроси! Като започнем от това как така държавността все "не може" да се справи с организираната престъпност - ами как ще се справи, че тя е част от нея! - и стигнем до "невъзможността" барем един знаков престъпник да бъде осъден у нас. При това положение

  7. Realist
    #106
  8. Realist
    #105
  9. Анонимен
    #104

    Не само в НСО и НРС е така, ако някой провери колко бивши политически офицери, комсомолски и партийни секретари и други неудачници - включително и убийци има в АКАДЕМИЯТА НА МВР, свят ще му се завие.

  10. Анонимен
    #103

    97, "Истинските са онези безименни дето отговарят за взводове, роти и имат задължения." - кои имаш предвид, тези дето избиха българската интелигенция, превърнаха църквата във филиал на ДС, напълниха Белене и Скравена с инакомислещи, задържаха и продължават да задържат Бялгария като васал на любимата ви Москва в положението на техен троянски кон в Европа, с тези дето охраняват углавни престъпници, тези дето пренасят дрога и момичета през граница, тези дето убиха Георги Марков - те ли са истинските?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.