Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ се отказаха да питат Плевнелиев кой му е искал рушвет

Набедени за подкупа гербери поискаха публични индулгенции, но началството не позволи

70 коментара
ГЕРБ се отказаха да питат Плевнелиев кой му е искал рушвет

Общински съветници от ГЕРБ, за които се появиха съмнения, че са изнудвали за подкуп Росен Плевнелиев през 2007 г., настояха той да се яви пред тях и да каже кой точно му е искал пари, но малко по-късно от ръководството на партията казаха, че няма да искат такава среща. Така ГЕРБ се опитва да запуши разрастващия се корупционен скандал, в който се оказаха замесени не само кандидатът – президентът на партията Плевнелиев, но и вътрешният министър Цветан Цветанов и общинските съветници Радослав Тошев и Орлин Иванов.

Случаят стигна до прокуратурата, след като стана публично достояние в петък благодарение на личните разкрития на вицепремиера и председател на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Главният прокурор Борис Велчев е сезиран от Асоциация на свободното слова "Анна Политковская" за изнудването с искане на подкуп, на което е бил подложен настоящият кандидат-президент на ГЕРБ по времето, когато е бил управител на "Линднер" в България. Казусът е разпределен за проверка на Софийската градска прокуратура, съобщи в понеделник сайтът Биволъ, позовавайки се на Борис Велчев.

Скандалът бе произведен от Цветан Цветанов, който в желанието си да илюстрира как кандидат - президентът на ГЕРБ не влиза в корупционни "механизми", разказа , че през 2007 г. трима столични общинари, свързани с десните партии, поискали от Плевнелиев половин милион евро за отчуждаване на общински терен във връзка с проекта за софийския Бизнес парк, изграждан от "Линднер".

"Разбира се, той (Плевнелиев – б.ред.) беше започнал процедура за отчуждаване и оценка, за да може да се изповяда сделката и да приключи с всичко, което е свързано със собствеността. Тогава с него са направили среща трима общински съветници, които са заемали важни позиции в общинския съвет. За тях негласно се знаеше, че това са брокерите в общинския съвет. Знаете, че до 2007 г. ПП ГЕРБ нямаше общински съветници”, разказа Цветанов.

Министърът допълни, че бил посъветвал Плевнелиев да подаде сигнал в полицията, но той се отказал. Причината била, че "не иска да се занимава, и няма да участва в този механизъм".

Кадиев: Двама от визираните "брокери" и в момента са общинари от ГЕРБ

Удобната "топка", подадена от Цветанов, бе незабавно поета от кандидата за кмет на БСП и общински съветник в София Георги Кадиев. В понеделник той заяви пред БНТ, двама от общинските съветници, поискали рушвета, сега са общинари от групата на ГЕРБ. Кадиев уточни, че "всъщност става въпрос за един парцел на "Лидъл” – немска компания, познаваща Плевнелиев и поискала от него известно посредничество”. Поради тази причина Росен Плевнелиев е потърсил решение на проблема в общината, откъдето, по думите на Кадиев, през 2007 г. му поискали подкуп.

Казусът с въпросния имот е продължил развитието си и през 2008 г., след като ГЕРБ вече има мнозинство в Столичния общински съвет, но "действащите лица са едни и същи”, каза Кадиев.

Той потвърди думите на Цветанов, че общинските съветници, поискали подкупа, са от т. нар. "група на брокерите" в стария Общински съвет до 2007 г.

Кадиев уточни, че визираните общински съветници са били представители на десни политически партии преди изборите през 2007 г., като в момента двама от тях са общински съветници от ГЕРБ, а третият не е общински съветник.

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова, която сега ще се бори за нов мандат, е знаела за този случай още през 2008 година, допълни Кадиев.

Радослав Тошев, Орлин Иванов и Константин Тилев са единствените общински съветници от предишния мандат на Столичния общински съвет (СОС), свързани с десни политически сили, които са представители на ГЕРБ в настоящия СОС.

