Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Върховният съд сложи край на абсурдно дело за грабеж

"Припознатият" от обвинението като извършител Максим Савов, окончателно обявен за невинен

37 коментара
Ксения Кузманова, Максим Савов и дъщеря им Кристина.

Близо година и девет месеца след скандалния арест на компютърния специалист от Пловдив Максим Савов, обвинен почти на случаен принцип в грабеж на магазин за цигари и кафе, Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи край на абсурдното дело. Оправдателната присъда на Савов, произнесена на втора инстанция, е потвърдена от върховните магистрати, съобщиха пред Mediapool във вторник от съда.

Той бе обвинен през януари 2010 г., че въоръжен с нож и "маскиран" с качулка е обрал 484 лева от оборота на пловдивски магазин, заплашвайки продавачката с убийство. Савов бе привлечен към отговорност само на базата на показанията на потърпевшата Магдалина Димитрова, която го "разпознава" дни след грабежа, когато той обичайно влиза, за да си купи кафе.

Следва светкавичен арест, при който униформените го "респектират" с викове: "Мълчи бе, наркоман!" и така и не му обясняват каква е причината за задържането му. Следващите 5 месеца от живота му преминават зад решетките, тъй като за съда се оказва достатъчно, че в жилището му са намерени нож, обувки и тениска, за които продавачката Димитрова твърди, че са на извършителя.

Пореден отказ на прокуратурата да събира оневиняващи доказателства

Разследването срещу Савов най-кратко може да бъде описано като показателно фрапантен случай на отказ от страна на прокуратурата да събира и оневиняващи доказателства, каквото задължение изрично ѝ е вменено в Наказателно-процесуалния кодекс.

Въпреки, че извършителят е заснет от няколко охранителни камери как си тръгва с оборота, а Максим също попада в кадрите, тъй като е редовен клиент на магазина, разследващите така и не си правят труда да поръчат експертиза, която да сравни двамата по ръст, фигура, походка и т. н. Не се впечатляват и от показанията на общо шестима колеги на Савов, които твърдят, че е бил с тях по време на престъплението.

Нещо повече – след отчаяните опити на годеницата на обвиняемия Ксения Кузманова да привлече общественото внимание върху делото и да провокира адекватна реакция от институциите, от обвинението в крайна сметка поръчват справка от клетката на мобилния оператор за телефона на Савов, но не за времето на обира, а за няколко часа по-рано.

Още по-фрапиращ е фактът, че нито едно от тези обстоятелства не е отчетено от Пловдивския районен съд, който на 28 юни 2010 г. признава Максим за виновен и го осъжда на 3 години условно. Магистратите дори не си правят труда да сравнят намерените в дома на подсъдимия нож, тениска и обувки с тези от кадрите от местопрестъплението, както и да обсъдят обстоятелството, че при обиска изобщо не е намерена качулка, каквато е носел нападателят.

Окръжният съд: Първата инстанция мълчаливо подминава сериозни пропуски

За разлика от колегите си обаче Пловдивският окръжен съд (ПОС) прави далеч по-детайлен анализ на доказателствата по делото и на 20 януари т. г. отменя първото решение и напълно оправдава Савов. Сред мотивите му е посочено, че "още към момента на постановяването на присъдата сред наличната доказателствена маса, с която е разполагал районният съд, са съществували сериозни алогизми и несъответствия в събраните доказателства, поставящи под съмнение съпричастността на Савов, които обаче мълчаливо са били подминати в мотивите."

Окръжните магистрати подчертават също, че присъдата на първата инстанция изцяло се основава на "субективните възприятия на свидетелката Димитрова". Те уточняват, че тя упорито твърди, че е припознала Савов като грабителя, шест дни след престъплението.

"И най-сетне, първостепенният съд елементарно не е отговорил на въпроса що за мотив е имал Максим Савов да извърши обсъждания грабеж, при положение че по делото са били събрани достатъчно доказателства за материалната му обезпеченост, а според експертното мнение на специалистите в областта на психологията и психиатрията Савов изцяло се отличава от другите профили на лица, обвинени за подобни деяния", аргументира се още ПОС.

Оправдателната присъда е подкрепена от заключението на експерти, анализирали видео-записите, че действителният извършител и подсъдимият Савов имат 10-12 см разлика в ръста, различна ширина на рамената и дължина на краката, походка и движения.

ВКС не намира никакви процесуални нарушения

В крайна сметка абсурдният казус стига до ВКС, тъй като потърпевшата Димитрова така и не се разколебава в убеждението си, че е разпознала Максим и обжалва с мотива, че ПОС е допуснал съществени процесуални нарушения при произнасянето си.

