Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Въвежда се екооценка на сондирането за шистов газ

Проучването ще подлежи и на съгласуване с четири закона

26 коментара
Въвежда се екооценка на сондирането за шистов газ

За проучването и търсенето на шистов газ ще се изисква вече и оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС), както и съгласуване на процедурите с още два, освен сегашните два закона. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти в сряда.

 

Ден по-рано от екоминистерството обявиха, че в отговор на запитване от страна на България и още пет-шест страни от Европейската комисия са съобщили, че европейското екологично законодателство допуска въвеждането на ОВОС за търсене на шистов газ. Сега тя уточни, че екооценката всъщност се изисква и затова Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предложи такава поправка в Закона за опазване на околната среда. Същия ден парламентът одобри вече предложени корекции в този закон на първо четене. караджова заяви, че съгласно процедурата между второто четене "ще се въведат категорични изисквания за ОВОС за шистовия газ".

 

Тя каза още, че проучванията за шистов газ ще подлежат и на процедури на одобрение по Закон за защита от вредното въздействие на химичните вещества, тъй като в хидравличното разбиване на шистовите скални пластове се използват химикали, и по Закона за подземните богатства в частта му за управление на отпадъците от минната индустрия.

 

В момента проучванията и търсенето на нефт и газ подлежат само на оценки за съвместимост с биологичното разнообразие и на разрешителни за ползване на вода по Закона за водите. С въвеждането на ОВОС и съгласуване на процедурите по още два закона на практика се утежнява процедурата по одобрение на работната програма на инвеститорите в дейностите по проучване и търсене на шистов газ.

 

Не е ясно как тези намерения ще се възприемат от американската "Шеврон", която през юни получи петгодишно право да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България край Нови Пазар, но все още не е сключен договорът с правителството, което като бонус за предоставеното разрешително ще получи 30 млн. евро. Чак като се подпише контрактът "Шеврон" трябва да внесе инвестиционната си програма за сондиране в МОСВ, което да я подложи на процедурите по одобрение, което сега се разширяват с още три.

 

Междувременно намеренията на "Шеврон" срещнаха съпротивата на редица екологични и граждански организации, които периодично провеждат протести в различни градове срещу сондирането за алтернативното гориво. Три партии пък – БСП, РЗС и "Атака", внесоха в парламента законопроекти за забрана на търсенето и добива на шистов газ, след като бяха поканени да направят това от премиера Бойко Борисов, за да се произнесе Народното събрание по въпроса и да е ясно защо в България няма диверсификация на източниците на горива.

 

Преди десетина дни от министерството на икономиката заявиха, че "Шеврон" наблюдават дискусията за шистовия газ в България и почват разяснителна кампания в общините, на чиято територия се предвижда да се правят проучвания.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    За тези ,които разчитат на т.нар ОВОС е добре да знаят , че ОВОС-а се плаща от фирмата, която поръчва и кюфтетата , а не от страна на МОСВ. Тук можете да видите, как дългата ръка на Газпром , явно е успяла да организира и протести чак в Австралия! http://www.youtube.com/watch?v=93hRPRxXFg4

  2. Анонимен
    #25

    докога България ще бъде полигон за експерименти от чужди нам интереси.защо трябва да досъсипем родната ни природа заради някъкви съмнителни печалби които несъмнено ще отидат в чужди сметки.крайно време е да накараме това продажно правителство малко да се освести и да престане да превръща България в пустиня защото това ще ни се случи ако допуснем добива на шистов газ.в САЩ вече събират плодовете на такива експерименти.господа управляващи България не е частна фирма която да разпродавате.ако не сте в състояние да решавате проблемите отидете си за да ви заместят такива които знаят и могат.НЕ на шистовия газ.

  3. Анонимен
    #24

    ето затова трябва не само овос, а пълна забрана за добив и проучвания
    http://www.epa.gov/region8/superfund/wy/pavillion/EPA_ReportOnPavillion_Dec-8-2011.pd
    http://www.epa.gov/hfstudy/hfsummaryftworth.pdf
    http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/envi/dv/shalegas_pe464425_/shalegas_pe464425_en.pdf...
    http://www.youtube.com/watch?v=8HnXIPx9W-Y

    и още.........
    organic compounds including benzene and m, pxylene
    were detected at concentrations up to 390 and
    150 μg/L, respectively (EPA

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #23
  5. Анонимен
    #22

    Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #21
  7. Анонимен
    #20

    Експерт Кристалина, еничар на Шеврон!

  8. Анонимен
    #19

    Кой плаща за протестите срещу шихтовият газ - истината цъфна. Дините пак се разкриха! http://oilandglory.foreignpolicy.com/posts/2011/12/15/what_worries_putin_more_re_election_or_fracking?mid=55

  9. Анонимен
    #18

    Victor Mikov от главният сайт на протеста
    Лудистите започват да нервничат.
    Нека да направим списък с имената на някои от най-отговорните лица и да започнем търсенето на жилищните им адреси! Според мен на този етап трябва да се насочим към 4 лица: министъра на икономиката, енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, заместник министъра на икономиката, енергетиката и туризма – Делян Добрев, министъра на околната среда и водите – Нона Караджова и министър-председателя Бойко Борисов. Извън района на София

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #17

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.