Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гаф: Президентски служители нарекоха ромите “мангали”

59 коментара
Гаф: Президентски служители нарекоха ромите “мангали”

За скандален гаф на президентската администрация съобщи в четвъртък информационната агенция “Прессклуб”.

Проверка на интернет-страницата на държавния глава показва дискриминационно определение на ромската общност в страната.

На сайта е качен документ, озаглавен Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020). Наименованието на файла обаче е, меко казано, смущаващо:  “13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf”.

Националната стратегия бе приета с Решение на 41-ото Народно събрание на 1 март 2012 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание. Автор на документа е Министерството на вътрешните работи.

Минути след като бе съобщено за гафа на страницата на държавния глава, системните администратори на сайта блокираха съдържанието на файла.

Пред Mediapool от прессекретариата на държавния глава обясниха, че президентът Росен Плевнелиев е разпоредил проверка, за да се установи кой е авторът на наименованието на файла.

От президентството се оправдаха, че гафът се е получил заради желанието за откритост и публичност. “В желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи”, заяви говорителят на президента Мария Иванова.

По думите ѝ в момента тече проверка дали файлът е пристигнал с това име от друга институция или е получил това наименование от служител на президентската администрация.

“Ако някой от нашата администрация е виновен, той незабавно ще бъде наказан”, увери Иванова.

По-късно администрацията на презиздента разпространи становище, в което изтъква, че е "недопустим и изключително неприятен  начинът, по който е публикувана Стратегията за интеграция на ромите". 

Час по-късно файлът бе преименуван, като думата "Mangali" бе заменена от несъществуващата в английския дума "Roms".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #59

    муспи - Получи се така, защото правителството е все от роми и не могат да нарекат недоромите роми. Трябва да има известен ред, защото еврофондовете не са бездънни.

  2. Анонимен
    #58

    BLUE: защо бе ми го изтрихте геноматичното изказване, че ромите са ман-гали от ци-гански произход

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #57
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #56
  5. Анонимен
    #55

    Ах, каква чувствителност е обладала всички по отношение на цциганите.Мили мои, има ли българин, който да не ги е наричал ммангали, ммангасари и т.н? Ах, пардон, ние вече си имаме роми! В скоро време както е тръгнало, те ще си имат българи...

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #54
  7. Анонимен
    #53

    Леле батеее джингар лака тактикааа...

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #52
  9. Анонимен
    #51

    BRUTALNo!! HAHAHAHAHA

  10. Анонимен
    #50

    Очевидно и съставителят и ръководителят на пресслужбата и начални кабинета на държавния ни глава (не може сайта да се е появил без тяхно знание) не са се впечатлили от употребяване на тази дума. Не те впечатлява дума, която е в акнивния ти речник. Прстащината на ГЕРБ овладя и президентската институция. Време е за почистване на оборите. При това развитие на обстановката ме мъчи въпросът - Плевнелиев сам ли ще си подаде оставката след следващите парламентарни избори или ще държи да бъде позорно наритен заедно с високо подготвения персонал, избран по тегов образ, подобие и културно равнище.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.