"Изводът за невиновността на подсъдимия се подкрепя изцяло от събраните по делото доказателства - заключението на съдебно-техническата експертиза, на което основателно е дадена пълна вяра и която заключава, че лицето заснето на записите от 11 и 12 януари 2010 г., най-вероятно не е извършителят на деянието, заснет на записа от инкриминираната дата 5 януари 2010 г.", мотивира се ВКС.

В решението на върховните магистрати се сочат и показанията на десетина свидетели, които напълно оборват тезата на Димитрова, че именно Савов я е заплашил с нож и е ограбил магазина.

"При така установените факти и обстоятелства, относими към предмета на доказване, изводите на този съд, че не се касае за извършено от него престъпление по посочения текст от НК, са напълно законосъобразни. Настоящата инстанция възприема тези изводи приемайки, че изложеното в тази връзка, в тяхна подкрепа, представлява подробен и изчерпателен анализ на установените данни и излагащи ясни правни съображения по всеки от инкриминираните факти", обобщават съдиите Лиляна Методиева, Юрий Кръстев и Елена Авдева.

След края на поредната безсмислена съдебната сага България отново се очаква да бъде осъдена от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, тъй като Савов и годеницата му заведоха дело още през април 2010 г. Въпросът кой ще понесе отговорността за некомпетентните и тотално ненужни напъни на МВР и прокуратурата да задвижат системата срещу невинен човек, по традиция ще остане риторичен.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #37

    Редно е този съдия Тонев да плати,когато осъдят България в Страсбург,и мисля,че ако такава отговорност е лична,просто няма да има такива съдии.В момента плащаме ние,данъкоплатците.

  2. Анонимен
    #36

    Всеки може да попадне на неподходящо място в неподходящо време. На каква справедливост можеш да се надяваш, ако си беден и без връзки, ако си против подкупите?

  3. backtolife
    #35

    Анонимен 33 Когато попитах полицейски служител за това, какво ще стане с истинския извършител ми беше отговорено: О.. спокойно те ще го хванат за друго престъпление ... Хайде сега да спим спокойно

  4. стефчо
    #34

    Пичът лежи 5 месеца и му разказват играта близо 2 години - виновен е затова, че няма "връзки", а това в нашата Родина през последните (поне) 60 год. май-май не се прощава... :(

  5. Анонимен
    #33

    Браво! По този начин МВР и Прокуратурата, защитиха истинския престъпник!

  6. Анонимен
    #32

    Gen. Augusto Pinochet: Za Savov niama da e trudno otsega natatak da izdarja semeistvoto si. Niama da e trudno za koito i da e advokat da osadi darjavata ni v Evropeiskia sad da izplashta kompensacii za nanesenite moralni shteti i stres na Savov i semeistvoto mu. Pro...orat , izdal zapoved za arest bez solidni dokazatelstva triabva da bade orstranen ot dlajnost. Antiamerikanecat i komunisticheski ZADNIK Ivan Ivanov ot Upsala ,niama da napishe nishto v zashtita na Savov, zashtoto negovite obekti na

  7. Анонимен
    #31

    В полицейските държави е така. Покрай сухото гори и суровото. Щото толкоз им е акъла на фуражките. Важното е да се отчете дейност. Пък и с тоя сиромашки бюджет и Шерлок Холмс едва ли би решил нещо друго. Нъл тъй, маскари?

  8. Анонимен
    #30

    Здравейте форумци! Приветства ви "Овейнинът-коч." Включвам се за да обърна внимание на ПОДОЗРИТЕЛНАТА липса във форума на иначе дежурния оплаквач на човешките права на всички престъпници, г-н Иван Иванов - Швецията.
    Що стана бе, Иванов? Защо мълчиш и не казваш нищо, а? Май когато се изясни, че наистина има човек на който доказано са му нарушили човешките права и това е вече безспорно, си мълчиш и не казваш ни думица, обаче веднага щом осъдят някой мафиот, крадец или мръсник, веднага се включваш и

  9. Дядо
    #29

    И нека, във връзка с това дело, да се сетим за Даниела Горчева и за това, е тя първа надигна тук глас в защита на невинния! И да 'й благодарим за гражданската 'й позиция! Бъдете здрава и все така смела, уважаема госпожо Горчева!

  10. Анонимен
    #28

    Да ни съдят в Страсбург до дупка и поименно да има иск към съдията и прокурора по делото. Нека те плащат за некадърността си, а не ние.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.