Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вътрешният министър нападна челно шефа на съдийския съюз

Съдия Тодорова: Той нарушава принципите на правовата държава и поставя съдиите в риск

48 коментара
Вътрешният министър нападна челно шефа на съдийския съюз

Вътрешният министър Цветан Цветанов се забърка в нов скандал с магистрати, след като нападна директно председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова за създаване на "благоприятна среда за организираната престъпност". От своя страна магистратът обвини вицепремиера за създаване на "полицейска държава".

Това не е първата остра нападка на Цветанов към Съюза на съдиите, който си "позволява" да критикува стила, методите и ефективността в работата на вътрешното министерство.

Поредният скандал започна с изявление на Цветанов пред вестник "24 часа", в което той даде пример за забавени с близо 2 години и половина мотиви по делото срещу Васил Маникатов, осъден за наркотрафик. Съдебният състав е бил председателстван от съдия Тодорова.

От своя страна тя излезе с позиция, в която представя пълна справка за издадената присъда, като казва също, че Маникатов и в момента трябва да е в затвора, ако не е пуснат за добро поведение. По думите ѝ забавените мотиви по никакъв начин не забавят изтърпяването на наказанието. Маникатов е осъден на първа инстанция затова, че по телефона е давал съвети на същинския извършител на трафика Петър Стоичков как да пренесе през границата 990 грама хероин. За съучастието са му присъдени 8 години затвор и 60 000 лева глоба.  

Цветанов обаче определя в интервю за "24 часа" осъдения Маникатов като "емблематична фигура за наркотрафика в страните от Европа".

"Точно този съдия (Мирослава Тодорова – бел. ред.), който трябва да олицетворява морала и да е за пример поради поста, който заема, допуска професионална небрежност и нехайство в професионален план. Започваме да си задаваме въпроса дали това не е в услуга на организираната престъпност. Това внушава липсата на справедливост, която обществото очаква", заявява Цветанов, чиято семейна приятелка Владимира Янева още е шеф на Софийския градски съд, въпреки участието ѝ в скандала "Софийски имоти".

В интервюто вътрешният министър изказва и своята лична "благодарност" към "тези съдии и прокурори, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната".

"В правовата държава съдиите не си говорят ежедневно с министъра на вътрешните работи. Ако го правят, тази промяна не води до върховенство на закона, а до полицейска държава", се отговаря обаче съдия Мирослава Тодорова.

"С поведението си Тодорова и хора като нея биха могли да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система. Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него", обяснява Цветанов.

МВР да разследва

В отговор на нападката Мирослава Тодорова призовава вътрешния министър да я разследва, ако има данни срещу нея. Тя допълва, че по време на цялото дело Маникатов е бил без мярка за неотклонение, защото е бил в затвора с 9-годишна присъда.

"Смятам, че г-н Цветанов недопустимо уронва авторитета на правосъдието, като игнорира факта, че аз съм наказателен съдия и гледам дела за престъпления, включително такива за организирана престъпност. Тази дейност не е безобидна. Освен че нарушава принципите на правовата държава, министърът на вътрешните работи поставя съдията в риск. МВР дължи да осигури защита на съда, а не да го противопоставя на подсъдимите, защото това е обществено неприемливо", казва в позицията си съдия Тодорова.

Тя припомня, че Цветанов е министър на вътрешните работи и като такъв "не е безпомощен", защото разполага с най-големия властови ресурс за разследване.

"Ако смята, че "обслужвам” организираната престъпност, то той трябва веднага да сезира прокуратурата. Обслужването на организираната престъпност не е морален въпрос, както твърди министърът в интервюто, а е част от организираната престъпност. С други думи, ако г-н Цветанов искрено вярва, че "обслужвам" подсъдимите (които съм осъдила на по 8 г. лишаване от свобода при строг режим), трябва да инициира бързо и най-вече тайно разследване срещу мен. Има законно предвидена следствена тайна на разследването, за да бъдат успешно събрани доказателствата", заявява магистратът.

