Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ тихо махна мажоритарния елемент в избирателната система

Цецка Цачева не зае позиция за решение, взето в разрез с правилника на НС

36 коментара
Истра Фидосова, Цецка Цачева и Мая Манолова в пленарната зала. СН. БГНЕС

На парламентарните избори през 2013 година гласоподавателите няма да имат право да пренареждат партийните листи на кандидат-депутатите. Това реши в сряда Народното събрание. За решението гласуваха 96 народни представители, като 72 бяха "за", 17 гласуваха против и 7 се въздържаха.

Подкрепилите От ГЕРБ предложението за смяна на избирателната система бяха едва 67 народни представители. Останалите депутати на управляващите не бяха в пленарна зала. Както нерядко се случва обаче, лявата и дясната опозиция, които декларираха, че желаят възможността за преференции да остане, също като мнозинството отсъстваха от залата. Ако бяха на работните си места, гласовете им щяха да надделеят над оскъдния вот от страна на ГЕРБ.

Преди две години, когато парламентът приемаше Изборния кодекс, депутатите утвърдиха пропорционалната избирателна система с преференциален елемент, което позволява на кандидат, получил 9% посочвания (преференции), автоматично да оглави листата. По този начин се дава право на гражданите да бъдат представлявани от партийните кандидати, които те предпочитат.

Сегашният Изборен кодекс предвижда на избори за парламент да се гласува с отделни за всяка партия бюлетини. Според приетите поправки бюлетината ще е интегрална. Този текст все още не е окончателно гласуван в пленарна зала. Засега НС прие само промяната на избирателната система и отпадането от нея мажоритарния елемент.

Колективен ум, разсъждения по Сартр и страхът на Фидосова

Гласуването се случи при пълно мълчание от страна на управляващите. Иначе дейната Искра Фидосова не поиска нито веднъж думата дори за лично обяснение, когато бе наречена страхлива от депутата от Синята коалиция Михаил Михайлов.

"Предлага се промяна на изборната система, без да се знае кой е инициаторът ѝ", обясни пред колегите си Георги Божинов от БСП. Той напомни, че както преди изборите, така и при приемането на Изборния кодекс в края на 2010 година лидерите на ГЕРБ в лицето на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и на шефката на правната комисия Искра Фидосова са декларирали, че преференцията е техният предизборен ангажимент към избирателите.

"И изведнъж един петък следобед, без да е ясно кой носи отговорност, комисията решава да се промени изборната система и да се премахне преференцията", коментира Божинов. "Това е голям завой и аз няма да го подкрепя", заяви той.

"Тъй като такова предложение в кодекса няма, а Мая Манолова е предложила съвсем различно нещо, комисията редактира нещо и то добива съвсем друг вариант. Някакъв колективен мозък решава да промени избирателната система", обясни Божинов.

Михаил Михайлов от Синята коалиция заяви, цитирайки екзистенциалиста Жан-Пол Сартр, че правото на избор е най-важното и затова Изборният кодекс е по-важен от Закона за бюджета. По думите му, който депутат подкрепи отмяната на преференцията, се страхува да бъде подреждан.

"Защо се прави всичко това? От какво ви е страх? От това, че ако Фидосова води листата в Монтата, ако има преференция, няма да я изберат ли?", попита още Михаил Михайлов.

РЗС на амбразурата: мажоритарният вот води до авторитарни управници

Павел Шопов от "Атака" коментира, че това правило е неработещо, както се е видяло на евроизборите през 2007 г. и през 2009 г., и затова той призова да не се подкрепя преференцията.

Така при изборите за народни представители тя бе отменена, без да се чуят аргументите на ГЕРБ, които запазиха мълчание. Преференцията обаче остава при избора на евродепутати.

За да защити мълчаливите депутати от ГЕРБ, на амбразурата се възкачи независимият депутат от РЗС Емил Василев, който като колегата си Яне Янев от противник на властта се превърна в неин защитник. Обяснявайки, че "постоталитарните леви и десни партии" искат едно и също, Василев поразсъждава и на исторически теми.

"С мажоритарна система на власт в България преди 1944 година са идвали и доста авторитарни управници", заключи Василев.

Идеи, предложения и парламентарни шашми

Макар формално такова предложение за промяна в Изборния кодекс да нямаше, въпросът беше повдигнат преди около 10 дни. Председателят на правната комисия Искра Фидосова твърди, че дискусията започнала след изказване на изборния експерт Михаил Константинов, който наскоро беше назначен от правителството за шеф на "Информационно обслужване" АД, което традиционно брои резултатите от избори.

Той повдигнал въпроса, че ако преференцията е с висок праг - над 3-5%, няма смисъл и не сработва. Според действащия кодекс за парламентарни избори 9% от гласувалите за листата могат да я пренаредят, ако посочат един и същи предпочитан кандидат.

