Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Възможно е САЩ да освободят талибани, за да ги склонят към диалог с Карзай

1 коментар

След 10 месеца на тайни преговори диалогът с афганистанските бунтовници талибани е достигнал до критична точка и скоро ще се разбере дали е възможен прелом, водещ до мирни преговори с крайна цел, съобщиха високопоставени американски представители пред Ройтерс.

 

Като част от набиращата скорост дипломация с високи залози САЩ обмислят да предадат на афганистанското правителство неуточнен брой талибански затворници от военния затвор в Гуантанамо.

 

САЩ са помолили представителите на талибаните да отвърнат на тази мярка за укрепване на доверието със свои действия. Такива биха могли да бъдат осъждането на международния тероризъм и публично изразена готовност да започнат официални политически преговори с правителството на президента Хамид Карзай.

 

Американски представители са провели около половин дузина срещи с емисари на бунтовниците предимно в Германия и столицата на Катар Доха. Те признават, че дипломатическите усилия са изправени пред огромни предизвикателства - американските войски се изтеглят от Афганистан и до края на 2014 г. почти ще ликвидират присъствието си, намалявайки по този начин стимула на талибаните да преговарят.

 

Залозите в дипломатическите усилия не могат да бъдат по-високи, коментира Ройтерс.

 

Евентуален провал би довел до това в Афганистан да продължи конфликта, може би дори гражданска война, след като войските на НАТО прехвърлят отговорността за сигурността на слабото правителството на Карзай.

 

Успехът би означавал политическа край на войната и възможност някои крила на талибаните да приемат помирение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #1

    Явно наркотрафиканта Карзай е по гаден и от талибаните...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.