Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ блокирани, БСП и ДПС зоват за програмен кабинет с останали извън НС партии

Волен Сидеров: Бих участвал и оглавил правителство

163 коментара
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, които печелят най-много гласове на изборите, но ще имат по-малко от 100 депутатски места при необходимост от поне 121 за самостоятелен кабинет, анонсираха готовност да съставят правителство на малцинството, но засега срещат категоричен отказ от БСП и ДПС, които са втора и трета сила и които се обявиха за програмен кабинет без ГЕРБ, но с участие на партии, които остават извън 42-то Народно събрание (НС). "Атака" е четвъртата сигурна партия в новия парламент и лидерът ѝ Волен Сидеров избори условия, за да преговаря с когото и да е.

"Ние сме готови с правителство, но все пак трябва да изчакаме резултатите. И, разбира се, да видим дали трябва да се говори с някои от другите политически формации, или просто ще предложим правителство на малцинството", заяви зам. председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Нова телевизия малко след като излязоха първите данни от екзит пол. "Всяка една такава ситуация води до отрезвяване. Има възможности както за коригиране на досегашните ни грешки, така също и за осъществяването на един по-прагматичен диалог с всички, които имат определени искания", добави той.

Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че ще бъде много трудно да се състави правителство и добави, че няма как партията му да управлява самостоятелно.

"Ако ние излъчим правителство, естествено Борисов ще бъде премиер. Ние не бягаме от отговорност", допълни Велчев.

Няколко часа по-късно, след като БСП и ДПС се обявиха за програмен кабинет, Велчев каза, че и ГЕРБ могат да направят такъв, "но с точно определен министър-председател и министри".

БСП и ДПС, които общо ще имат близо 120 депутати, отказаха каквито и да е преговори за правителство с победителите от ГЕРБ, но се обявиха за програмен кабинет с участието и на партии, които не са успели да прескочат 4-процентовата бариера.

Това заявиха лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютфи Местан малко след полунощ в понеделник. ГЕРБ избягаха от пресконференция и обявиха, че ще дадат такава след като ЦИК обяви официални резултати. Според данни от паралелното преброяване досега управлявалата партия ще има между 89 и 98 депутати.

Волен Сидеров: Бих участвал и оглавил правителство

При това положение главоломно нараснаха "акциите" на "Атака", чийто лидер Волен Сидеров даде разнопосочни сигнали за евентуална бъдеща коалиция с ГЕРБ. "Не може някой, който те е излъгал няколко пъти и постъпил подло, да получи подкрепа от "Атака". Не може да се подкрепя някой, който води колониална политика", заяви той.

Впоследствие в отговор на втори въпрос: "Ще подкрепи ли "Атака" съставяне на правителство от ГЕРБ?", лидерът на "Атака" каза, че това ще стане ясно след излизане на окончателните резултати. Допълни, че бил готов за разговори при определени условия, като поевтиняване на тока, провеждане на национализация и други политики, подкрепяни от "Атака".

"Аз бих участвал и бих оглавил правителство, стига да изпълнява ясните намерения, които сме заявили“, изтъкна той.

Все още не е ясно дали в НС няма да има и пета партия, като най-големи са шансовете на националистическия Национален фронт за спасение на България на Валери Симеонов, който навремето бе съюзник на Волен Сидеров. Остава вероятност и партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" да прескочи 4-процентовата бариера, следвана от ДСБ.

Станишев: ГЕРБ няма да могат да формират кабинет, ние поемаме отговорността

Ясно е, че ГЕРБ няма да могат да формират правителство и това е добре за България, каза лидерът на БСП Сергей Станишев на влизане в НДК малко след полунощ.

Ако имаме възможността, ние ще я имаме вярвам, ще поемем отговорността за съставяне на правителство чрез диалог с тези формации, които ще участват в следващия парламент и с тези, които събраха немалка подкрепа, но не можаха да влязат в парламента, каза Станишев.