Фидосова заяви на предишни заседания, че е за връщане на интегрална бюлетина, след като за две години Централната избирателна комисия (ЦИК) не е успяла да измисли и поръча модулните кутии, които фабрично да пускат само една бюлетина. Пред Mediapool както шефката на ЦИК Красимира Медарова, така и говорителят на комисията Ралица Негенцова обясниха, че комисията не е водила подобни разговори с НС и не са декларириали, че не могат да се справят с въпросните модулни кутии, наричани от Фидосова умалително "тавички".

За да има възможност за преференция, в бюлетината трябва да се изпишат и всички кандидати на партиите, което означава или бюлетина няколко метра, или книжка. Според аргументите на управляващите обаче има вероятност избирателите, които трябва да отбелязват партия и кандидат, да се объркат, това да доведе до много недействителни бюлетини и хаос при броенето в секционните избирателни комисии.

"ГЕРБ няма да поеме политическата отговорност за това", заяви Фидосова на едно от заседанията на комисията през изтеклата седмица.

На следващо заседание пък шефката на правната комисия пое политическа отговорност да затвърди този текст с поредица от решения в кодекса, но без да има необходимия кворум. Така едва 12 депутатите гласуваха затвърждаващите текстове за отпадането на преференцията. С отсъствието на 13 народни представители от общо 25 на практика заседанието на правната комисия бе нелегитимно поради липса на кворум.

Цачева без позиция по казуса

Веднага след скандалното заседание Фидосова обяви пред журналисти, че макар и колегите ѝ да не са в София, те са казали как ще гласуват предварително и са се подписали в присъствения лист на правната комисия. Парафирането означава присъствие, а присъствието - глас и впоследствие - хонорар. С признанието, че съществуват предварителни подписи, шефката на правната комисия призна, че нарушава правилника на парламента.

По този повод Mediapool потърси мнението на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Според шефа на парламентарния пресцентър Христо Краевски обаче тя се е запознала с въпросите, но не желаела да отговори, тъй като била много натоварена.

Цачева се въздържа от отговор на въпроса дали знае, че съществени текстове от Изборния кодекс се приемат в нарушение на закона (парламентарният правилник има статут на закон - бел. ред.). Тя не пожела да отговори и на питането дали Фидосова я е информирала за изобретения от нея нов парламентарен прийом.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #36

    Сега вече и на последния колебаещ се трябва да му стане ясно – ГЕРБ е политически вирус – синя по външност клетка, с ядро поразено от червена, комуидно-русоблюдна ДНК!
    Едно е очевидно – от сега, всяка политическа заявка трябва да преминава през теста “за или срещу Русия на Путин?”
    Единственият референдум, който бих подкрепил, би трябвало да предлага две бюлетини:
    - “България с Европа срещу днешна Русия” и
    - “България с днешна Русия срещу Европа”.
    Защото крайно време е да се зачеркнат всякаква дипломатичност

  2. Анонимен
    #35

    До 23. Неграмотнико, Пенчо Славейков е син на Петко Спавейков, а не брат, както си написал. Това се учи някъде в класовете на основното образование. Не пиши повече, а предимно чети и се учи да не ти се смеят и децата.

  3. Анонимен
    #34

    С подобни тоталитарни практики народът тихо ще махне герб от властта на изборите.

  4. Анонимен
    #33

    По мажоритарната система Цецко е неизбираем, Цецка също, Искрето и тя отпада. Плевенския пикльо и той също и адаша му Овчаров, както и разни Кабалокуми и техните производни. Янето и Ярето без батко са си гола пут...а Затова няма воля за избиране на нормални и разпознаваеми хора а разни динозавъри превърнали парламента на бащиния.

  5. Анонимен
    #32

    Имаше нещо казано за магаретата и депутатите, но май вече трябва да се каже и за хипопотамите и дупутатите.

  6. Анонимен
    #31

    12.12.2012 Фидосова е един огромен валяк,който гази законите по най-брутален начин. А Масларова е фина, красива и честна!

  7. Анонимен
    #30

    Не е важно от кого е инициирано, може да е и от самата Мая Манолова (за което БРАВО на нея), но това е от решенията, които ще убият ГЕРБ! Те имат вече няколко такива изненадващи решения, от които най-изнанадани са в самия ГЕРБ. Затова - няма да е чудно, ако в скоро време се отмени или се вземе точно обратното решение

  8. Анонимен
    #29

    "Най-висшият е полуидиот с образование на ниво ПУЦ! Гледайте какво има на снимката, после вижте и Бойко на снимка. Какво е това нещо изобщо?!" Това нещо е демокрацията, Номер 23! Щото бай ти Тошо не беше по-умен, нито по-красив, а и каскетлия, но тогава не смееше да гъкнеш...

  9. Анонимен
    #28

    медия която да сезира омбудсмана? и чрез него КС да отмени незконието?

  10. Анонимен
    #27

    ЗНАЧИ МЕЖДУ ТЕБ И Фидосова има нещо много общо,което може да е само свинското начало.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам