Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ "въздържано" отхвърли пореден опит за лустрационен закон

Едва трима депутати от Синята коалиция гласуваха собственото си предложение

128 коментара
ГЕРБ "въздържано" отхвърли пореден опит за лустрационен закон

Пореден опит за прокарване на лустрационен закон, който да забрани назначенията на бивши ДС-сътрудници в държавната администрация мълчаливо и единодушно бе отхвърлен от управляващото мнозинство от ГЕРБ в сряда.

Текстовете, внесени от Лъчезар Тошев от Синята коалиция, предвиждаха временно 10-годишно ограничение за кадри на ДС да заемат ръководни постове в редица държавни институции и дружества, сред които МВР, Висшият съдебен съвет, военното министерство, Българската народна банка, разузнаването и службите за сигурност, "Националната електрическа компания" и "Българския енергиен холдинг".

 

Обсъждане на предложението на практика нямаше, като вносителите посочиха единствено, че подобни ограничения са въведени в доста от посткомунистическите държави. Въпреки това гласуването премина очаквано вяло. В него участваха само 97 от 240-те народни представители, като от тях 67 бяха "въздържали се", "против" – 18, а "за" – само 12.

 

Само 4-ма от общо 69 присъстващи в залата депутати на ГЕРБ не се въздържаха, като двама отхвърлиха и двама подкрепиха лустрацията. Традиционно всички социалисти, общо 15, гласуваха "против", а от ДПС един подкрепи идеята на Тошев и двама се въздържаха.

Изненадващо само трима депутати от Синята коалиция взеха участие в гласуването, подкрепяйки предложението. "Атака" изобщо не участваха, а 6-ма от независимите подкрепиха лустрационните текстове.

 

Това бе поредният неуспешен опит за прокарване на забрана за участието на ДС-сътрудници в държавното управление. Досега единственият частичен напредък по темата бяха промените в Закона за дипломатическата служба, които забраняваха на хората от ДС да заемат определени постове в системата на външното министерство, приети през ноември м. г.

 

Те обаче бяха отменени от Конституционния съд с основния аргумент, че негативната обществена оценка за дейността на тайните служби на тоталитарната държава не може да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани. КС по традиция твърдо се противопоставя на всеки опит за въвеждане на каквито и да било ограничения пред щатните и нещатните сътрудници на репресивния апарат на комунистическата партия.

 

В началото на тази година Румъния прие закон за лустрацията, а подобен законопроект се обсъждаше и в македонския парламент.

 

Освен предложението на Синята коалиция, депутатите отхвърлиха в сряда и искането на "Атака" за нулева ставка на ДДС-то върху стоките от първа необходимост. И тук гласовете бяха основно "въздържал се" - 14 "за", 23 "против" и 54 "въздържал се". Предлагаше се нулева ставка за хляба, учебниците, лекарствата, бензина и дизеловото гориво.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

128 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #128

    СОЛИДАРНОСТ ЗА ЛУСТРАЦИЯ

    Има поне две Парламентарни решения на Република България публикувани в Държавен вестник след 2000 г.
    коректно определящи наложената от СССР с непредизвикана война еднопартийна марксистка диктатура 1944-1989 с нейната щатна номенклатура, репресивна и всякаква, за "престъпен и нелегитимен режим".

    В Русия дори официално разтуриха СССР 1921-1991
    и марксистката диктаторска партия КП на СС.

    Верно де факто, и де юре.

    Има множество закони Европейски и въобще на Цивилизования

  2. Анонимен
    #127

    EU

    ЛУСТРАЦИЯ

    Какъв Герб...

    Паразити от ссср БСП ПЕС ДПС Атака саботират

    ГРАЖДАНИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРИЯ.

    НАРОДЕ???

    още инфо

    www.svobodata.com

    "Пореден опит за прокарване на лустрационен закон, който да забрани назначенията на бивши ДС-сътрудници в държавната администрация мълчаливо и единодушно бе отхвърлен от управляващото мнозинство от ГЕРБ в сряда.

    Текстовете, внесени от Лъчезар Тошев от Синята коалиция, предвиждаха временно

    10-годишно ограничение за кадри на ДС да заемат

  3. Анонимен
    #126

    След като отхвърляте закона за лустрация - честит празник ГЕРБ!

  4. Анонимен
    #125

    Честит празник на ченгетата от форума!

  5. Анонимен
    #124

    ГЕРБ "въздържано" отхвърли пореден опит за лустрационен закон.Питам се,каква е тази "любов"към агентите???Или може би страх???Има големи притеснения от този агентурен апарат,щом толкова малко се говори ,и така се подминават темите.Навързани сте,като "свински черва" и ГЕРБ,и БСП и всички бръкнали във власта.

  6. Анонимен
    #123

    "Атака" изобщо не участваха ..." - Атака е част от руска атака срещу българия, финансирана директно от руското посолство - някой да не е разбрал?

  7. Анонимен
    #122

    "мълчаливо и единодушно бе отхвърлен от управляващото мнозинство от ГЕРБ в сряда." - това достатъчно ясно показва колко "десни" са те и на кого принадлежат болшинството от техните депутати. Време е да извадим сините знамена!

  8. Анонимен
    #121

    Петиция за лустрация на всички ДС агенти /румънците вече го направиха!/: http://www.peticiq.com/lustraciq_na_ds_agenti_i_satrudnici Ако ние не се погрижим за собственото си бъдеще – няма кой! Ако ние не заявим какво искаме и Брюксел не може да ни помогне!

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #120
  10. Анонимен
    #119

    Ей 79, манипулатор от ДС, защо сред всички войни,които САЩ са водили не споменаваш, че американците победиха фашизма, победиха Хитлер. Нали си антифашист бе простако!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.