Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Външното министерство иска задължителна застраховка при пътувания зад граница

Специален държавен фонд ще осигурява средства за закъсалите в чужбина

46 коментара
Външното министерство иска задължителна застраховка при пътувания зад граница

Външното министерство смята да въведе задължителна застраховка "Помощ при пътуване" за българите, които излизат в чужбина. Тази мярка може да влезе в закон за консулските задължения на държавата по отношение на българските граждани в чужбина, концепцията за който бе представена от външния министър Николай Младенов в сряда.

 

Той обясни, че ще се търси широко обществено обсъждане на проектозакона, като предстои да се изяснят точните му параметри и са възможни промени в първоначалната концепция, включително и по въпроса за застраховките.

 

От думите му стана ясно обаче, че на този етап не се обсъжда възможността граничните полицаи да проверяват българите на излизане от България дали са застраховани.  

 

Според концепцията задължителната застраховка ще е условие за предоставянето на помощ. Липсата на такава застраховка ще "има за последица отказ за предоставяне на средства от българската държава, освен в случаите на предоставяне на социална помощ".

 

Рисковете, които ще се покриват от застраховката са: репатриране, тежко заболяване и необходимост от спешна медицинска помощ.  Тя трябва да покрива пътните разходи по връщане до България и стойността на получената медицинска помощ. 

 

При организирани пътувания с цел работа зад граница, застраховките ще бъдат плащани от посредниците.

 

Идеята на бъдещия закон е да се систематизира защитата на българите зад граница, като се посочи ясно и точно какво могат да очакват от държавата.

 

Според концепцията на външно министерство трябва да се регламентира държавен фонд със средства за съдействие на българи зад граница, като външният министър не отговори на въпрос колко средства според него трябва да бъдат заложени в него.

 

Възможно е обаче да се обвърже отпускането на средства от фонда с наличието на застраховка.

 

Идеята е от този фонд българската държава да може да ползва средства и да реагира в моменти на кризи, евакуации, както и при индивидуални случаи, когато гражданите нямат средства за документи или за собственото си репатриране.

 

Ще се мисли и за въвеждане на доброволен регистър на пътуващите граждани. По детайлно ще бъдат разписани отговорностите на държавата в случаи на задържани българи зад граница, за българи жертви на трафик или пострадали при терористични актове.

 

Според концепцията задълженията, свързани с оказването на консулско съдействие, ще се отнасят и до почетните консули на България.

 

Според Младенов е възможно да края на мандата на това управление законът да бъде приет от депутатите, въпреки че все още не е подготвен, а в законодателната програма на НС са предвидени серия други закони в ограниченото време до изборите.

 

Външният министър обаче смята, че подобен закон може да мине бързо през парламента, защото ще се стигне до политически консенсус.

 

През парламента трябва да мине и докладът на външно министерство за отношението на България към съседните страни, който бе представен от Николай Младенов с понятия като "червени линии". Според външно министерство това трябваше да стане до края на миналата година. Попитан какво става с доклада, Младенов отговори, че информация ще има следващата седмица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. t_o_m_o_v
    #46

    Екипа на застрахователите в действие! Затягайте коланите защото това са 'Праааасета в Космосаа' ..

  2. Анонимен
    #45

    Концепцията на мутро-застрахователите е ясна, само дето сега се прави с помоща на държавата. И жалкото е че това не ми чуждо, някак си изглежда нормално като се погледне миналото на премиера и неговите приближени. Има ли наистина хора които вярват че дори и да има застраховки не външно ще се отзове. Те и сега получват пари за да помагат на гражданите в чужбина - факт. Има ли отчет как се харчат тези пари?. Не - факт. Има ли случай в които в.м. да се е задеиствало без натиск на чужди медии? Не! -

  3. Анонимен
    #44

    Староновата ченгесарска институция май пак се напъна и издаде интелектуалноподобен звук не през устата.

  4. Анонимен
    #43

    Благодаря на 28. Сега се намирам в Щатите и не съм се заинтересувал как е в ЕС. Пък съм и пенсионер и интересите ми са ограничени. Радвам се,че поне в ЕС съм здравно осигурен.Просто не ми се вярва. Но според мен който има възможност да пътува или да работи навън, той трябва да мисли как да посреща и непредвидени разходи. Никой не ми е длъжен, още повече данъкоплатици. Ние сме свикнали все някой да се грижи за нас.

  5. Анонимен
    #42

    39, това е ясно, затова казвам, че наказателната процедура ще бъде гарнирана с осъдителна присъда или присъди в Страсбург. Все ще се намерят 10-20 хиляди души, които да осъдят държавата за това малоумие.

  6. Анонимен
    #41

    Наближава да се ходим и затова не е зле да вземем някоя пара от застрахователите. Матряла да плаща! Да не ни е избирал!

  7. Анонимен
    #40

    неграмотен комс. секретар!

  8. Анонимен
    #39

    До 38 ЕК води дела в Люксембург, където присъдените суми са по-големички, В Страсбург търсят правата си отделните граждани на страните, но след като са изчерпани правните възможности в съответната страна. Присъдените суми поотделно не са големи, ама ако делата са примерно 15 000. Италия е първенец, после май сме ние, но не съм сигурен!

  9. Анонимен
    #38

    Николайка пак словоблудства. И кой ще ги плаща тия застраховки, бе, мунчо комсомолски? Ако да, то излиза, че от бюджета всички ще плащат застраховките на тези, които пътуват насам-натам. Ако пък искаш всеки сам да си плати, за да може да излезе от страната, ЕК веднага ще започне една наказателна процедурка, гарнирана с поредната осъдителна присъда на кочината БълХария в ЕСПЧ в Страсбург. Да се не знае и тъпия пудел комсомол-милиционерски.

  10. Анонимен
    #37

    Поредното блудство на дс отрочето никитъпото - рекет даден - рекет приет!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.