"Серията изявления в медиите на г-н Цветанов обаче внушават друго. Доколкото се отклоняват от принципите на криминалистиката и наказателния процес, те служат единствено да се смачка правото ми да изразявам становище за съдебната реформа. Внушава се, че съдиите не бива да възразяват, когато министърът на вътрешните работи се произнася по висящи дела или изразява становище, че едни съдебни актове му харесват, а други – не", казва още в позицията си съдията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

48 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #48

    Абе борсук 43-ти, Ти не разбрали, че присъдата от 8 години на тази М. Тодорова не е валидна защото няма мотиви. И човекът си е излежал предишната присъда и е пуснат на свобода а новата- вятър я вее на бял кон. Няма мотиви и толкова- не се изпънява. Аман от пънове като тебе и подобните ти дето четете друго а не фактите.

  2. Анонимен
    #47

    pak skandalnija gimnastik zezo anzuga abe ne stavsch be zezo idi si gledai si 6 imota i sem.ti tarsat treniori po gimnastika sa tam si moje bi stiga resili zezo stiga smeschen si a i nepriaten si horata ti se podigravat a i islagasch priatela ti boiko borisow da mu varnesch tschasovnika koito ti podari sled isporite na gerb rasbira se sadiite sa si v red i sa utschili sa tova no milizionerite ne te ritat bijat a i lajat tsche ne sa takiva ami koi go e bil tschoveka be koi prebi tschorata s ritnizi koi govori na tsche ma i be sadiite sa super ne mojesch da im se katschisch na malkija prast

  3. Анонимен
    #46

    Изпочупи всички глупомери този физкултурник. Да помолим учените от БАН да направят много по-здрав глупомер, с който да можем да премерим и пожарникаря и целукупния български народ избиращ тези "титани" на мисълта

  4. Анонимен
    #45

    Cv.Cv.sega e nasochil pogled kam posta na Shefa na sadiiskiia sauz.Iavno ima oshte niakoia semeina priiatelka za urejdane.Pak i s "nashi" hora po-lesno se raboti.Ne che sadiite sa stoka ama Cv.Cv.preskochi vsiakakvi granici.

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #44
  6. Анонимен
    #43

    абе 41 и 42 четете бе борсуци.Ама то вие сте писатели, а не читатели.К'во го боли Цвъко, че не е написала мотиви за 8г присъда за наркотици?Да не иска да обжалва и да я намалят?Ама сте умни като гербери...

  7. Анонимен
    #42

    Много съжалявам, обаче тука съдията не е права! Не може да си бавиш мотивите толкова дълго време и като ти кажат, че е така и са настъпили последствия от това ти да ревнеш срещу този, който го изрича. Той може и да не е еталон на правна култура, обаче си виж първо своите греди а тогава треските в очите на другите.

  8. Анонимен
    #41

    А защо тази съдия не си е написала мотивите за присъдата повече от две години? Защо? Не е ли твърде дълъг срок дори и за претовареност? Все пак това е сериозна присъда а не дело за крадено бельо!

  9. Анонимен
    #40

    Смешно ми е /макар ,че си е тъжно от всякъде" като слушам как Б.Борисов бил " управлявал "държавата.Глупости!Истинският управляващ е ЦЕЦКО.Не ви се вярва?Та нали докато Боко се правеше на кмет на София именно Цв.Цв. създаде структурите на Герб.И след"победата" на колко знайни и незнайни некадърници раздаде постове на различните нива в държавицата ни.Той ако реши ще бие дуспата на Б.Б.без да му мигне окото.Затова и Бойчето си трае и се прави на мъдър държавник. УЖАС!

  10. Анонимен
    #39

    Тази съдя Тодорова отвсякъде помирисва. Това да бавиш мотиви близо 3 години, може съвсем правилно да се третира като игра с наркобоса. Сега тепърва след натиска ще даде мотивите и как точно ще изнамерят този в Гърция? Ще продължи да продава наркотици на нашите деца

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.