Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ се срина на трето място на изборите в Кюстендил

Печели коалицията на кмета Паунов, партиите на Ковачки и Яне Янев получиха изненадващо силни резултати

203 коментара
Кметът на Кюстендил Петър Паунов

ГЕРБ загуби тежко частичните избори в Кюстендил и се озова на трето място в 37-местния общински съвет с едва четири мандата - толкова, колкото спечели и маргиналната партия ЛИДЕР на осъдения за данъчни престъпления бизнесмен Христо Ковачки.

Победител е коалиция "За Кюстендил" на кмета Петър Паунов, която подобри резултата си от изборите през октомври м.г. и сега взе 14 мандата. Втора е БСП със 7 мандата. Много добре се представи и партията на Яне Янев РЗС, която ще има трима общински съветници.

Борисов: "БСП купиха изборите"

“БСП купиха изборите”, коментира в понеделник премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос защо ГЕРБ се провалиха в Кюстендил, въпреки масираното предизборно нашествие на министри, проведеното там изнесено заседание на кабинета, посещенията на Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, който дори агитира лично в ромската махала.

Вероятно в отговор на предупрежденията на БСП преди изборите, че управляващите купуват вота на кюстендилци, в понеделник Борисов заяви: “Видяхте, че отново БСП сгрешиха. И ако трябва да им отговоря по същия начин – защото БСП купиха изборите."

Премиерът прати медиите да преброят гласовете в ромската махала в Кюстендил и уточни, че там БСП били взели с 1000 гласа повече от ГЕРБ.

"В другите места пък ГЕРБ спечели”, каза Борисов, визирайки частичните избори в няколко други малки населени места.

Проверка в данните на Общинската избирателна комисия в Кюстендил показва, обаче, че и на предишните избори в ромските секции преобладава вота за левицата. 

Мая Манолова: Над 30 процента от вота беше контролиран

Над 30 процента от вота беше контролиран, заяви депутатът на БСП от Кюстендил Мая Манолова. Тези избори потвърдиха най-сериозните ми опасения, че ако не се предприемат драстични мерки, най-вече по отношение на изборното законодателство, оттук и напред честни избори в България няма да има. Вотът става все по-малко политически и различни политически субекти се възползват от новите изборни правила. Тези изборни правила бяха създадени от ГЕРБ, за да работят за ГЕРБ, но всеки, който има власт и пари, може да използва новите изборни правила в своя полза, коментира Мая Манолова в понеделник пред БНР.

Да се твърди, че при наситеното полицейско присъствие в ромския квартал, ГЕРБ би оставило БСП да купува гласове, е смешно, отвърна Мая Манолова по повод обвиненията, че са пазарували ромски гласове.

ГЕРБ и ЛИДЕР с еднакво представителство в Общинския съвет

Избирателната активност в Кюстендил в неделя бе твърде слаба - 33.99%. Броят на недействителните гласове е 537, а на действителните - 18 955. Кандидатите на Коалиция “Кюстендил”, в която влизат СДС, НДСВ и Съюзът на репресираните, от която бе избран и кметът Петър Паунов, получи 32.74% от гласувалите или 6205 избиратели. Така кметската коалиция ще има 14 мандата в Общинския съвет.

БСП, която на тези избори се оказа втора политическа сила в града, измествайки ГЕРБ, беше подкрепена от 16.48% или 3123 гласа, което гарантира на социалистите седем мандата.

За ГЕРБ са подадени 1917 гласа – 10.11%, което осигурява четири мандата. Толкова представители в Общинския съвет в Кюстендил получава и ЛИДЕРО с 1580 гласа или 8.34%.

РЗС получават три мандата. ЗНС - 2 мандата, Коалиция "Осогово" - 1 мандат, ДСБ - 1 мандат. "Атака" и ВМРО не печелят нито един мандат. Независимият кандидат Кирил Станчев също влиза с 1 мандат в новия Общински съвет.


На проведените в неделя повторни избори за общински съвет в Кюстендил ГЕРБ получи два пъти по-ниска подкрепа, отколкото на редовните избори през октомври (10% сега срещу 19.6% през есента), което доведе и до по-малко спечелени мандати в съвета - едва четири (срещу девет през октомври).

Същевременно коалицията на кмета Петър Паунов подобри резултата си и остана водеща по брой на мандати в общинския съвет.

Според данните Коалиция за Кюстендил получава 14 места, следвана от БСП - 7 места (с едно място по-малко от есента). Трета сила остава ГЕРБ с 4 мандата, партията на бизнесмена Христо Ковачки ЛИДЕР, която има традиционно силни позиции в Кюстендил - също с четири, но с около 400 гласа по-малко от дадените за ГЕРБ. Три места получава формацията на Яне Янев РЗС.

ГЕРБ решава да обжалва ли изборите

Пред Mediapool неофициално от ГЕРБ обясниха изборната загуба с факта, че заради вътрешни неуредици парите за кампанията на партията били преведени едва две седмици преди изборите. "Неуредиците" се състояха и в това, че в местните редици на ГЕРБ настъпи разцепление.

Същевременно листата на партията бе водена от адвокат Вася Пешева, съпруга на районния прокурор на Кюстендил Владимир Шейтанов, която беше обвинена в покровителстване на престъпници от доскорошните си съпартийци.

От своя страна кметът Петър Паунов сложи за водач на листата си прясно изключения член на ГЕРБ Виктор Янев.

Твърде е възможно ГЕРБ да поиска ново касиране на изборите (предишните бяха касирани по искане на БСП). Мотивът на управляващите ще е сбърканото име на партията в бюлетината за гласуване. Вместо ПП ГЕРБ на бюлетината е било изписано КП ГЕРБ.

