Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ГЕРБ фокусира атаката си пред КС в касиране на мандати на ДПС от Турция

Офанзивата на бившите управляващи подкрепена с жалби на РЗС и НФСБ

34 коментара
Депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов, Красимир Ципов, Димитър Лазаров и Емил Радев внасят жалби за касиране на изборите, сн. БГНЕС

С 96 подписа на депутатите на ГЕРБ в Конституционния съд бяха внесени три жалби за касиране на изборите. По всичко изглежда, че основната цел на ГЕРБ е да се отнеме поне един мандат на ДПС, постигнат чрез вота в Турция.

Заедно със своята жалба, ГЕРБ внесоха в сряда още две – на РЗС и конкурентния на Волен Сидеров Национален фронт за спасение на България (НФСБ), като и двете са подписани от по 48 депутати от партията на Бойко Борисов.

Жалбите бяха внесени от петима депутати на ГЕРБ начело с Красимир Ципов и Емил Радев, които казаха, че исканията се основават на конкретни доказателства за нарушения на територията на страната и чужбина, визирайки на първо място Турция.

“Внесохме три жалби. Първата е за оспорването на изборния резултат в цялост, според Конституцията и Изборния кодекс. Смятаме, че са налице съществени нарушения в деня за размисъл и в изборния ден. Приложили сме доказателства за тези съществени нарушения. Направили сме и анализ по отношение на определени действия, предприети от политически субекти. Другата част от искането има посочени конкретни нарушения на територията на Турция и други държави”, обясни Красимир Ципов.

В жалбите на РЗС и НФСБ също се посочват нарушения при гласуването в Турция. Двете партии не успяха да влязат в парламента, като очакванията бяха те да бъдат патерици на ГЕРБ.

Жалбата на ГЕРБ е подкрепена с подписите на 96 от 97-те депутати на партията в Народното събрание. Тя не е подписана само от Александър Ненков, чийто баща Румен Ненков е конституционен съдия.

Депутатите Ципов и Радев не отговориха на въпросите какво нарушение на Конституцията виждат в деня за размисъл, но охотно изброиха нарушенията на вота в Турция. Това е обяснимо, защото касирането на общите резултати от парламентарния вот заради скандала с бюлетините в деня за размисъл, предизвикал политически реакции на други партии, е трудно постижимо само с юридически аргументи. Самият “ден за размисъл” не е споменат в Конституцията, а и при избухването на скандала никой не е агитирал “за” някоя партия, каквато е формулировката за непозволена агитация в Изборния кодекс, според становище на ЦИК, оповестено преди седмица.

Освен това е спорен самият смисъл на т.нар. ден за размисъл, тъй като на изборите през 2009 г. такъв нямаше, съгласно тогавашния изборен закон.

“Много нарушения изброихме (в жалбата си). (Те се случиха) в градове като Бурса, Измир, Истанбул. По конституционно решение 4 за предходните избори беше направена експертиза, която показа, че в рамките на изборния ден могат в една секция да гласуват максимум 936 избиратели. Имаме изключително фрапиращи примери – в някои секции са гласували по 1500, 1600, 1650 избиратели, които са вписани основно под линия на избирателните списъци, което още повече създава съмнения. Има сигнали за гласуване с невалидни документи, (гласувано е) по няколко пъти в различни секции. Поискали сме всичко това да се провери, да се направят нужните експертизи. Да оставим КС да прецени в цялост дали има такива нарушения”, обясниха в един глас и един през друг Ципов и Радев.

Заедно с тях за внасяне на жалбата дойдоха още Димитър Лазаров и бившият областен управител на София, бивш общински съветник от БСП и настоящ депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Красимир Ципов отхвърли обвиненията на "Атака", че ГЕРБ да са оказвали натиск върху конституционни съдии. Имаме доверие на КС, “винаги сме уважавали институциите”, каза той. Емил Радев допълни, че няма как съдии от КС, като бившият депутат от ГЕРБ Анастас Анастасов, да бъдат обвинявани в конфликт на интереси, тъй като тази институция работи по особен закон и няма процедури за отвод на съдии.

“Не, ГЕРБ не оказва натиск върху КС, други са политическите субекти, които са оказвали, оказват и ще оказват натиск върху КС”, каза Ципов, но не уточни кои са тези субекти.

Според неофициални източници ГЕРБ нямат илюзии, че КС ще касира проведените на 12 май избори. Смятат обаче, че има шанс да се отнемат един или два мандата на ДПС от Турция. В момента ДПС имат 36 депутати, които заедно с 84-те на БСП правят точно 120, които са на ръба на мнозинството от 121 гласа. За да си набавят, разчитат на "Атака", като взаимно изключващите се партии ДПС и "Атака" се правят, че нямат нищо общо помежду си.

Отнемане на мандати от ДПС би предизвикало преразпределение на мандати в НС в полза на ГЕРБ и би дестабилизирало допълнително съюза БСП -ДПС, като го направи още по-зависим от "Атака".