С тях ще се преговаря за програма за извеждане на България от кризата, стабилизиране на страната и оздравяване на обществения климат.

Станишев посочи, че бавно и мъчително България се освобождава от ГЕРБ, тъй като две трети от България гласуваха против ГЕРБ и това е оздравителен процес.

Да, ние не успяхме да реализираме такава мащабна подкрепа, към която се стремяхме, но ние няма да предадем вашето доверие, то за нас е най-важно, ние ще върнем страната към развитието, каза лидерът на БСП. Днес България се разделя, вярвам завинаги, с най-арогантното, най-недемократичното правителство, което е виждала досега. Правителството на Борисов пада и няма да се върне. ГЕРБ официално изгуби легитимност да управлява. Ясно е, че те са в тотална изолация. Би било тотална обида и унижение, ако се признае ГЕРБ за политически победител в тези избори, обяви Станишев.

Той е на мнение, че без контролираният вот, ГЕРБ са щели да бъдат втора политическа сила. Така или иначе в следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство. Според мен, ако имат достойнство ГЕРБ трябва да спестят време и да не приемат мандат за съставяне на правителство.

Днес в тази тежка криза няма време за пазарлъци. България се нуждае спешно от силно и стабилно правителство, което да започне да разрива оборите на ГЕРБ, да изнесе реалното състояние на бюджета, каза още бившият премиер, който още преди месеци посочи, че дори БСП да спечели изборите, предлага начело на правителството да застане бившият финансов министър Пламен Орешарски.

Според Станишев тезата на ГЕРБ за правителство на малцинството е несъстоятелна. Единство възможно и необходимо е правителство на разума със силно експертно участие, с ясна и прозрачна за всички хора програма, каза той и допълни: Ние не можем да правим коалиция с ГЕРБ. Това би било предателство.

Смятам за крайно необходимо още от утре да започнем консултации, разговори за програма, с която да изведем България от кризата. Ние няма да отстъпим от незабавното спиране на рекета върху малкия и среден бизнес, за спешните мерки по отношение на сметките за ток, за младежката заетост, каза Станишев.

Наясно сме с нашата отговорност и със сложната ситуация. БСП със сигурност е ощетена от контролираният вот, но днес да се каже, че изборите са нелегитимни и не ги признаваме, би означавало, че даваме възможност ГЕРБ да останат на власт, заключи лидерът на социалистите, който губи втори поред парламентарни избори след като падна от власт през 2009-та.

ГЕРБ е единствената партия, с която БСП не би направила коалиция - казвахме го през цялата предизборна кампания, потвърждаваме го и сега, посочи Петър Курумбашев. Готови сме да преговаряме с всички парламентарни и със сериозните извънпарламентарни партии, които категорично са против ГЕРБ, добави той.

"Ние коалиция няма да правим, ние ще предложим програмно правителство. Ясно е, че ГЕРБ няма да може да направи правителство, тъй че на ход сме ние", каза от своя страна съпартийката му Мая Манолова. Според нея БСП е моралният победител в тези избори, тъй като разликата от 2-3% била много по-малка от контролирания и купения вот за ГЕРБ.

ДПС също отворени за разговори с извънпарламентарни партии

Ние ще настояваме следващото правителство да бъде отворено и за непарламентарно представените политически сили, заяви в първата си поява в изборната нощ и лидерът на ДПС Лютфи Местан.

"Ние сме готови на съгласие, но категорично няма да влизаме в каквото и да е съглашение. Сега е време за възстановяване на държавността, сега не е време за тяснопартийни интереси”, допълни Местан.

Той обяви, че партията няма как да подкрепи управление на ГЕРБ. Партията настоява за програмно управление, което има за цел да върне доверието в държавността.

"Трябва да прочетем вярно вота на българските граждани. Тази вечер берем плодовете на това провалено и престъпно управление. Няма как да подкрепим ГЕРБ. Ние ще настояваме следващото правителство да бъде отворено и за непарламентарно представените политически сили, но няма да влизаме в каквото и да е съглашение", каза Местан.

