Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В Елхово градят дига край прииждащата Тунджа, езерото Вая преля в Бургас

0 коментара
В Елхово градят дига край прииждащата Тунджа, езерото Вая преля в Бургас
В неделя започна изграждането на дига край р. Тунджа в района на Елхово, съобщи кметът на общината Петър Киров. Кризисният щаб в общината е отчел обстоятелството, че към обяд нивото на водата е надвишило 400 см, а през нощта се очакват нови валежи.

Дигата се изгражда от торби с пясък по най-ниските места край реката и трябва да бъде готова до вечерта. Общината е осигурила материали и техника, както и изпълнители.

В Елхово наводнени са част от промишлената зона, пазарът, градският парк, стопански постройки. Водата продължава да залива улици, дворове на къщи и мазета, съобщиха от Гражданска защита.

Областният управител съобщи, че има добра координация на структурите за предотвратяване на наводнението на къщите около реката, както и за евентуална евакуация на хората в застрашените райони.

Проблемите продължават и в Ямбол, където поради високите подпочвени води от канализационни шахти извира вода, която залива няколко улици в кв. "Каргон". Четири помпи на "Гражданска защита" източват  водите по улиците, от мазета и дворове.

през изтеклата нощ три автомобила на противопожарна безопасност са отводнявали стопански сгради и къщи в Ямбол, Болярово, Завой, Стралджа, Воденичане, Чарда, Калчево и Кирилово.

Под вода са стотици декари посеви по течението на реките Тунджа,  Мараш, Мочурица и Поповска река.

Местните хора казват, че от 1962 година не помнят Тунджа да е имала толкова високи води.

Езерото Вая заля в неделя пътя за бургаския комплекс "Меден рудник". Екипи на пожарната, на Гражданска защита и полицията все още са на критичния участък. Водата от платното се изпомпва, но довечера се очакват нови дъждове.

Движението до обяд към комплекса бе затруднено заради наводняването на платното. На мястото са изсипани 10 камиона пясък.

Западната част на Турция и по-специално Източна Тракия, се превърнаха в езеро вследствие на проливните дъждове и придошлите реки, съобщават турските медии. Хиляди акри земеделски земи в провинция Маниса са залети, в провинция Одрин са наводнени къщи и бизнес обекти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.