От друга страна, ако бъде избрано програмното правителство на БСП с премиер Пламен Орешарски , то не би могло да бъде свалено от власт при сегашното разпределение на силите в НС, защото на ГЕРБ и "Атака" не им стига 1 депутат за нужните 121, с които по Конституция може да мине вот на недоверие към кабинета.

С решение номер 2 от 2010 година Конституционният съд касира изборите в общо 23 секции в Турция. КС прецени, че общо 18 358 гласа в тези секции са подени в разрез с правилата. Над 99% от тях бяха подадени за ДПС – 18 140. Това доведе до увеличаването на мандатите на ГЕРБ в предния парламент с 1 и до намаляването с един на ДПС. КС стигна до този извод, позовавайки се на експертизата, която показва, че за един изборен ден в една секция мога да гласуват най-много 936 души. В същото време в 30 "турски секции" при предните парламентарни избори бяха гласували повече от 1000 души. Въпреки това КС счете, че тези заключения на експертизата не са достатъчна причина да се касира целия вот в Турция, тъй като в тези секции са подадени и множество валидни гласове.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #34
  2. lubo
    #33

    до 32: абе вие още ли не разбрахте, че избаорите минаха? След 4 години - пак.

  3. Анонимен
    #32

    За истината,трябва да се борим и не по начина на ДПС.Тези избиратели не могат две думи български да кажат и винаги гласуват по команда.Не може да се отрече,че Бойко им затвори кранчето за първи път откакто сме демократична държава и много ги заболя,затова сега и ДПС и Атака,забравиха за килимчетата за Енихан баба и др.Затова на избори,защото обръчите пак ще ни стегнат.А къде е улицата сега?"Спонтанно" да реагира,за нещо,каквото ида е!

  4. Анонимен
    #31

    ГЕРБ просто не е партия. Шайка от мутри. ББ стори всичко необходимо, за да разтури десницата, сега си сърба попарата, барабар с Болен. Ако ББ и Цвинокио влязат в панделата, ГЕРБ може да стане нормална партия.

  5. Анонимен
    #30

    27, ти се опитай по-добре да си обясниш прегръдката на Атака с ДПС. ГЕРБ е проевропейска партия и с нея е нормално другите да доближават или раздалечават позициите си. То и Волен, когато беше в ремисия, подкрепяше ГЕРБ, ама човек като си занемари лечението, така става. ;-)

  6. Анонимен
    #29

    Цацаров да РАЗСЛЕДВА!!!
    Бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров се е пенсионирал тихомълком, взимайки 20 заплати накуп, съобщава в. Преса. Срещу Флоров е заведено досъдебно производство за взимане на подкуп в особено големи размери, а както писа първа АФЕРА по разследването срещу него излизат шокиращи безобразия и престъпления, вършени под егидата на бившия „антимафиот” №1, приятел на Цветан Цветанов.

    В нормалните държави подобни висши държавни служители и полицаи моментално са отстранявани и уволнявани

  7. Анонимен
    #28

    Много лоШо е да те бият с твойте оръжия! А още по- лошо е да си лош ГУБЕщ! За какво трошат пари! Игрички за власт ! A Цв.Цв как се притесняваше, че бюлетините от Костинброд нямало как да стигнат до Австралия! А до Турция могат ли да стигнат, драги физкултурнико, безочлив?

  8. Анонимен
    #27

    Някой гербаджия няма ли да обясни тази странна следизборна коалиция с партията на телевизия Скат? Там преди изборите ГЕРБ бяха ежедневно охулвани бяха наричани "шайка" , "баднити", "мутри" и какво ли не. А сега изведнъж, много услужливо жалбата на партията на СКАТ е внесена от ГЕРБ, с подписите на депутати от ГЕРБ в съда? А после се сърдят някои хора на Волен че бил държал агресивни речи, но той вече няколко пъти преименова тази партия /НФСБ/ в Национален фронт за спасение на Бойко. Май ще се окаже прав

  9. Анонимен
    #26

    секи 4ти км Джуджетата велики са. Велик е нашия комик. Велик, велик, велик! В Масква, Берлин... св. Елена обича чалга, Лепа Брена, Барак TV или с което судбата го дари. Дали Наполеон е, Ленин, Сталин, Хитлер, или модерен великан... Велик комик е шутът дребен, полезен идиот. Потребен. 17 Волен е велик!

  10. Анонимен
    #25

    Гицка

    Правилен подход към големия номенклатурски проблем за Европа.
    Поне в част от турската му националистическа част.

    Турският премиер националист Ердоган, ярък представител на интер национална номенклатурщина,
    се изказа че ислямофобията и ционизмът да бъдели криминализирани наравно с нацизма.
    Такъв тип ердогански изказвания са екстремистки, параноични, малоумни и фашизоидни.

    Заради една бълха да изгориш цял юрган... както мъдро отбелязал... фолклора.

    От другата страна на барикадата, уж,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.