Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС предлага законова поправка, забраняваща на Цветанов да критикува съда

62 коментара
Председателката на правната комисия към ВСС Юлиана Колева. Снимка: БГНЕС

Правната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС) предлага в Закона за съдебната власт (ЗСВ) да бъде въведен текст, който да забрани на министрите, чиито ресори са свързани с правосъдието и вътрешните работи, да критикуват по какъвто и да е начин съда, съобщи "Правен свят" в петък.

Според идеята, разисквана по време на последното заседание на комисията, оглавявана от Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ – бел.ред.), в съдебния закон трябва да бъде записано следното:

 

"Органите на изпълнителната власт, отговарящи за области, които засягат магистратите или правораздаването, са длъжни да подкрепят независимостта на съдебната власт. Те не трябва да правят изявления относно упражняването на съдебната власт, когато се касае до висящи производства".

На въпросното заседание освен Колева са присъствали Светла Петкова, Каролина Михайлова (също предложени от ГЕРБ – бел.ред.), както и Незабравка Стоева (номинирана за съвета от БСП – бел.ред.), личи от протокола, публикуван в сайта на ВСС.

От него обаче не става ясно кой е авторът на тази авангардна законодателна идея. Посочени са единствено формалните мотиви за нея: "Предложеният нов текст създава регламентиран стандарт и гаранция в отстояването на принципа за независимост на съдебната власт".

Абсурдното в това предложение е, че смислово то изцяло е гарантирано от конституцията, в която детайлно е разписано разделението на трите държавни власти – законодателна, съдебна и изпълнителна. Точно по тази причина от ВСС коментираха неофициално пред Mediapool, че никой в съвета, както и в правосъдното министерство, не гледа сериозно на идеята.

Тя обаче изглежда още по-неадекватно предвид твърдото нежелание на мнозинството в съдебния съвет да спомене името на Цветанов в своята официална декларация, с която само преди месец демонстрира реакция срещу поредните нападки срещу съдебната система.

Поводът бе интервю на вътрешния министър пред БНР, в което той "нареди" на журналистите да не занимават Европейската комисия със случая "Марковска", а да искат коментар от Брюксел за действията на съдебните състави, оправдали подсъдимите по едно от делата САПАРД и по корупционното дело срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев.

По първия казус под прицела на Цветанов за пореден път попадна новият член на ВСС съдия Калин Калпакчиев. Делото срещу Цонев пък бе решено на първа инстанция от Иван Коев от СГС.

Странното в случая с идеята за поправка в ЗСВ е, че именно Юлиана Колева и Светла Петкова бяха сред най-отявлените привърженици на тезата, че Цветанов не трябва да бъде директно порицан от ВСС за постоянните си медийни атаки срещу съда заради конкретни негови решения.

По време на обсъждането на въпросната "ялова" декларация Петкова дори постави ултиматум, че ако декларацията бъде приета със споменаване на името на Цветанов, то тя ще поиска ВСС да спомене и медийните атаки срещу Венета Марковска, която в онзи момент бе в епицентъра на скандала около неуспешното ѝ назначение за конституционен съдия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

62 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #62

    Не е лошо да си спомните, че ССБ /в който членуват съмо и единствено съдии/ са една от малкото неправителствени професионални организации, които се опълчиха на ББ и ЦЦ.И за разлиза от последните двама, нямат влияние върху медиите. Помислете пак. Акъла идва бавно и много често този процес е и болезнен...

  2. Анонимен
    #61

    59 То голям мъченик сте очевидно.И как го правите измитането? Като драскате анонимно безсмислици по форумите? Такъв революционен плам на хора без съответна образованост за последно беше наблюдаван в РБ след 9-ти септември 1944г. Последиците ги знаем всички...И тогава мислещите хора са били заклеймявани.Образованите, бесени и разстрелвани.Често без съд и присъда- каквито призиви се виждат малко по-долу в същия форум.Няма да се изненадам ако авторът пак сте вие.

  3. Анонимен
    #60

    Този лекоатлет-"житен бегач", като не разбира нищо защо не се скрие в някой от апартаментите си и да чака кога ще бъде арестуван и тикнат в затвора.Тоя некадърник от нищо не разбира.Даже с Боко се вземат насериозно.

  4. Анонимен
    #59

    Уважаеми, Сър 58 ! Вие, Сър,на коя планета живеете? мислите си ,че като цитирате Чърчил,хората ще се стреснат от вашата сурова преценкаДоколкото разбирам,вие-ерудита ,си мислти ,че прости са тия,които се мъчат да изметат " правосъдния " храм от такива като вас .

  5. Анонимен
    #58

    Само едно ще напиша- прост народ, слаба държава. Четейки болшинството от мненията, стигам до извода,че горната максима е правилна. Вече не се чудя, че на власт е най-простата популистка политическа прослойка.Каквито избирателите, такива и управляващите. И, както е казал сър Уинстън Ленърд Спенсър-Чърчил -всеки народ си заслужава управниците.Слепци...

  6. Анонимен
    #57

    Мила, бабке ! Покрий си гушката,моля те,не ти отива на годинките. Апропо,по темата, та ,значи и Цветанов нема право да ви безпокои .Боже-Господи ,само ти ни оставаш!

  7. Анонимен
    #56

    хахахах ще отнеме правото на полицая да обявява хората за престъпници преди да има доказателства за съда.

  8. Анонимен
    #55

    Тая кифла иска да отнеме правото на хората на мнение и да критикуват. Къде е правозащитника И.Иванов от Швеция да я изяде?

  9. Анонимен
    #54

    До №4 - не може заради няколко свестни съдии да не наричаме останалите магистрати-престъпници "пасмина". Всъщност това е сравнително скромно определение, като се има предвид за каква долнопробна група мафиоти става дума. Па и има ли смисъл да ги ги обяснявам тези неща, ти и другарите ти сте оперирани от морал. И обърни внимание че ти говоря на "ти" преднамерено. Да не седнеш да ми обясняваш че не зная българския език :-)

  10. Анонимен
    #53

    Аз не критикувам съдебната система и прокуратурата - масата от т.н. "магистрати" са чиста проба престъпници и трябва да бъдат третирани като такива а не да бъдат критикувани. Никой от тези мошеници не може да докаже произхода на богатствата си и лъжат и мажат като бесни когато ги притиснат до стената. Спокойни са защото са се погрижили да направят закони които да ги защитават. Ще се оправят само като почнат да ги бесят по дърветат на централните улици за назидание и да напомнят на останалите какво ги чака като кривнат...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.