Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В САЩ нараства социалното напрежение между богати и бедни

28 коментара

Напрежението между богати и бедни в САЩ нараства и е достигнало най-високите си нива от почти четвърт век насам, сочи ново социологическо проучване. Американците сега изглежда съзират по-голям социален конфликт в неравенството между богати и бедни, отколкото в горещи теми като имиграцията и отношенията между расите и поколенията.

 

Публикуваното в сряда проучване на изследователския център "Пю" хвърля светлина върху начина, по който американците възприемат икономическото разделение - проблем, който ще е сред основните теми на кандидатпрезидентската кампания през 2012 г., на фона на продължаващата висока безработица, увеличаваща се бедност и протестите на движението "Окупирай Уолстрийт".

 

Резултатите идват в момент, когато на първичните избори във вторник избирателите в Хю Хемпшър дадоха ясно да се разбере, че икономиката е най-важната тема за тях. Накрая те избраха Мит Ромни, който спечелили с голяма преднина, въпреки че подготвящите са за по-големите съревнования в Южна Каролина, както и на други места противници в Републиканската партия, засилиха популистките атаки срещу него, представяйки го като безсърдечен корпоративен нашественик, който е съкращавал работни места.

 

 

Президентът Барак Обама популяризира посланието на кампанията си за повече възможности за средната класа, призовавайки за по-високи данъци за най-богатите и успявайки да постигне двумесечно удължаване на данъчни облекчения за средната класа.

 

 

Изследването на "Пю" показва, че младите хора, демократите и афро-американците продължават да са най-склонни, както и в предишни години, да говорят за съществуването на големи различия между богати и бедни. Но през последните две години при три важни колебаещи се групи - белите, американците със средни за страната доходи и политически независимите - се отбелязва едно от най-големите увеличения в броя на хората, които сега също са на това мнение.

 

 

В резултат, мнозинството от поддръжниците на всички политически партии и идеологии са съгласни, че съществуват големи проблеми между американците, които са на върха и тези, които са на дъното на икономическата стълбица.

 

 

Все пак макар и усещането за класов конфликт у американците да е нараснало значително през последните години, обществените нагласи спрямо богатите американци до голяма степен остават непроменени.

 

 

Например около 46 процента от американците поддържат негативното схващане, че богатите са такива, защото са имали късмета да се родят в заможни семейства или са имали правилните връзки. Но почти същия брой хора - 43 процента - казват, че богатите хора са такива "предимно заради техните усърден труд, амбиции и образование".

 

 

Това дава повод за предположения, че хората, за които междукласовото напрежение е нараснало, може би смятат, че гневът срещу богатите е погрешно насочен.

 

 

Скорошно проучване на Галъп разкри, че по-малко от половината американци казват, че намаляването на пропастта между богатите и бедните е "изключително" или "много важно" в сравнение с осем от десет запитани, които казват, че политиките за създаване на икономически растеж трябва да са първостепенен приоритет за правителството.

 

 

"Тези промени в нагласите за относително кратък период от време може да са отражение на отправеното в края на 2011 г. из цялата страна послание от протестиращите от движението "Окупирай Уолстрийт" за неравенството в доходите и богатството, което привлече медийното внимание", каза социологът от центъра "Пю" Ричард Морин.

 

 

"Но промените могат и да са отражение от нарастващото обществено усещане у американското общество за скрито разпределяне на богатствата".

 

 

През последните седмици голямото количество данни от преброяването на населението показаха увеличаващо се разделение, включително в дела на общото, държано от 10 процента от населението американско богатство, увеличил се от 49 процента през 2005 на 56 процента през 2009 година.

 

 

Според други данни от преброяването рекорден брой американци - почти един от всеки двама - са обеднели или са печелили суми, които ги класифицират като хора с ниски доходи.

 

 

"С фактическото започване на президентстаката кампания, е резонно да очакваме, че тези въпроси ще са част от политическия дебат", каза Морин.

 

 

Почти трима от всеки десет американци казват, че има "много силни" конфликти между богатите и бедните, сочат данните на независимата изследователска група. Това е двойно повече в сравнение с тези, които са били на това мнение през 2009 г. и най-големият брой хора, които мислят по този начин, откакто този въпрос е включен в анкетата преди 24 години.

 

 

Общо около 66 процента от запитаните сега, казват, че конфликтите между групите с най-високи и най-ниски доходи са "много големи" или "големи".

