Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване в нощта на вота

Наета е австрийска фирма да изчислява резултатите преди ЦИК

125 коментара
Всички партии без ГЕРБ правят паралелно преброяване в нощта на вота

Австрийска фирма ще прави паралелно преброяване на резултатите от предсрочните избори в нощта на 12 срещу 13 май. В наемането ѝ и техническото обезпечаване на инициативата са се включили всички опозиционни партии от 41-то Народно събрание и партията на Меглена Кунева.

 

Целта е БСП, ДПС, Движение България на гражданите, "Атака" и ДСБ да излязат и да оповестят собствени резултати преди Централната избирателна комисия (ЦИК) да е оповестила окончателно числата.

 

Инициативата се налага заради редицата съмнения за купуване на цели секционни и районни избирателни комисии, подмяна на протоколи и бюлетини, за които опозицията многократно алармира.

 

"Всички подозираме, че ГЕРБ ще манипулират този вот, за да си осигурят служебна предница. Затова се налага да преглътнем политическите си различия и в името на демократичните и честни избори демократичните партии да се обединим", обясняват организаторите на "Паралелната ЦИК".

 

Петте партии са наели австрийска фирма преброител, която е изчислявала резултатите от повече от 50 вота. Цената ѝ все още се пази в тайна, като се очаква след изборите формациите да обявят инициативата си и колко струва тя. Заплащането пък ще става пропорционално според партийната субсидия. Само Движение България на гражданите, тъй като е извънпарламентарна партия, няма такава, но средствата от партията ще бъдат предоставени и те вероятно ще са от заема, който тя изтегли в края на 2012 година.

 

100% покритие на страната

 

Схемата за действие, която БСП, ДПС, ДБГ, ДСБ и "Атака" са избрали, е възможна благодарение на новите разпоредби в Изборния кодекс, според които всяка една от 12 000 секционни избирателни комисии трябва да е снабдена с копирна машина. Според текстовете СИК трябва да предоставя копие от протокола в края на изборния ден, в който са записани броят на гласовете по формации на всеки застъпник на партия.

 

"Ще имаме 100% покритие на страната, като всяка партия ще получи дадени райони, от които ще трябва да подаваме резултатите. Протоколите ще се сканират и изпращат от "местни звена", за да може фирмата преброител в София да прави извадка за цялата страна", коментираха от формациите.

 

"Друга възможност е да качваме протоколите в интернет, откъдето освен австрийската фирма, и гражданите да добият представа", допълват от партиите. Тази дейност няма да коства никакви средства, тъй като ще се извършва от доброволци.

 

Изпипано до последния детайл

 

След като изборните книжа се сканират и публикуват или изпратят, централното звено в София от преброители максимално бързо ще обработва данните. "Австрийската мисия" ще пристигне два или три дни по-рано в България, за да подготви терена си.

 

Понеже опозиционните на ГЕРБ партии се опасяват от саботиране на инициативата им, формациите ще наемат зала, в която да се случи същинското преброяване. "Помещението ще е в края на София, хем за да не пречим на движението, като ходим с колите дотам, хем да няма опити за изкуствено задръстване, което може да е провокация", твърдят от организаторите.

 

"Не се обединяваме, защото много се обичаме. Обединяваме се, защото няма друг начин да сме сигурни, че изборите ще са честни. В това не може да ни убеди дори разширената мисия на ОССЕ", казват от партиите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

125 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #125

    Смешници, паралелно ще броят протоколи. Паралелно се броят ГЛАСОВЕ в СИК. Нищо друго не е паралално. Я да ни кажат "паралелните" каква ще бъде легитимността на тяхното "паралелно преброяване"? Нали си имат партиите застъпници във всяка СИК и всеки застъпник може да получи копие от протоколите? Или партиите в България вече нямат привърженици и застъпници, които да свършат работата, че ще викат на Моника австийската фирма, която да "узакони" "нечестността" на изборите. Смешно е, много смешно. Добре

  2. Анонимен
    #124

    ГЕРБ е нещо, което никой не знае какво е!? Има една мутра и всички около него му правят фе,,,ла,,цио. И чакат да им пусне нещо. Всеки нормален човек би се дистанцирал от подобни негови/техни/ простотии. Все едно да хванеш жена си, че си говори с любовник и да кажеш- не е вярно, това е лъжа, някой я е натопил!? Схващате ли заблудата си!? Стадото голямо сте.

  3. Анонимен
    #123

    Дано,както винаги да не измамят, защото това е малко нож с две остриета. Ако после писнат, че тяхното броене е вярно, хайде ГЕРБ са измамници! На какво ли не са способни турците и червените!!!!

  4. Анонимен
    #122

    Така и баба знае. Правим си наше преброяване. Помпаме си резултатите. И после вряскаме, че ГЕРБ печели нечестно.

  5. Анонимен
    #121

    ГЕРБ ще спечели изборите честно!

  6. Анонимен
    #120

    В България, колкото повече имаш нужда от памперс- толкова си по- велик!? Надрискана нация- Акащ вожд. Ако не щете да сте във фекалия- докажете го. Ама, май ви харесва миризмата. С букет от гербери отгоре… Боко е един газ, който ще се разнесе из въздуха и ще ни трови. Дишайте чист въздух, мама му стара!

  7. Анонимен
    #119

    Ди Пресе: БГ "Уотъргейт" говори за културата и корупцията на Борисов


    В България цари климат на страх и недоверие. Малко преди парламентарните избори на 12 май незаконното подслушване хвърли петно върху бившата управляваща партия ГЕРБ, се казва в коментар на "Ди Пресе".

    Записите говорят много за политическата култура на българските политици, подчертава изданието. Журналистите се споменават като "педерасти" и "наркомани", а доскорошният министър-председател на страната Бойко Борисов демонстрира

  8. Анонимен
    #118

    Този позакъснял"анализ"Кунева трябваше да направи преди листите да бъдат оформени!Зарази стари номади от ДСБ-Прошко на квадрат,Дани Бой Вълчев-ДОНОСНИК на 4то и 1 во ГУ на държавна сигурност-скрит по политически "съображения" ВРЕМЕННО-по Параграф12-от Закона за досиетата и моного други плюс тези от осветените хората-за сега двама на брой, няма да изберат България на гражданите-те и сега имат под 3%!!!НДСВ също изгуби доверие след като взе при себе си изменици от други партии в Пловдив над 900 души

  9. Анонимен
    #117

    Как ще реагират всички тези ПАРТИЙНИ величия от Западна Европа дето бяха в зала Армеец. Скъсаха се да хвалят ГЕРБ. А сега??? Колко им беше платено за този цирк? Как ще реагират на запитване във Фейсбук?

  10. Анонимен
    #116

    A защо ли всички се обединяват срещу ГЕРБ?!?! Те ще спечелят изборите и без да дават пари - това е глупаво. Ходя по улиците и слушам случайни хора от народа как си говорят и как подлрепят Бойко!!! Това ми е достатъчно - социологически проучвания не ми трябват!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.