Радослав Тошев, син на бившия главен редактор на "Труд" Тошо Тошев, влиза за пръв път в СОС с листата на коалиция “Гергьовден”, БЗНС-НС и Демократическата партия. После става общински съветник от ГЕРБ, председател е на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението и е член на постоянната комисия по финанси и бюджет и на постоянна комисия по стопанска политика и общинска собственост.

Орлин Иванов е избран за общински съветник от ССД в предишния общински съвет. По-късно той напуска групата на Стефан Софиянски и става независим общински съветник, подкрепящ кмета Бойко Борисов. След изборите през 2007 г. Иванов е избран за общински съветник с листата на ГЕРБ и в момента е зам.-председател на СОС председател е на постоянната комисия по устройство на триторията и жилищна политика, член е на постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост.

В предишния общински съвет Константин Тилев е представител на политическата група на ССД. Подобно на Тошев и Иванов след 2007 г. той е избран за общински съветник от ГЕРБ.

Тошев: Плевнелиев да каже кой му е искал пари

Според източници от БСП замесени в случая са Радослав Тошев и Орлин Иванов, които обаче категорично отрекоха да имат нещо общо с искания подкуп.

"Ще предложа на общинските съветници от ГЕРБ да извикаме Росен Плевнелиев, за да каже кой от нас му е искал пари. Само по този начин ще бъдат спрени всякакви спекулации", заяви Тошев в понеделник пред Mediapool.

"Ще предложа още всички съветници от групата на ГЕРБ в общинския съвет да минем през детектор на лъжата. Доколкото си спомням, Плевнелиев сам дойде в комисията по финанси към общинския съвет за да защити предложението си", допълни той.

След като знае, вътрешният министър да каже кои са

По думите му вътрешният министър Цветан Цветанов "трябва да каже и Б, след като е казал А", тоест да назове хората, искали пари, след като знае кои са.

"Това е изключително гнусна лъжа и компромат. Познавам Плевнелиев повече от 10 години, поради факта, че съм корпоративен адвокат. Карали сме заедно ски. Той е почтен човек с манталитет на немски възпитаник и не би се замесил в подобна история", заяви пред Mediapool Орлин Иванов.

"Сигурен съм, че дори да попитат Плевнелиев дали някой от нас тримата му е искал подкуп, той ще отговори с "не". Това е опит да се удари по групата на ГЕРБ в СОС", смята Орлин Иванов.

"Трябва да се прегледат документите от доклада по точката за Бизнес парка от 2008 г., но доколкото си спомням, дори актуализирахме оценката на общинския парцел", допълни той.

Според източници от БСП сред "брокерите" е бил и общинският съветник от партията на Софиянски Пламен Илиев, който обаче впоследствие се цепи и образува своя група в предишния СОС.

Последно: Няма да искат среща с Плевнелиев

Общинските съветници от ГЕРБ в София няма да искат среща с Росен Плевнелиев по въпроса с подкупа, защото това се е случило в мандата на предишния общински съвет, заяви по-късно в понеделник шефката на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Тя допълни, че общинарите на ГЕРБ се събрали да обсъдят ситуацията, защото предизборните компромати на Георги Кадиев са много тревожни.

Цветанов: БСП първо да си кажат за "Софийски имоти"

По повод намерението на БСП да сезира прокуратурата за поискания подкуп от Росен Пелвнелиев, Цветан Цветанов призова социалистите първо да отговорят какво се е случвало през годините със "Софийски имоти".

"И ако се върнем назад аз бих искал БСП, след като са толкова радетели за права и свободи, нека да обяснят как се случваха нещата в "Софийски имоти”, защото в борда на директорите имаше точно представител от БСП. Нека да кажат всичко, което се случваше в общинските предприятия, които бяха разкрити като престъпна дейност точно от сегашния премиер и тогавашния кмет на София през 2005 г. Г-н Кадиев след като е толкова обективен във всичко, което говори нека да каже по какъв критерий и по какъв начин съпругата му се занимава с енергийния бизнес", коментира Цветанов.

