Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ връща президентската квота в закона за конфискацията

26 коментара
ГЕРБ връща президентската квота в закона за конфискацията

Управляващите от ГЕРБ ще внесат нови поправки в проектозакона за отнемане на незаконно придобитото имущество между първо и второ чете на нормативния акт, показа проверка на Mediapool  в понеделник. Според новите текстове президентската квота в комисията за конфискация ще бъде върната.

Новата позиция на мнозинството дойде като бърза реакция на първата "нежна закана" за налагане на вето от страна на новоизбрания президент Росен Плевнелие.

В събота в интервю за “Капитал” държавният глава заяви, че не е съгласен да няма президентска квота в комисията, отговаряща за конфискацията.

Правото на президента да назначи свой човек в комисията бе отнето на държавния глава от  председателя на парламентарната комисия на ГЕРБ Красимир Велчев, който внесе проект на нормативния акт в Народното събрание миналата седмица без такъв текст.

По този повод Росен Плевнелиев заяви, че намира това за “грешка”.

“Абсолютно съм убеден, че когато се чуят нашите аргументи, тази позиция ще бъде променена. Президентът като пряко избран от народа има своята силна дума и в тази толкова важна тема за липсата на справедливост. ...Надявам се това да не е първият случай, в който ще наложа вето, защото президентството трябва да има представител в тази комисия. Важно е за българите”, заяви държавният глава.

В понеделник пред Mediapool председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова обясни, че лично тя ще внесе предложение за връщането на президентската квота в текстовете на закона за конфискацията.

“Винаги досега в комисията е имало представител на президента. Тази практика и сега ще бъде запазена”, обясни Фидосова, от чиито думи така и не стана ясно защо квотата на държавния глава изведнъж е изпаднала от вече внесения проект на ГЕРБ.

“Лично аз ще внеса тази поправка между първо и второ четене”, каза Фидосова, обяснявайки, че е имала разговор с министър-председателя Бойко Борисов по темата, който също се застъпил за промяна на още неразгледания в пленарна зала закон.

Внесеният от ГЕРБ проект предвижда всички членовете на комисията да се избират от парламента, като преди това се изслушват от специална комисия, създадена чрез правилника на НС. Председателят ще продължава да се назначава от премиера. Специализираната парламентарна комисия трябва да осъществява контрол и наблюдение по процедурите на закона и да гарантира защита на правата и свободите на гражданите.

Според сега действащия закон комисията се състои от петима членове. Председателят се назначава от премиера, заместник-председателят и двама от членовете се избират от Народното събрание, а един от членовете се назначава от президента.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. И.Иванов, Швеция
    #26

    ПОБОЛЯН ОТ ИВАНОВ ? """ Анонимен 08:33 | 24.01.2012 към №20-ИВАН ИВАНОВ от Швеция е БОЛЕН. """ Та ... болеещ за ГЕРБ се е поболял толкова сериозно, та се обръща директно към "БОЛЕН" Иванов "Смили се, поболя ме !" ?

  2. Анонимен
    #25

    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА ВИ СПОДЕЛЯ ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО СА ПИСАЛИ ПОД МЕН, НЕ СХВАЩАТ КАКЪВ Е ИСТИНСКИЯТ ЗАМИСЪЛ НА ПЛЕВНЯ - ЛИЕВ, ТА НАЛИ НЕГОВАТА "КЪЩУРКА" НА БРЕГА НА МОРЕТО КОЯТО Е ПОСТРЕНА В ПРОТИВОРЕЧИЕ С ЗАКОНА, А ИМЕННO ЧЕ ДО 100 м ОТ БРЕГА НА МОРЕТО Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕННОСТ И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СТРОЙ НИЩО И САМИ РАЗБИРАТЕ СЕГА ЗАЩО МУ Е НУЖНА ТАЗИ КВОТА И ВЕТО.

  3. Анонимен
    #24

    към №20-ИВАН ИВАНОВ от Швеция е БОЛЕН.

  4. Анонимен
    #23

    Започна Президентът да им показва кой е. За един ден две крачки назад - за президентска квота в Закона за конфискацията и за нов закон за НСО, който обаче да не бъде към МС(каквато беше идеята на Борисов до оня ден), а да си остане съм Президента.

  5. Анонимен
    #22

    trabva da ima sakon sa konfiskazia na dalaveradjiite mutri v bg.takova barso sabogatjavane ne e tschisto tova sa krajbi tova e prane na pari tesi imoti milioni koli samoleti firmi ot kade sa proverkite tschakahte 22 g.sa da se osigurat mutrite i muresite no v eu stranite ima i sled 25 g proverki i konfuskuvane na nesakonni imoti ama v bg.mutrite sa si osakonili vetsche vsitschko e pito i plateno sa tova pravat i darenija na mvr i na dr.takiva koi proveri sa milioni stefan sofianski nikoi a sascho

  6. случайно минаващ
    #21
  7. И.Иванов, Швеция
    #20


    КОНФИСКАЦИОННАТА ПЕТЧЛЕНКА - ЮМРУК НА ПАРТИЯТА В РЪЦЕТЕ НА МУТРАТА Й БАШ-ПАРТИЕЦ

    """ Внесеният от ГЕРБ проект предвижда всички членовете на комисията да се избират от парламента, като преди това се изслушват от специална комисия, създадена чрез правилника на НС. Председателят ще продължава да се назначава от премиера. """

    Това, назначаването на председателя на конфискационната петчленка еднолично от политиканта на Партията на власт, е единственият смисъл на законопроекта на мутрокомунягите на

  8. Анонимен
    #19

    Ne lishavaite Plevneliev ot vazmojnostta da naznachava rodnini,blizki i poznati.

  9. Анонимен
    #18

    по-долу 17 се отзовава на въпроса на 7

  10. Анонимен
    #17

    Интересен и любопитен въпрос. Не бях се замислял досега. Наистина неможе с 70 сантиметрова ръка да обхванеш футболно игрище. Вероятно използва извита по профила гъвкава пръчка с навита хартия на края и ако уцели добре, ако не уцели става като всяка нейна работа в т.н. парламент.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.