Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ издигна Румяна Желева за зам.-председател на ЕНП

160 коментара
Румяна Желева Сн. БГНЕС

ГЕРБ номинира бившия външен министър и неуспешен кандидат за еврокомисар Румяна Желева за втори мандат като зам.-председател на Европейската народна партия (ЕНП).

 

Очаква се кандидатурата ѝ да бъде гласувана по време на конгреса на ЕНП в Букурещ в сряда и четвъртък.

 

Кандидатите са повече от заместник-председателските места, а за номинацията на Румяна Желева пред българските си партньори е настоял лично председателят на ЕНП Вилфред Мартенс, който неведнъж в последните години е давал високи оценки за работата на Желева, съобщи БНР.

 

76-годишният Мартенс, който оглавява партията от 1990-а година, вече обяви, че има желание да остане на поста и занапред, което ще стане, предвид това, че няма други кандидати за поста.

 

Румяна Желева беше избрана на този пост с тригодишен мандат през декември 2009-та малко преди провала си да стане еврокомисар.

 

Очакваше се ГЕРБ да издигне някой от евродепутатите си, а за фаворити бяха сочени Андрей Ковачев и Мария Габриел.

 

От централата на ЕНП отказват подробности, тъй като процедурата е конфиденциална. Оттам обясниха, че не могат да съобщят нито общия брой на кандидатите, нито имената им и че те ще бъдат обявени на самия конгрес, като в четвъртък предстои делегатите да определят с гласуване 10 нови заместник-председатели.

 

След като Желева се провали при изслушването ѝ в Европейския парламент като кандидат комисар, премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свали доверието си от нея. Тя напусна поста външен министър и бе заменена като първи дипломат от Николай Младенов.

 

Борисов обясни, че Желева не се е представила добре като кандидат-комисар и по този начин, продължавайки да бъде министър на външните работи, "щеше да създава проблем за България“.

 

По време на изслушването си в ЕП Желева показа колеблив английски език и слабо познание по ресора – реакция при кризи. Основната причина за лошото ѝ представяне обаче бяха съмненията, че е в конфликт на интереси, които тя не успя да опровергае убедително в ЕП.

 

На предстоящия конгрес на ЕНП в Букурещ ГЕРБ ще има многобройно представителство, водено от Бойко Борисов. В делегацията влизат вътрешният министър Цветан Цветанов, председателят на парламентарната група Красимир Велчев, евродепутатите Андрей Ковачев, Илиана Иванов, Мария Габриел и Владимир Уручев, народните представители Моника Панайотова, Пламен Нунев, Румен Иванов, кметът на Пловдив Иван Тотев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

160 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #160

    Това е един"професор", която не знае къде са намира Сомалия Е, такива ли са "капацитетите" на ГЕРБ/к/, щом пак допряха до екс външния си министър ?Тая ли госпожа ще се "противопоставя" на Сергейката ? И оттук извода е :?Прав е бил Ленин /или Сталин/ не помня вече, че кадрите решават повечето въпроси !

  2. Анонимен
    #159

    Направих си труда да прегледам коментарите до тук - от 158 цели 6 са в подкрепа на кандидатурата на Румяна Желева. Браво!Това са почти 4%!Дай Боже такава успеваемост за ГЕРБ на изборите догодина!

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #158
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #157
  5. Анонимен
    #156

    Към №154 Допълнение: Успех Руми в битката за пълната приватизация на Варна и морското крайбрежие от твоята организация ТИМ, чиито интереси защитаваш отдавна пред мутрите и от ЕНП, съучастници твои и на мъжа ти в доограбването на България.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #155
  7. Анонимен
    #154

    Много е важно да не си изоставяш съпартийците, станали жертва на коварни интриги. Успех, Руми! Съвсем други "пристанаха" и то на Барозу от кариеристични цели, но сега ще гледат ЕНП през крив макарон. Справедливост ще има.

  8. Анонимен
    #153

    Бедни, бедни Македонски, защо не умря при Гредитин... Какво ли щеше да напише автора, ако беше жив сега. Направо се разплаках от радост при тази новина. Зарадвах се, че този крокодил ще помогне на ББ да загуби изборите завинаги. Сега и тези, които не знаеха, разбраха, че няма отърване от тази гудзила. Явно здфрво държат ББ за гушата, щом продължава да я подпира въпреки нейната блестяща подготовка по география и вероятно и по всичко останало...

  9. Стамбо
    #152

    От доста време се питах с тъга и носталгия
    “Къде ли е ЗЪБЛЕЗЪБАТА ЗЪБЛА?”
    Но вече мога да спя спокойно-намерило се е място и за нейния дипломатически талант, експертна ерудиция по въпросите на Сомалия и управлението там, перфектния й английски с новозаарски акцент и граматични конструкции…
    Но проблемът е по-дълбок. Каквото е Румиту, същото е /на друго равнище, разбира се!/ и баронесата Ащън.
    А “дясното” в ЕНП след великия Конрад Аденауер отдавна е само във факта, че шлиферите на разни "десни" лидери

  10. Анонимен
    #151

    Няма спасение от ТИМ! И от гробищата пак ще дерат ББ! Нямат ли по- представителни и интелигентни любовници тези ТИМ-аджии?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.