Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ инициира контрареферендум за нова АЕЦ

В правилния въпрос АЕЦ "Белене" се заменя с "нова АЕЦ", макар да е ясно, че става дума за "Белене"

249 коментара
ГЕРБ инициира контрареферендум за нова АЕЦ

Управляващите сменят стратегията около инициирания от БСП ядрен референдум с инициатива за провеждане на контрареферендум по същата тема, но с "формулиран правилно въпрос", от който АЕЦ "Белене" отпада и се заменя с "нова ядрена централа", макар "за всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“.

Поредният обрат в курса на ГЕРБ бе оповестен от премиера Бойко Борисов, който изненадващо обяви в сряда, че се отказва от идеята ГЕРБ да подкрепи допитването за АЕЦ “Белене“ с въпроса на БСП. След като Борисов каза какъв е правилният въпрос, депутатите от партията му съобщиха, че започват да събират подписка.

Съгласно закона, референдум може да бъде иницииран и с подписите на 48 народни представители, а според информация на Mediapool всички 117 избраници на ГЕРБ ще подпишат искането и то ще бъде гласувано с мнозинство в парламента с помощта на независими депутати.

Към момента тактиката не е особено избистрена и е възможно да се проведе и един референдум с два въпроса – този на БСП и този на ГЕРБ. Другият вариант е въпросът на БСП, за който ГЕРБ твърдят, че е неконституционен, да отиде в Конституционния съд и да остане само този на ГЕРБ. Или пък около цялата бъркотия и чакането за произнасяне на КС организацията на допитването да се осуети или отложи за неопределено време.

В инициираната от БСП подписка въпросът е: "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене”?"

Въпросът на ГЕРБ е: "Да развиваме ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

БСП се обявиха против въпроса на ГЕРБ

По този начин референдумът се обезсмисля, коментира депутатът Мая Манолова. Това, което предлагат ГЕРБ не се различава особено от това, което предлага президентът. Това е неприемливо за българските граждани, за тези 500 000 които  подкрепиха подписката, каза Мая Манолова. Колегата ѝ Ангел Найденов допълни, че единствената редакция, която БСП приемат, е към въпроса да се добави "чрез държавно участие".

ГЕРБ искат да подменят волята на 770 000 граждани, които ясно са заявили подкрепата си, подписвайки се именно под зададения от нас въпрос за референдум, заяви и председателят на БСП Сергей Станишев, цитиран от партийния пресцентър.

"Опитват се да заблудят хората за пореден път. Това е срамно и лицемерно", заявява Станишев. Той напомня, че само преди три дни Бойко Борисов е казал, че ГЕРБ ще подкрепят референдума с текста, даден от БСП. Председателят на социалистите изтъква, че Белене е единственият проект, който е в напреднала фаза и може да стартира изграждане. Станишев предупреждава, че има опасност след девет - десет години да се окажем без "Козлодуй", без "Белене" и без ядрена енергетика изобщо.


Смяна на сценария

Досегашният сценарий, обявен от Борисов миналия петък след консултациите при президента, предвиждаше ГЕРБ да подкрепят провеждането на референдум за АЕЦ "Белене" с предложения от БСП въпрос, "с ясното съзнание, че той е неконституционен и манипулативен". Тази своя абсурдна позиция премиерът аргументира с това, че “ако не подкрепим референдума, утре ще кажат, че не искаме да чуем гласа на народа“.

Президентът Росен Плевнелиев категорично настоява за преформулиране на въпроса и отпадане на АЕЦ "Белене", тъй като референдумът не може да е за конкретен проект. Преди ден държавният глава съобщи, че не изключва да сезира Конституционния съд, за което бе призован и от Синята коалиция.

В сряда Борисов съобщи, че настоява за редактиране на въпроса, от който АЕЦ "Белене" да отпадне и  да се замени с "нова ядрена централа", макар, по думите му, "за всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“. Другото му редакционно изискване е думата “атомна“ да се замени с “ядрена“.

“Цветанов ще отиде на парламентарната група да им каже относно АЕЦ “Белене“ за референдума. Ние заставаме твърдо за провеждане на референдум и настояваме БСП да си махнат само думичката,която прави текста противоконституционен. Да го формулират като изграждане на нова ядрена централа. За всички българи е ясно, че става въпрос за “Белене“. Така че не е нужно да се говори и атомна не може да бъде, трябва да е ядрена, защото е така по смисъла на закона. Така че сме готови в тази посока да действаме. Затова Цветанов ще отиде в парламента да им обясни на групата нашето решение“, оповести Борисов по станалия традиционен за него начин - пред телевизионни камери преди заседанието на Министерския съвет.