 

 

За разлика от тях малко по-малък брой американци - 62 процента - отговарят, че има "много големи" или "големи" конфликти между имигрантите и родените в Америка. Още по-малък е броят на тези, според които конфликтите между бели и черни са на това ниво /38 процента/ и между млади и стари /34 процента/.

 

 

Това е промяна в сравнение с 2009 г., когато имиграцията оглави списъка с резултатите от изследването като най-големият причинител на социални конфликти. Тогава 55 процента бяха заявили, че между имигрантите и родените в САЩ американци има "много големи" или "големи" конфликти, докато за 47 процента подобен конфликт е съществувал между богати и бедни.

 

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #28

    №19 и №20 Може би сте млади и не помните комунистическите вестници, които само за това пишеха, колко зле е в Америка, колко бедно се живеело и прочее.Всичко е било лъжа и измама, комунистическа пропаганда.После,след вдигането на желязната завеса се вида колко бедни сме били ние, от социалистическия лагер и в частност в България спрямо американските работници.И като започна една масова емиграция в прогнилия запад.България се обезлюди.Що така бе, комунистчета?Що не си отговорите на този елементарен въпросЩо българина бяга в прогнилия запад, а?До такава степен ли сте зомбирани,че не виждатите реалностите?

  2. Анонимен
    #27

    ... Пък у нас спада...То и никой не казва откъде "паднаха" богатите...Само клатят лодката.

  3. Анонимен
    #26

    Богат, беден - класика в жанра! И отново и отново до болка познати сюжети от историята - САЩ са на ръба на пропастта - 100% държавният дълг надхвърли БВП, но техните т.нар. счетоводни стандарти надуват измишльотините им в цифри в пъти над универсалния, а не комерсиален американски стандарт! Така че, най-задлъжнялата страна е САЩ, а колкото е по-голяма балона преди да се пукне, толкова по-силно после има БАМ!

  4. Анонимен
    #25

    Имаха един достоен президент JFK и го убиха сами - сицилианците със знанието и под намигването на т.нар. им служби! Ако не беше той, заради идиотите наречени ястреби които искаха американски ракети в Турция, да отстъпи пред Хрушчов, светът щеше да стане на парчета барабар с болните им мозъци! Е да беше римски гражданин, ама римски граждани в Картаген не търпят, особено президенти!

  5. Анонимен
    #24

    Богат, беден - иде края на най-новия Картаген! Светът се ръководел от Стария континент, а не от разни измекяри които през последните два века направиха на гюбре цялата култура! Неизбежно е Големият Сатана да не фалира! Хартия, хартия, зелена, зелана, на който парите са му в зелено, ще е на червено!

  6. Анонимен
    #23

    грешка по-долу: толерират

  7. Анонимен
    #22

    До #21. Доста изплакнат мозък си. Първо, в САЩ данъкът не е плосък, а прогресивен. При това дотолкова стръмен, че почти половината от данъкоплатците не плащат федерални данъци. Заради тях плащат 'богатите'.
    Второ, социалните програми в САЩ се издържат не само от федералния, но и от щатските бюджети. Независимо от този факт, социалните разходи са две трети от федералния бюджет. И независимо даже от това, третина от бюджета за отбрана отива за пенсии и мед. осигуровка на ветераните. Сам виждаш, колко

  8. Анонимен
    #21

    До 17

    Статистическата тежест на бройката в случая няма никакво значение, въпросът е в отношението. В никоя държава от Г-20, без да броим Русия, която не е цивилизована демократична държава няма плосък данък, а прогресивен подоходен и то доста стръмен. Тъй като в тези държави чувството за чест и морални ценности е основно мерило, никой от богаташите не оспорва този принцип, по-скоро скатават по нещичко чрез фондации и офшорки. Както писах по-долу, Борисов и Дянков, като подставени лица на кръга "Глобална

  9. Анонимен
    #20

    До 12 Заглавието е идентично във вестниците американските "Ню Йорк таймс", "Ю Ес Ей тудей". В британския "Дейли мейл" дори е "Неравенството между бедните и богатите в САЩ е по-голямо от това в Камерун, Кот дИвоар и революционен Египет". Как да ти го напише Медияпул, за да ти гали ушето и да не дразнят фактите твоята побъркала се на тема Щатите душица?

  10. Анонимен
    #19

    До 12 Ами съжалявам, че твоето капиталистическо сърчице се е разтреперало при това заглавие. Но истаната си е истина, както и да я напишеш. А иначе да няма цензура да не се пише за новия Голям брат. И ти сигурно вми се пишеш за Голям "демократ".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.