Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВСС създава предпоставки за безпринципност и предава доверието на обществото

35 коментара
ВСС създава предпоставки за безпринципност и предава доверието на обществото

Два дни след уволнението от ВСС на съдия Мирослава Тодорова Софийската адвокатска колегия (САК) излезе със становище срещу решението на съдебното правителство.

„Софийската адвокатска колегия винаги е подкрепяла законността и справедливостта. САК подкрепя независимостта на колегите съдии и се противопоставя на безпринципността и административното вмешателство в тяхната работа“, се заявява в декларация на адвокат Петър Китанов, председател на Софийска адвокатска колегия.

САК застава на позицията, че формализмът на ВСС в този конкретен случай най-малко е в помощ на съдебната система и организацията в работата на българския съдия.

„Висшият съдебен съвет е призван да създава условия за проява на професионализма, безпристрастието и необременената правна мисъл на българския съдия. Наместо това с акта на налагането на най - тежкото наказание - уволнение към съдия Мирослава Тодорова, дръзнала да споделя и да се бори за своята независимост - ВСС не само създава предпоставки за никому непомагащите хаос и безпринципност в системата, но и предава - за пореден път - доверието на обществото, което му е възложило мисията да създава условия за предотвратяване на подобни нарушения, а не да налага показни наказания на работещите и мислещи хора от съдебната система“, пишат от адвокатската колегия.

САК апелира за създаване на условия за спокойна от административно вмешателство и битови неудобства дейност по правораздаване, чиято единствена задача да бъде обективност, независимост и професионализъм. Единствено тогава изискванията към българския съдия могат да бъдат безкомпромисно високи, очакванията на обществото - големи, а моралната и професионална отговорност на съдията - безкрайна”, се заявява в декларацията, подписана от Петър Китанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    простотия и липса на адекватна морално етична рамка светоглед захранен от телевизора. 2те основни характеристики на евентуалната про-герб ориентация

  2. Анонимен
    #34

    Официален доклад на прокуратурата за 2011 : Процентът на осъдителните присъди спрямо всички произнесени - 97, 6 %, а на оправдателните 2,4 %; Разкриваемостта на престъпленията от МВР - 41 % (за които въобще е подаден сигнал); Прекратени поради изтекла абсолютна давност във фазата на досъдебното производство (МВР и следствие) наказателни производства - 58 226.

  3. Анонимен
    #33

    Ицо Папата е бил поръчител на грабежа на столично семейство преди 14 г., придружен с бруталното изнасилване на двете деца на фамилията, тогава на 11 и на 16 г.

    Той не е сред седмината обвиняеми, сред които са неговият шофьор Боби Лудия и охранителят му - Митко Бомбата. В бандата имало и полицай - Димчо Димчев, който бил помагач по време на изнасилването - държал ръцете на едното дете, чиято глава била затискана с дюшека, докато го насилват. За факта, че има служител на реда сред извършителите,

  4. news
    #32
  5. Анонимен
    #31

    Стига мрънкахте ,предполагам съдия Тодорова до седмица ще е в редиците на съдиите отново ,това бе поводът ,катарзисът който ГЕРБ в лицето на Борисов , ще използват за да изкоренят симбиозата межу съдии , прокурори , следователи и престъпната помия която ни тормози ежедневно , от белите якички до Октопода . За адвокатите незнам , те са друга тема , но знам че част от тях не адвокатстват , а посредничат между съда и свободията във всичките и измерения . Сетихте се да стачкувате

  6. Анонимен
    #30

    До Цветан Цветанов
    Открито писмо
    от Гражданска инициатива Справедливост
    Господин Цветанов,
    С уволнението на съдия Тодорова, не ни оставихте и частица основание да използваме думата уважаеми пред името Ви. От друга страна ни дадохте предостатъчно основания да напишем това, което следва.
    Унижението, на което подложихте 19 от членовете на Висшия съдебен съвет е забележително и в голяма степен заслужено за тези дребни душици и най-вече нещастници, които по стечение на обстоятелствата и силата на парите

  7. Анонимен
    #29

    Не сте прави, другари ВСС винаги е бил принципен - нито едно назначение не прави без да съгласува с разни Красьо Черневци, Гоце Седефчовци или Цветан Борисовци, т.е. според келепира, по стар български обичай

  8. news
    #28
  9. Анонимен
    #27

    След като съдът прие, че белязана банкнота, от пари платени за откуп, случайно е попаднала в дома на Хамстера, няма какво да говорим повече. Отдавна вече е ясно, че българската Темида е евтина проститутка, онождана от престъпни босове и "бизнесмени" като Красьо Черния.

  10. Анонимен
    #26

    ''ВСС създава предпоставки за безпринципност и предава доверието на обществото....'' Трябва да се отбележи, че Доверието на обществото отдавна го няма, а пък безпринципността отдавна е принцип в съдебните решения, за какви предпоставки тогава говорим!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.