Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В първата порция областни управители съотношението БСП към ДПС е 6:3

Спорните - София, Варна, Бургас и Русе все още се договарят

14 коментара
В първата порция областни управители съотношението БСП към ДПС е 6:3

Първата порция от девет областни управители е назначена късно вечерта в четвъртък от Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

От тях шестима са от квотата на БСП, а трима на ДПС. Част от назначените са партийни кадри, но има и такива зад които прозират бизнес интереси като новият областен на Пловдив, който е свързан с Първа инвестиционна банка (ПИБ).

ДПС взима още областите Благоевград и Търговище. Партията на Доган настоява за общо 9 областни управители от общо 28.

Към момента назначените областни управители от квотата на БСП са на Кюстендил, Пазарджик, Разград, Велико Търново, Стара Загора и Ямбол.

Все още не са назначени областните управители на спорните големи градове София, Варна, Бургас и Русе, към които партията на Ахмед Доган също има апетити. Договорката е Софийска област да е на ДПС, където е номиниран скандалният бивш областен управител Емил Иванов, а София да е на БСП с кандидатурата на Росен Малинов.

Варна и Русе бяха в квотата на ДПС, докато Бургас – на БСП. "Атака" обаче заплаши с протести, ако ДПС излъчи областният на Русе, давайки по този начин ясна заявка, че държат да е човек на Волен Сидеров.

Новият областен управител на Пловдив свързан с ПИБ

Ясен е обаче новият областен управител на Пловдив – Венцислав Каймаканов, бивш изпълнителен директор на "Пловдив – Юрий Гагарин БТ",  която е собственост на фирми свързани с ПИБ, в която мажоритарен собственик е Цеко Минев. Той е номинация на ДПС.

"И този път БСП прави компромис със себе си. Дано всеки вижда какви жертви се правят от наша страна", коментира лидерът на социалистите в Пловдив Георги Гергов, цитиран от "Фокус".  Той обясни, че през 2005 г. БСП е направила компромис, за да влезе България в ЕС и сега повторно се прави такъв компромис. Гергов посочи, че решението е на премиера Пламен Орешарски и на партийните централи. "Договорката е на висшестоящия орган по процедура и по устав. Всичко това е договорено в един пакет. Факт е, че Венци Каймаканов е областен управител на Пловдив и БСП смята да работи добре с него", каза Гергов.

ДПС е начело в Благоевград и Търговище

За областен управител на Благоевград е назначен депутатът от ДПС Муса Палев, съобщи правителствената информационна служба. Той има висше образование в областта на социалната педагогика и организацията и управлението на социално-педагогическите дейности. Специализирал е  бизнес администрация.

Зам.-кметът на община Попово Емел Расимова е новият областен управител на Търговище. От 2004 г. до 2007 г. тя е била председател на общинския съвет на Попово, а след това става зам.-кмет. Завършила е Варненския свободен университет със специалност социален мениджмънт и социални дейности. Владее руски език.

Областните управители на БСП

Партиен функционер на БСП е назначен за областен управител на Кюстендил. Това е  Иван Каракашки. Той беше зам.-областен управител на Кюстендил по времето на тройната коалиция от 2005 г. до 2009 г. Завършил е Национална спортна академия в София и знае руски език.

За областен управител на Пазарджик е назначен Иван Йорданов. От декември 2009 г. до сега Йорданов е адвокат към Пловдивската адвокатска колегия. От януари 2008 г. до ноември 2009 г. е заемал поста директор на дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" на община Пазарджик. Завършил е Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" със специалност право. Владее английски и немски език.

Бившият председател на общинския съвет в Горна Оряховица Георги Рачев е новият областен управител на Велико Търново. Той е работил в сферата на автомобилния транспорт. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Владее руски език.

Бившият окръжен прокурор Стоян Ненчев е новият областен управител на Разград. Той е бил депутат в Седмото Велико Народно събрание. От 1983 г. до 1992 г. е бил окръжен прокурор в Разград. Завършил е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Владее руски и френски език.

Новият областен управител на Стара Загора е Живка Аладжова. До сега тя е била главен инспектор към областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора. Завършила е Тракийския университет. Магистър е по зооинженерство със специалност "Управление на системите за безопасност и качество на храните“. Втората ѝ магистърска степен е по специалност "Стопанско управление, административен и здравен мениджмънт“ във Великотърновския университет. Владее английски и руски език.

Местният лидер на БСП Николай Пенев е новият областен управител на Ямбол.  В момента той е общински съветник. От 2008 г. до 2009 г. е бил областен управител на Ямбол. По образование е магистър електроинженер. Владее руски и английски език.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    Абе,оная Будала-Волен защо го няма в Порцията????

  2. Анонимен
    #13

    ДПС вън от властта! Етническите партии са противоконституционни! Българските турци като искат да са парламентарно представени - да го правят чрез останалите законни партии. Нямам против областен управител от СДС да бъде Хасан Али. С ДПС, обаче, въпросът винаги е бил предпоставен - те са етническа партия, поради което карат нас, етническите българи, да реагираме етнически и да се противопоставяме на изборът им.

  3. Анонимен
    #12

    6 към 3? Ако правилно смятам това е 2 към 1? Гадове продажни!

  4. Анонимен
    #11

    Вижте какви езици владеят областните управители от БСПV

  5. Анонимен
    #10

    Какви са тия разпределения на партийна квота ? Така беше при първата тройна коалиция. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Но Станишев и Местан трябва да знаят че сега не сме 2005 ,а 2013. И ако не са го разбрали,скоро ще го разберат.

  6. Анонимен
    #9

    От 20 години на избори гласувам за АТАКА. Симпатизант съм им, но от доста години работя с Айдън Юсеинов в ПГЕЕ"Апостол Арнаудов" - Русе и имам съвсем непосредствени впечатления за него. Изключително честен и коректен БЪЛГАРСКИ гражданин. Рядко съм срещал по-ерудиран турчин в съвременното ни общество. Няма нищо общо с тъпотията излъчвана от болшинството заобикалящи ни турци. Много стриктен човек. Педантичен до най малките подробности при спазване на законността. Може би това е нещото, което кара "нечестивците" да не го искат за областен управител. Повярвайте ми, това е идеалният вариант за Областен управител на РУСЕ.Друг е въпросът, че е представител на антиконституционна партия.

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  8. Анонимен
    #7

    Венци Каймаканов е човек на Георги Гергов и Иван Чомаков. Какъв компромис прави БСП!?! Компромисът е на гърба на пловдивчани, около които все по-силно се стяга олигархично-мутренската хватка. Честито на всички късопаметни хора, които гласуваха за БСП, ДПС и Атака!

  9. Анонимен
    #6

    ""Атака" обаче заплаши с протести, ако ДПС излъчи областният на Русе..." Кои са Атака, че да плашат с протести? При нови избори може и да не минат 4% след изцепките на Болен. Не разбирам защо ГЕРБ не протестират (без да заплашват),че нямат нито един управител, като реално имат 30% и могат да изкарат доста народ направо на улицата.

  10. Анонимен
    #5

    Много рускоговорящи

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.