Партиите не трябва да се правят на разследващи органи, подчерта още той. По думите му Георги Кадиев трябва да се замисли какво предлага като политика, а не да се прави на разследващ орган.

Сигналът за Цветанов и Плевнелиев пратен и в Брюксел

По време на пресконференцията си в петък, вицепремиерът и вътрешен министър показа непознаване на ресорното му законодателство, обяснявайки, че в този случай нямало корупционен елемент, а просто "намерение за предложение за корупция". В същото време МВР редовно се хвали с операции по задържането на корумпирани чиновници с белязани пари, именно след такива сигнали.

Според Наказателно-процесуалния кодекс гражданите са "обществено задължени" да уведомят полицията или прокуратура за подобни случаи. Длъжностите лица са длъжни от своя страна "незабавно" да уведомят компетентните органи ако имат подобна информация.

Цветан Цветанов стана вътрешен министър през 2009 г. и попада под ударите на този законов текст, се казва в сигнала до прокуратурата на Петър Пенчев и Атанас Чобанов от неправителствената организация "Анна Политковская".

Писмото до Борис Велчев е изпратено с копие до председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и подателите настояват Европейският парламент "да следи отблизо това публично разкрито нарушаване на закона в най-висшите кръгове на политическата олигархия в България".

Сделката, за която става дума, е размяна на общински парцел срещу улиците в бизнес парка, направени от "Линднер". Стига се до размяна, защото общината няма възможност да плати на немската компания построените от нея улици. Оценката на общинския парцел е актуализирана. За уравняване на двата дяла "Линднер" дори прави дарение на общинска градинка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

70 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #70

    В момента по "Медияпул" текат шест публикации по темата за това, че Плевнелиев бил отказал да даде подкуп на общински съветници. Явно стремежът е случаят да бъде експлоатиран до крайна степен. Само че като изключим постоянното присъствие във форума на "плювачите", които, дори когато ги попиташ "колко е часа", ще ти отговорят "долу ГЕРБ", подобно преекспониране има обратен ефект за непредубедените читатели. А инак нямаше нужда Цветанов да ни доказва за пореден път колко е тъп. Щото ако е вярно - зле,

  2. Анонимен
    #69

    Жалко за дребнавите злобари. Аз ще гласувам за Плевнелиев защото в негово лице виждам едно ново поколение българи с европейско мислене и поведение. Богат идва в политиката.А какво ще кажете за богатствата на Станишев, Овчаров, Костов...?

  3. Анонимен
    #68

    Безспорно е, че нарушение на НПК има. Но какво прави ПРОКУРАТУРАТА? Не трябва ли да се самосезира? Какво чака по случаите с предаване на класифицирана информация от две небезизвестни дами и изготвяне на документ с невярно съдържание от друга скандално избрана дама?

  4. Анонимен
    #67

    Или Цветанов е много тъп, или нарочно подхлъзва Плевнелиев. Все пак Плевнелиев беше предпочетен пред Цветанов в битката за Дондуков 2.

  5. фицлипуцли
    #66
  6. фицлипуцли
    #65

    Мьлчанието на Плевнелиев: много умна тактика, спомнете си вица за премрьзналото врабче и трите поуки: - не всеки който ти пуска ла.ното ти мисли злото. - не всеки който те вади от ла.ното ти мисли доброто И най-важната: - когато си насран, не чуруликай!!!

  7. Анонимен
    #64

    Плевнелиев няма политически възгледи, има къщи и милиони.

  8. Анонимен
    #63

    От компромати за едни или за други въобще няма време и място за политика -програми , цели ,управленски решения ....

  9. Анонимен
    #62

    Няма да има изявление, най-много да има оплезване от кандидат президента Плевнелиев.

  10. Анонимен
    #61

    Някак ми липсва изявлението на кандидат-президента Плевнелиев по излезлите компромати. Би могъл да разкаже, как се екъпал за 1 марка в Германия. Дедо Тошо

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.