Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Газът в Русия ще е два пъти по-скъп отколкото в САЩ

24 коментара
Газът в Русия ще е два пъти по-скъп отколкото в САЩ

"Газпром" е предложил да бъде извършена допълнителна индексация на цената на газа с 26.3% от 1 октомври. Ако руското правителство се съгласи, към края на годината газът в Русия ще струва 137 долара за 1000 кубически метра или почти два пъти повече от сегашната борсова цена в Съединените щати. Това пише във вторник руският вестник "Ведомости", като се позовава на информация от двама неназовани руски чиновници на федерално ниво.

Сегашният план на правителството, утвърден в края на миналата година, предвижда индексация на цената на газа за вътрешния пазар с 15% от 1 юли. Това, че от началото на годината цената не се е покачвала, от изданието обясняват с желанието на властите да обуздаят темповете на инфлацията. Сега "Газпром" предлага още едно повишение – с 26.3% от 1 октомври за всички клиенти с изключение на жилищно-комуналното стопанство и населението.

Благодарение на това средногодишната цена ще бъде с около 17 процента по-висока от миналогодишната. Така "Газпром" разчитал да компенсира двукратния ръст на данъка върху добива на полезни изкопаеми от началото на тази година, твърдят източниците на "Ведомости".

През февруари в "Газпром" изчислили какви ще загубите им от повишаването на данъка – 64 милиарда рубли. Индексацията на цените ще донесе 50 милиарда рубри допълнителна печалба и 114 рубли допълнителни разходи за плащане на данъка върху добива.

Източниците на вестника твърдят, че "Газпром" не търси допълнителни изгоди, а само компенсация за намаляващите приходи. Всички предложения били направени по заръка на правителството.

С предлаганата от "Газпром" индексация към края на годината средната му цена ще бъде около 4000 рубли за 1000 кубически метра без ДДС или 137 долара по днешния курс. Това е с 45% повече от днешната цена и почти два пъти повече от борсовите котировки на газа в САЩ (около 71 долара), констатира пред изданието директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.

Президентските избори отминаха и пред правителството няма никакви препятствия за повишаване цените на газа, казва Корчемкин. Разбира се, бизнесът ще е недоволен, особено енергийният, но инвестиционната програма на "Газпром" е над всичко, особено с оглед на поръчението за ускоряване на строителството на многомилиардния газопровод "Южен поток", добавя експертът.

Предложението на "Газпром" е катастрофа, казва пред "Ведомости" служител на един от енергийните холдинги. Той обяснява, че компаниите, които в активите си имат основно топлоелектрически централи, вече работят на границата на рентабилността. Държавата им задържа цените, за да не расте социалното напрежение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    А Вы РУСКИЕ, СОВЕРШЕННИЕ МАЛОУМНИКИ! МАЙ ЩЕ ОСТАНЕ ВАШИЯ НАРОД НАКРАЯ САМ ДА СИ ДИША ГАЗТА ИДА СЕ КЪПЕ В ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НЕФТА!

  2. Анонимен
    #23

    Caмо "Шалке 04"

  3. Анонимен
    #22

    Недоумяваща шваба: Я, "инвестиционната програма на "Газпром" е над всичко" - не беше ли Deutschland uber alles, бе?!

  4. Анонимен
    #21

    Единственото добро решение за България е,Забрана на всички руски партии в страната ни,като БСП,Атака,ДПС и др.агентурни организации.Отношението ни с Русия докато на власт там е путеновата мафиотска организация да бъдат само служебни на държавно ниво.Всички доказани КГБ-ски шпиони които продължават да работят за путеновата олигархия да бъдат съдени за измяна и предателство към България!

  5. Анонимен
    #20

    до Луцифер Точно така- затова американските бази в Германия ползват руски газ , а не...норвежки.

  6. Анонимен
    #19

    Даже и по-скъп руския газ е по-евтин от американския, защото има комунистическа насоченост! Това е газ миролюбец, а не войнолюбец като американския... Луцифер

  7. Анонимен
    #18

    7 това са пълни глупости!Никой не знае точно колко количества от шистов газ има и едва ли добиващите ще ни го продават на цени,на които си въобразяваш.А вредите от добива излизат толкова скъпо,че няма как да бъдат покрити с финикийски знаци.№16 и № 17 са абсолютно прави!

  8. Анонимен
    #17

    Не е написано много добре, но доколкото се разбира - цената в Русия е висока заради допълнителното облагане. Ако и в САЩ сложат такова - и там ще се вдигне, никоя корпорация не е склонна да 'преглътне' за собственна сметка това. В Германия съм виждал надписи на колонкоте на бензиностанцийте нещо от този род - 'цена на бензина 50 цента, данаци, такси, налози - 2 Евро'

  9. Анонимен
    #16

    Пълни глупости - цената в САЩ е изкуствено ниска защото се формира днес, първо, на база цени спот и фючърс от 1998 г, а не на база сегашните цени на петрола както е в цял свят. Но когато това спре, а то няма как да не спре да се прави - като една от най-големите шашми на фамалията Буш в историята, поради прякото дотиране на цените на петрола в САЩ директно от правителството, тя само за дни ще сигне европейските стойности. Подобни ценови номера просто няма как да продължат вечно още повече предвид трагичното положение с бюджета в САЩ.

  10. Анонимен
    #15

    Другарки и Другари, България още се управлява от руско -българската БСП мафия. Време е да се отскубнем от най-тъпата нация на света -руската. God bless Bulgaria!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.