Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правилата за избор на главен прокурор ще се определят в последния момент

15 коментара
Заседанието на ВСС. Сн. БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи в четвъртък буквално за последния момент решаването на въпроса за начина на гласуване на кандидатите за главен прокурор. Обсъждането се отлага за трето поредно заседание на съвета и за последно трябва да се проведе на 18 декември – едва два дни, преди да се проведат изборите за високия магистратски пост.

Скандалът започна, след като преди месец мнозинството в съвета успя да наложи гласуването за главен прокурор да се провежда чрез електронната система. Светкавично бе осигурено и правото на Сотир Цацаров да бъде подложен на вот първи. Всичко това доведе до съмнения, че процедурите са нагласени в полза на фаворита на мнозинството във ВСС и любимец на управляващите от ГЕРБ.

Впоследствие съмненията се задълбочиха заради сериозните опасения, че системата за електронно гласуване в съвета не може да гарантира тайната на вота. Това означава, че някои от членовете могат да бъдат поставени под сериозен политически натиск да гласуват в полза на определен кандидат.

В четвъртък членовете на ВСС Калин Калпакчиев (от съдебната квота, който стои зад кандидатурата на Галина Тонева за главен прокурор - бел. ред.), Камен Иванов (съдия, не е подкрепил кандидат) и Галина Карагьозова (съдия, подкрепя Галина Тонева) поискаха съветът да вземе незабавно решение и да прекрати скандала с процедурите. Те настояха за гласуване с бюлетини, което традиционно е възприето и от предните състави на ВСС като най-добрия начин за гарантиране на анонимен и проверим избор.

Калин Калпакчиев призова съдебният съвет да не си затваря очите пред "основателните съмнения", които има към електронната система за гласуване. Представляващият член на ВСС Соня Найденова (парламентарна квота, ГЕРБ, подкрепя Сотир Цацаров - бел. ред.) и Юлиана Колева (ГЕРБ, подкрепя Борислав Сарафов) обаче поискаха ново отлагане на темата. Найденова мотивира предложението си с публикацията на Mediapool от вчера, в която се описват сериозните съмнения за опазването на тайната на вота при електронно гласуване. Тя настоя, че трябва време дали изнесените данни са верни.

Колева допълни, че ВСС не може да взима решение за правилата, защото шест негови членове отсъстват от заседанието. Това бе оспорено от Камен Иванов, който заяви, че съветът заседава в законен състав и това е навалиден довод. "Не може да сведем подобен важен избор до разговор само за процедурата. Време е да говорим и за качествата на кандидатите", каза той.

В крайна сметка мнозинството в съвета (с 10 гласа срещу 8) се наложи и остави въпросът да се решава на 18-ти декември. Не се чуха и аргументите на Румен Георгиев (квота на следствието - бел. ред.), който заяви, че е разговарял и с тримата претенденти за главен прокурор и те искат да се гласува с бюлетини.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

15 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Besen
    #15

    Всички тия играчи да се пуснат по трасето Марковска-Гугушева и ако някой оцелее тогава ще има лице да управлява. Ама не вярвам в Дядо Коледа

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  3. Анонимен
    #13

    Смях в залата.Разбрахте ли какво е решението на ВСС за решенията на Страсбург-няма такива решения или ако ги има те не са проблем на съдиите а на гражданите които ги плащат,представяте ли си за тях това не е проблем.

  4. Hajmanata
    #12

    Ама разбира се, нека първо шефО се наспи и тогава да ви каже как ще стават нещата...

  5. Анонимен
    #11

    Самият ВСС трябва да мине през прпцедурата - да ги видим имат ли качества да са в този съвет.

  6. Анонимен
    #10

    То тук е цирк, ама в другата сграда-НС-Изборен кодекс- е още по-голям- в момента гласуват неща ,които ще направят всички нас на калинки!!!!!

  7. Анонимен
    #9



    11 души са осъдени на общо 65 г. затвор за трафик на хероин от съда в Мюнхен през 2006 г. Тарторът на групата е Александър Александров от Владая, за когото баварските разследващи доказват, че сам е организирал и ръководил канал, прекарал 2 тона хероин от Турция, през България, към Европа в периода 1998-2004. Той получава 14 години затвор, но отказва да лежи в България. Вероятно защото се страхува за живота си.

    В разбиването на канала участвали службите на 12 държави, четем в прескомюникетата от

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  9. Анонимен
    #7

    Урок по Човек и природа за 5-ти клас:

    Определение:
    Най малката частица за простотия и тъпотия се нарича ГЕРБ. Тя подобна на атома е практически неделима т.е е най просто устроена. От това следва да се направи извода, че по проста или в нашия случай по-тъпа частица не може да съществува.

    Опит:
    За да се получи вода трябва да свържеме две молекули водород и една кислород. А за да получиме милиционер трябва да се свържат 2 частици ГЕРБ. За да получиме циганин, ни трябват 2 частици ГЕРБ и една частица

  10. Анонимен
    #6

    Готви се уродлив скеч на тема 'прозрачност и демократичност', режисиран и продуциран от фашизоидната гербераска Власт. Целта е да се наложи мутро-милиционерския галеник, но това да изглежда демократично. Той ще спечели, но с малка преднина, а това крие опасност от "предателство" - ако някой от уговорените реши да гласува за "алтернативните"; за тях обаче трябва да гласуват като минимум онези, които ги предложиха, защото иначе постановката ще лъсне.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.