ГЕРБ със своя инициатива за ядрен референдум с правилен въпрос

В парламента обаче не се наложи да чакат инструкциите на Цветанов, тъй като шефката на правната комисия Искра Фидосова съобщи почти по същото време, че парламентарната група на ГЕРБ предлага нова формулировка на въпроса за референдума.

От ГЕРБ определиха внесеното предложение от БСП за провеждане на референдум като противоконституционно и манипулативно, защото съдържа в себе си поне още два или три въпроса: "Дали да се развива атомната енергетика у нас"; "Дали това да се отнася до АЕЦ "Белене"; и "Дали изграждането на атомната електроцентрала да е с държавно участие", поясни Фидосова.  Според нея има опасност резултатите от референдума да бъдат обявени за противоконституционни.

Затова от ГЕРБ предлагат допустим въпрос по конституция, като от днес започва инициатива за провеждане на референдум по същата тема за развитие на ядрената енергетика, но с формулиран правилно въпрос, който ще бъде разгледан от правната комисия в четвъртък.

Фидосова заяви, че правилният термин е ядрена енергетика, защото в българското законодателство навсякъде се говори за ядрена, а не за атомна.

"Не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата. Може би са ползвали и са заимствали като термин от една фирма, която е скандално известна през последните години, с която се занимават в момента две комисии, а именно "Атомстройекспорт" по отношение на нейното участие в проекта "Белене"", коментира Фидосова.

Тя увери, че ГЕРБ са за провеждане на референдум, но с конкретна формулировка на въпроса.

"Ако вникнете във въпроса така формулиран от нас - с нова ядрена електроцентрала, ще разберете, че за друга не се говори, освен за "Белене"", поясни Фидосова.

На въпрос дали тяхната формулировка допуска изграждането на допълнителен блок на АЕЦ "Козлодуй", Искра Фидосова отговори отрицателно, защото нов ядрен блок означава нови мощности, а не нова ядрена електроцентрала. Може и да не е АЕЦ "Белене", след 5 години може да се говори за друга ядрена електроцентрала, каза Фидосова.

Тя допълни, че няма как хората да гласуват информирано по въпроса на БСП, тъй като в нашия закон няма възможност да присъстват технически и икономически параметри във въпросите за референдума. Има и доста неизвестни около проекта "Белене", каза още Фидосова.

В понеделник президентът Росен Плевнелиев заяви, че не изключва възможността да сезира КС във връзка с референдума за АЕЦ "Белене", след като консултациите му с политическите партии не са довели до консенсус как да бъде формулиран въпросът за народното допитване. Той категорично настоява за преформулиране на въпроса и отпадане на АЕЦ "Белене", тъй като референдумът не може да е за конкретен проект.

Първи за сезиране на Конституционния съд се обявиха от Синята коалиция, тъй като според тях поисканият от левицата референдум за или против строежа на ядрена централа в Белене противоречи на законите за енергетиката и за безопасно използване на ядрената енергия, според които решенията за строеж на АЕЦ са единствено от компетенциите на Министерския съвет и парламентът не може да участва в тях, още по-малко да организира допитване до народа.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

249 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #249

    БЪЛГАРИН Референдумът следва да се проведе по волята на над 700 хиляди български граждани, които са го поискали по темата, под която са се подписали. Гербаджиите постъпват много глупаво като променят названието на темата, така застават не срещу БСП, а срещу споменатите граждани. Няма и седмица откакто премиерът Бойко Борисов гръмогласно обяви, че ГЕРБ ще подкрепи референдума с такъв текст на въпроса, какъвто бъде предложен от БСП. За кой ли път този човек дава доказателство, че думите му нямат никаква стойност.

  2. Анонимен
    #248

    Боко и Цецо се срещат в гората - Цецо какво правиш? Цецо отговаря – Ям портокал. - А защо мирише на лаайно? - Защото го ям за трети път

  3. Анонимен
    #247

    Ама нали за Белене става въпрос, ма Фидоско? Щото площадката е лицензирана, щото има направена подготовка и ще излезе по-евтино. Нали и вие иската да не се харчат много пари. Пък сега какво? Ще строим централа до Каспичан. Ама и вие сте едни умници ...

  4. Анонимен
    #246

    Цецка скри референдума за членството на Турция в ЕС
    Велизар ЕНЧЕВ
    След 23 години демокрация България е на път да стане Швейцария на Балканите и народът за първи път да каже своята дума на референдум. Първият референдум в новата ни история ще е за АЕЦ "Белене" и най-вероятно ще се проведе в следващите три месеца. БСП успя да събере над 500 000 валидни подписа и сега Народното събрание е задължено да пита народа поставен пред трудна дилема. Без да има цялата експертна информация за плюсовете и минусите

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #245
  6. news
    #244
  7. news
    #243
  8. news
    #242
  9. news
    #241
  10. Анонимен
    #240

    235- Няма по прост българин от теб!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам