Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Въоръжени гардове на руска фирма пазят шенгенската ни граница на пристанище Росенец

33 коментара
Въоръжени гардове на руска фирма пазят шенгенската ни граница на пристанище Росенец

Публикацията във френското списание "Експрес" за нефтеното пристанище "Росенец" от септември 2011 г. все пак е предизвикала проверка на експерти от Еврокомисията. Проверката е проведена месец по-късно - през октомври, след което е изготвен актуализиран план за сигурността на съоръжението, което е от национално значение и през март 2011 беше отдадено на концесия на "Лукойл" без процедура и търг. Планът е влязъл в сила от 1 април 2012.

Всичко това става ясно от отговор на вътрешния министър Цветан Цветанов на парламентарен въпрос, зададен от депутата Лъчезар Тошев (Синята коалиция), съобщи сайтът "Биволъ".

Руско КПП на шенгенската ни граница

От писмото разбираме още, че единствено пожарникарите представляват постоянно държавата в Росенец. Гранична полиция идва само при нужда, за да извършва бордови проверки на корабите, които акостират в пристанището. За 2011 г. са проверени 414 влизащи и 421 заминаващи кораба.

Охраната и пропускателният режим на пристанище "Росенец" се осъществява от Агенция "ЛУКОМ-А - България" АД при непрекъснат режим 24/7 от въоръжени охранители на входно-изходните портали на пристанището и мобилна група с автомобили.

Пропускателните пунктове на пристанището са оборудвани с леки и тежки бариери и видеонаблюдение, посочва министър Цветанов.

"ЛУКОМ-А" има лиценз за охранителна дейност и в нея са наети български граждани, пише още Цветанов, но не става ясно дали са наети и руски граждани.

Това е важно да се знае, защото агенция "ЛУКОМ-А", която държи КПП-то на обект от национално значение разположен на шенгенската ни граница е 100% руска собственост, както се вижда от фирмените документи

На 3 юли 2009 г. в малкия южен град Царево беше тържествено открито пътническо пристанище с ГКПП, четвъртото в България "Шенгенско пристанище". Достъпът до него е контролиран, а в сградата на ГКПП-то перманентно бдят няколко униформени служители на Гранична полиция. Броят на техните "клиенти" обаче клони към нулата, защото обществен транспорт до Порт Царево няма.

За сравнение в Росенец, където ежегодно влизат и излизат стотици кораби с хиляди души екипаж, ГКПП просто няма, а се разчита на мобилните групи.

Какво се случва там след като си тръгнат граничарите и митничарите знае само управата на концесионера "Лукойл" и руската фирма "ЛУКОМ-А".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #33

    Танов също "допринесе"за тази ситуация,като закри митническото бюро,и съкрати 15 митнически инспектори от база "Росенец",за да не "изтича" информация.За какво иде реч?Колко пара е взел Танов от Златев за това престъпление,само можем да гъдаем.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #32
  3. Анонимен
    #31

    Van vsichko rusko i vsichki skapani rusnatzi ot Bulgaria! Da ne zabravite da si vzemete enicharite vo glave sas V.Zlatev.

  4. Анонимен
    #30

    Ако допуснем Южен Поток ще имаме руска армия по продължението на България непрекъсната, както и по комунистическо не е било! Събуди се, НАРОДЕ!!!

  5. Анонимен
    #29

    Какъв Шенген чакаме ние?

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #28
  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #27
  8. Анонимен
    #26

    1.Кой нападаше България 1804,1807,1828,1854 г.,опожари Свищов,Русчук,Силистра,Варна и отвлече повече от 300000 българи в Сибирсите пустини?
    2.Кой въоръжи една чужда армия и я накара да нападне България безпричинно 1885 г.?
    3.Коя беше тая армия?
    4.Кой беше определен за арбитър при Балканската война и изпълни ли си задълженията?
    5.Кой "съюзник" ни нападна в гръб и окупира Македония?
    6.Кой създаде "Македонската" нация и език?
    7.Кой окупира България 1944 г.,спря развитието и, изби цвета на нацията и

  9. Анонимен
    #25

    „И така, истината е, че Русия не ни е освободила. На нея е попречено да ни завладее. Освободени сме главно от Англия, след това от Австрия, и от българите със здрав разум. Разбира се Англия действа така от интерес. ВАЖНОТО Е, ЧЕ НАШИЯ И НЕЙНИЯ ИНТЕРЕС СЪВПАДАТ, и още, че той не противоречи на морала, и на справедливостта“ . - книга за ролята на Русия в българската история: „Освободителни“ мисии на Русия – Съветския съюз в и около България. Нека всички да я прочетем и отворим очите на всички българи! http://www.ebooks-bg.net/istoria/istoriaimg/istoria_downloadfile510003.htm

  10. Анонимен
    #24

    Подобна история бе с Норвежкият остров Шпицберген. Руснаците инсталираха два свои градове Баренцбург и Пирамиди с няколко хиляди души и вечните статуи на Ленин, като собственост на руският "бизнес". Когато Норвегия влезе в зоната Шенген, Шпицберген бе изолиран и се влиза само с руски визи. Същото става и с Росенец, само няма още руско консулство да дава визи и затова никой не може да влезе.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.