Политическите слухове в града твърдят, че грешката е била нарочна, за да се хвърли на нея лошият резултат от изборите.

Ниският процент на гласувалите е една от причините за ниския резултат на ГЕРБ, заяви Валентин Микев от управляващата партия.

"По отношение на честността, ние сме направили анализ на резултатите, вниманието ни е насочено към смесените секции и тук се натъкваме на резултати, които потвърждават трайната тенденция ГЕРБ да не получава там подкрепа. Ще оповестим след два часа дали ще обжалваме тези избори", каза Микев пред БНР.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов изрази надежда, че няма да се стигне до касиране на вота. "По време на избори блокира цялата човешка машина и се надявам, че поне до края на годината ще можем за работим спокойно. Що се отнася до честността им- има органи, които да следят това, но като цяло смятам, че вотът отразява нагласата на гражданите в Кюстендил", коментира Паунов.

Тези избори са най-купеният вот, в който сме участвали, заяви на пресконференция в понеделник зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов. Според него гласове са се купували главно в ромската махала и изборите са били решени именно там. МВР не направи нищо да предотврати това, каза той и добави, че е чул как Мая Манолова е обещавала в циганската махала по-малко задължителни работни дни към общината.

От "Атака" прожектираха филм на журналистите, на който се вижда как млад ром обяснява, че 50 лева е доста висока цена за един глас и обикновено струвал 20-30 лева. Жена пък посочва, че, като влезе да гласува, ще ѝ кажат за кого.

Как ще изглежда новият общински съвет?

БСП и ГЕРБ, които досега дружно се държаха като опозиция на предложенията на кмета Петър Паунов, ще разполагат общо с 11 съветници. Към тяхната група може да се прибавят и трите гласа на РЗС.

Въпросителна е кого ще подкрепят хората на Ковачки. Причината е, че кметът Петър Паунов преди години беше адвокат на Ковачки, чийто бизнес в момента е силно притиснат от управляващите. За да си осигури спокойствие, по-вероятно е Ковачки да поиска от хората си да държат страната на ГЕРБ в местния парламент.

Ако това се случи, новото управляващото мнозинство в общинския съвет в Кюстендил ще бъде коалиция от съветниците на БСП – ГЕРБ – ЛИДЕР – РЗС, които взимат общо 18 гласа в 37-членния съвет. Решаващият 19-ти глас може да дойде от независимия Кирил Станчев, който е бивш член на БСП, а на вота през есента се включи в кампанията на ГЕРБ.

Така кметската коалиция на Петър Паунов може да остане в малцинство, въпреки че спечели най-много места – 14. Той може да разчита на двете места на Земеделския народен съюз на Стефан Личев, както и на едното място на ДСБ и на местната коалиция "Инициатива за Кюстендил-Осогово".

Изборите белязани от ниска активност и рекорден брой застъпници

Изборите в Кюстендил бяха белязани от ниска избирателна активност, два пъти по-дълги забранителни списъци, огромен брой застъпници.

Забранителните списъци бяха два пъти по-дълги от предните избори. Това не бе чудно, защото преобладаващите лица в тях са граждани с двойно гражданство - българско и македонско. Те имат адресна регистрация в Кюстендил, но не отговарят на условието за срок на пребиваване. Наблюденията са, че тази хора не са и искали да гласуват.

Не липсват и случаи на граждани, които са се озовали в списъците, без да подозират, и не са успели да гласуват.

В Кюстендил се струпаха и рекорден брой застъпници на политическите партии и коалициите - 1547 или почти 10% от всички гласували.

За първи път неправителственият сектор организира мисия от наблюдатели, която следеше вота и го отразяваше в реално време в социалните мрежи. В специален канал в Туитър Институтът за наблюдение на публичната среда отбелязваше всички нарушения, които независимите наблюдатели констатираха в изборния ден.

Пред Mediapool председателят на института Антоанета Цонева отбеляза, че всички обичайни изборни прийоми са били използвани на кюстендилските избори. Включително и прекомерният брой застъпници

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

203 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #203

    ГЕРБ,както и НДСВ преди години,се крепи на една неясна политическа личност.Президентът им отиде на разходка до САЩ??? До година ще има избори и ще си получат наказателния вот за щуротиите които сътвориха - то не беше ОЦК в Кърджали,то не беше волейбол и футболни изяви в работно време и т.н.Чист популизъм.

  2. Анонимен
    #202

    Какъв е този пасквил? Авторките трябваше да започнат от 33% избирателна актувност,с такава в никоя бала страна на Европа изборите ще се считат за легитимни и валидни?! ideyazabulgaria.org

  3. Анонимен
    #201

    Щом като при явните далавери на Паунов с плажа и бившия партиен дом, Герб не успя да получи мнозинство, значи това е началото на края му.

  4. Анонимен
    #200

    Риформа в БСП http://www.standartnews.com/balgariya-politika/boy_i_salzi_za_cherveni_delegati-148847.html

  5. Анонимен
    #199

    началото на краят ... лошото е че бсп не са никак по - добри!

  6. Анонимен
    #198

    Кукувичка кука Бойко на боклука.

  7. Анонимен
    #197

    dolu skapanite i mrisni komunisti i tqhnata podloga kuneviza

  8. Анонимен
    #196

    koito platil-polu4il tam,qsno e kato bql den

  9. Анонимен
    #195

    Червена баба? "Лично аз убедих повече от сто души да гласуват за тях на предните избори,сега като противници ще бъдем повече от 500. Основната причина е отказа от АЕЦ"Белене".Сещате се от кой район съм."

  10. Анонимен
    #194

    СДС, НДСВ и ВМРО показаха, че заедно могат да направят нещо! КАКТО И ЧЕ ГЕРБ и БСП неса алтернатива или бъдещето на държавата ни!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.