Цветанов поздрави Борис Велчев и обяви Първанов за по-добър държавник от Станишев

След края на изборния ден шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов обвини прокуратурата начело с ръководителя ѝ Сотир Цацаров за намеса в изборния процес.

Със самочувствието на победител, но доста примирен Цветан Цветанов очаквано обяви, че "агресия имаше от всички партии". След като благодари на всички подкрепили формацията му, бившият вътрешен министър изненадващи отправи гореща благодарност към бившия главен прокурор Борис Велчев, който "нито за момент в мандата си, по време на избори не се е намесил в полза на една или друга партия". "Това беше човекът, който не допуска прокуратурата да участва в изборния процес", заяви Цветанов, нападайки индиректно Цацаров. "Мисля, че вероятно европейските институции трябва да проверят всичко, това което се правеше в тази кампания с дискредитирането на институциите", допълни той.

Цветанов припомни критиките си към лидера на БСП Сергей Станишев и обясни, че Първанов всъщност бил много по-добър държавник от него.

Цветанов обаче заяви, че е готов да загърби всичко, защото в следващия парламент все пак партиите трябвало да си говорят. Само преди седмица той и Борисов заявиха категорично, че коалиция между тяхната партия и ДПС, БСП или "Атака" е невъзможна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

163 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #163

    До 156. Питам кой е отговорен за това, че започнах да харесвам БСП?

  2. Анонимен
    #162

    И кой ще е министър на МВР в правителството на Боцко? Цвъцко? Ми той ще е е със свален имунитет. Да си министър със свален имунитет е като да си на терена със свалени гащи. Всички ще те желаят.....

  3. Анонимен
    #161

    Новината на деня: БСП вече е готова с програмния си кабинет за национално спасение, но засега ще запази в тайна имената на министрите си. Но в отговор на засиления интерес реши все пак да посочи поне няколко от тях: Сумиста (който си знаеше, че идват) - министър на спорта, Алексей Петров - министър на младежта и културата. Брендо (който е заявил, че ще работи много добре с нашата прокуратура, стига италианската да го остави на мира) – министър на правосъдието. Братя Галеви – министри на икономиката и енергетиката (единия на икономиката, другия на енергетиката). Ами това е в общи линии! Халал да са ни! Халал да са им е и на ония "отвратените", които не излязоха да гласуват оня ден.

  4. Анонимен
    #160

    154, е все в една дисциплина и ние да сме първи, че и единствени.

  5. Анонимен
    #159

    156, гласуваш за Герб и получаваш Волен е почти толкова мъдро колкото и да получиш ДПС. Но все пак след като счупихме тъпомерите, да потрошим и первезомерите.

  6. Анонимен
    #158

    България ще бъде управлявана от представители на най-необразованата част от обществото: БСП - ДПС - Атака - Герб. Ужас.

  7. Анонимен
    #157

    А какво ще кажеш за следната промяна - вместо да цъкаш партия, да гласуваш за конкретно име на депутат, който ще е отговорен за своя избирателен район. Гедаш си неговите действия и програма и го преизбираш или не на фона на това какво върши конкретно, пък той да си членува в която си иска партия.

  8. Анонимен
    #156

    Искаме ГЕРБ и АТАКА,а не тея мишки БСП и ДПС не разбрахте ли

  9. Анонимен
    #155

    154 , какво си чул и видял ? на безгръбначен африканец ли се правиш , мухата цеце ? При ГЕРБ е младостта във всичките и измерения , при БСП е носталгията .

  10. Анонимен
    #154

    След всичко което видяхме, чухме и разбрахме се чудя как все още има хора които ВЯРВАТ и са гласували за милиционерската групировка ГЕРБ? Някъде по света да сте чували да бъде избран за има министър председател - пожарникар и за вътрешен министър - физкултурник? Не нали, дори и в Африка няма!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.