Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Главният прокурор ще чете за случая "Мишо Бирата" заради въпроси от "Шоуто на Слави"

Цацаров не се интересува от "Буда": Прокуратурата няма да участва в мръсна, конюнктурна игра

12 коментара

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви в сряда, че е поискал информация от Софийската градска прокуратура за работата, която е извършена по т.нар. скандал "Мишо Бирата". Той съобщи това във връзка с въпроси, които му бяха задавани в две поредни издания на "Шоуто на Слави" по бТВ.

Цацаров обясни, че ще провери какво се е случило с проверката, но няма да се поддаде на ултиматума на предаването, което го заплаши, че във всяко предаване ще се четат едни и същи въпроси, докато той не се съгласи да гостува.

"Аз няма да се отзова на поканата на шоуто. Това е лично мое решение", коментира Цацаров, но допълни, че ще даде публичен отговор на поставените въпроси от уважение към аудитория на телевизията.

Скандалът "Мишо Бирата" избухна след изтекли записи от СРС-та, от които ставаше ясно, че министър-председателят е нареждал на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов да оттегли проверката в пивоварната на вече покойния варненски бизнесмен Михаил Михов – Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача".

По-късно Борисов сам призна за проведения разговор и поетия ангажимент, но прокуратурата не успя да докаже, че от този разговор са произлезли вреди за държавата.

Прокурорът, който прекрати проверката, бе Пламен Георгиев. След това започна шеметното му израстване в изпълнителната власт. Първо той стана заместник-министър на правосъдието, а само преди месец бе назначен лично от премиера Бойко Борисов за шеф на ключовата Комисия за конфискация.

Друг въпрос бе дали ще има обвинение срещу Ахмед Доган, ако е вярно, че е поръчал убийството на Бойко Борисов и дали ще има обвинение към премиера в оставка, ако се окаже, че това не е вярно. Цацаров припомни, че във вторник прокуратурата започна проверка дали Борисов е издал класифицирана информация от парламентарната трибуна, ако изобщо е имало такъв сигнал от партньорска разузнавателна служба. Той напомни обаче, че ако Борисов е излъгал, Доган може да му заведе дело за клевета или обида и прокуратурата няма нищо общо с това.

Цацаров отново каза, че прокуратурата няма да се занимава с досието "Буда". "Прокуратурата няма да влезе в тази конюнктурна политическа игра на изваждане на скелети от гардероба. Тук престъпление няма. Никой не може да очаква, че продължавайки тази мръсна игра с години, тя ще бъде подхваната от прокуратурата, за да обслужи нечии интереси", обясни Цацаров.

По четвъртия въпрос какво може да се направи срещу монополите, главният прокурор посъветва да се зададат въпроси на Комисията за защита на конкуренцията, защото държавното обвинение не се занимава с регулация на пазара.

В сряда Цацаров съобщи още, че прокуратура е била осъдена от граждани да плати 2.147 милиона лева по дела, заведени по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Малко над 1 милион от тези средства вече са платени, а институцията е решила да преструктурира напълно бюджета си, за да може да плати и останалите. Главният прокурор декларира, че институцията ще направи и пълен анализ на делата по ЗОДОВ, за да се види къде се допускат грешки.

Същото ще бъде направено и за делата, загубени от България пред Европейския съд в Страсбург.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

12 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #12

    Аз не чакам нищо от тази шишуминга,Бойко и Цветанов си го назначиха да им оправя поразиите а не да защитава интересите на онеправданите това пролича на самия избор

  2. Анонимен
    #11

    Ste glasuvam za Nazional demokrati4nata partiq na Kapka Georgieva,zastoto ima mladi i neu4astvali v politikata 4itavi hora-bqh na sresta v Mladost i sum priqtno iznenadan

  3. Анонимен
    #10

    Е то за това Бока го сложи този за главен пракурор - за да не предприема нищо по негов адрес и да прикрива коквото може. Пълен смешник! За съвсем явни престъпления се прави на "ни чул, ни видял"...

  4. Анонимен
    #9

    Прокуратурата била осъдена да заплати 2.147 милиона лева. Добре свършена работа от Борис Велчев. За тези заслуги президента-мишок го назначи в КС.

  5. Анонимен
    #8

    Не отговори,а действия иска народа.Трябва да бъдат наказани и Борисов и Танов,та даже и Дянков,защото той искаше да "кара влака".Фидосова също склоняваше Танов за назначения в Митниците.Тя също трябва да отговоря за лобизъм.Също така трябва да се направи проверка от Прокуратурата,за провежданата "реформа" в Митниците,от Дянков и Танов.Тези хора се изгавриха с хората в подчиненото им Министерство,като уволняваха и съкращаваха професионални кадри,градени с години,в които Държавата е инвестирала много средства,за да си назначават техните хора. Престъпно е.

  6. Анонимен
    #7

    "анализ на делата по ЗОДОВ, за да се види къде се допускат грешки." Не се допускат грешки а се работи УМИШЛЕНО !!!

  7. Анонимен
    #6

    Учиндолското червеногъзо курве кой ли го приема насериозно?

  8. Анонимен
    #5

    До 4: Пич, повиши си малко общата и правната култура, преди да пишеш глупости! Защото дори и да скачате и викате по улиците, нещата пак няма да се оправят докато недоволните от ситуацията в България боравят с речников запас от сто думи и си нямат грам представа за нещата, които се случват около тях! Само със скачане и викове не става, трябва и акъл!

  9. Анонимен
    #4

    Аз много възмутен. Това не е прокурор, ами тиква (пържена, не печена). Питат го КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СРЕЩУ МОНОПОЛИТЕ. Той отговаря: прокуратурата не се занимава с регулация на пазара. Брутално подменя въпроса! Наистина няма никаква ефективна регулация в България, но никой не очаква прокуратурата да я върши.Гледай си работата, прокурор си - РАЗСЛЕДВАЙ! И на децата е ясно, че монополите ползват нерегламентирана държавна помощ на поразия, освен дето са спретнали схеми барабар с държавните си "регулатори" като ДКЕВР и баш тая Комисия за защита на конкуренцията, при която гл.прокурор прехвърля топката. Грехота

  10. vp
    #3

    а за ХОхегер ,защо забравят ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.