Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Големите градски проекти на Ердоган са в основата на протестите в Истанбул

17 коментара

Големите градски проекти на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган са в основата на протестите, които разтърсват Истанбул от пет дни насам, като демонстрантите се мобилизират, за да запазят града си от икономическите и идеологически интереси на правителството.

 

От едно малко зелено пространство с около 600 дървета в сърцето на европейската част на Истанбул тръгна протестното движение, което след това се разпространи в страната и обедини целия гняв срещу правителството.

 

Първите демонстранти окупираха парка Гези, за да попречат на изграждането на негово място на копие на казарма от периода на Османската империя, в която се предвижда да се помещава културен център, търговски център и както подчерта Ердоган в неделя - джамия.

 

"Ясно може да се види в това дело синтез между либерализма и ислямизма, проповядван от правителството: от една страна той говори да построи голям търговски център, а от друга - да изгради великолепна джамия, която ще символизира славата на мюсюлманското общество", отбелязва Симтен Джошар, политолог в университета Хаджеттепе /в Анкара/.

 

Символът е толкова по-силен, като се има предвид, че паркът Гези е разположен покрай площад Таксим, който в продължение на десетилетия бе място за изразяване на всички социални борби. 

 

"Става дума да се направи от Таксим едно по-консервативно, по-капиталистическо място, става дума за разчистване на сметки с реформисткото движение", потвърждава архитектът по градустройство Мурат Джемал Ялчънтан от истанбулския университет "Мимар Синан".

 

Правителството започна също проект за изграждане на гигантска джамия с капацитет от 30 000 места на най-високия хълм на Истанбул - Чамлъджа, откъдето тя ще се издига над пролива Босфора.

 

Но наред с парка Гези и изграждането на джамии Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието имат и други амбиции за Истанбул.

 

В северната част на града миналата седмица премиерът официално постави началото на изграждането на трети мост, свързващ двата бряга на Босфора, на стойност от около три милиарда долара.

 

Мостът ще бъде част от гигантски проект, включващ изграждането на огромно летище, което ще може да посреща до 150 милиона пътници годишно, на канал, свързващ Черно море с Мраморно море, за да се разтовари проливът Босфора и на два нови града покрай този канал, всеки от които с по един милион жители.

 

"Целта на този проект е откриването на нови терени за строеж", предупреждава Тайфун Кахраман, президент на Камарата на архитектите по градоустройство на Истанбул, чиято организация постави палатка в парка Гези.

 

"В града вече не остават терени за строеж. Затова държавата приватизира всички обществени терени и предприема гигантски инфраструктурни проекти, които ще ѝ позволят да обяви нови терени за строеж", добавя Кахраман, изразявайки съжаление за очакваното изсичане на гори в северната част на Истанбул - "природно богатство с жизненоважно значение за града".

 

Зад тези големи проекти, както и зад по-дискретните за градско преустройство, много хора изобличават завземането на града от някои икономически групи, близки до Партията на справедливостта и развитието.

 

"Ясно е, че проектът за градско преустройство не бе замислен, за да се осигури по-добро жилищно настаняване на жителите, а за да може някои собствености да минат от едни ръце в други", коментира Сами Йълмазтюрк, главен секретар на Камарата на архитектите в Истанбул.

 

Той припомня, че в много "обновени" квартали жителите с по-скромно финансово положение са били принудени да си търсят ново жилище в периферията на града, отстъпвайки място на едно по-заможно население за голямо удоволствие на агентите на недвижими имоти.

 

"Има множество примери в Истанбул, където общински терени бяха продадени и след това градустройственият план бе променен, за да се позволи изграждане на големи небостъргачи. Там има големи финансови залози, които включват съвсем определени групи", посочи Кахраман.

 

"Хората осъзнават това и реагират много силно", добавя архитектът по градустройство, според когото "жителите на Истанбул искат да станат собственици на своя град".

 

По БТА. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    муспи - "Икономическото чудо" е че евреите им дават пазари за буклуците, които биха могли да продават само на диваци като тях за дивашки цени. Мераклии да ги произвеждат в изобилие. Когато им кажат - толкоз, а този момент явно наближава, ще изквичат и разпаднат, - ще се показва по телевизията 10 години турската пролет, докато се образуват 10 демократични републики протегнали ръце за просия.

  2. Анонимен
    #16

    Според турския закон е забранено да се продава и консумира алкохол на по-малко от 100 метра от джамия.Ердоган е решил на всеки 100 метра да има джамия ,на по този лицемерен начин да ликвидира употребата на алкохол.То бива,бива ама и на турците им дойде до гуша цял вол за мезе от страна на Ердаган.

  3. Анонимен
    #15

    "Икономическото чудо" на Турция хич не е чудо а е подхранвано от бейби бума преди 20 години съчетано с оргия на държавен спендинг. "Една от най развитите социалната системи" вече е в дефицит. Призива за раждане на поне три деца е за да се държат тези две неща на краката.

  4. Анонимен
    #14

    От едно малко зелено пространство тръгна протестното движение, което се разпространи в страната и обедини целия гняв срещу правителството... -------- Революциите винаги почват от "нещо малко", което е изиграло ролята на възпламенител. "От искрата лумва огън" беше девизът на Ленин. Едно не-намясто казано изречение запали Френската Революция, а "Teaparty" в Бостън доведе до появата USA, надписани сметки за парно свалиха "непоклатимия" Боико ... --------- Глупаво и недалновидно е когато политиците не могат да различат малките наглед неща, които често водят до мноого неочаквани последици ...

  5. Анонимен
    #13

    Това за "...синтез между либерализма и ислямизма, проповядван от правителството: от една страна той говори да построи голям търговски център, а от друга - да изгради великолепна джамия, която ще символизира славата на мюсюлманското общество", отбелязва Симтен Джошар, политолог в университета Хаджеттепе /в Анкара/...." е фантастична манипулация. Всеки що годе запознат с Турция и похватите на исляма от стари времена знае че към всяка джамия има построен пазар от чийто данъци джамията се издържа - тоест молът към джамията не е никакъв либерализъм моля!

  6. Анонимен
    #12

    САМО БАБА АТАТЮРК ЩЕ ОПРАВИ НЕЩАТА В ДНЕШНА ТУРЦИЯ!

  7. Анонимен
    #11

    Не е вярно. Никой не е ревнал за градската среда. Просто Ерди омръзна на турците, затова му запалиха слама под опашката.

  8. Анонимен
    #10

    М.Н. Ердоган се изживява като нов и най-велик султан и затова ще си строи султански тип джамия с 6 минарета, каквито са строени по време на Османската империя. А скритата му цел е да превърне Турция в типична мохамеданска държава и да оглави Арабския ислямски свят. Амбиция, какво да се прави.

  9. Анонимен
    #9

    АБВ

    Задръж сопола си, мечтател.
    Задръж рева си, и "тъга".

    Задръж савецките савети.

    Арабия роди туркето
    много век тому назад.

    Когато нямало Колумб.
    Когато нямало Веспучи.
    Америка се после учи...

    Но, имало България.
    Имало Константинопол.
    В 4ти Века След Христа.
    В 4ти век от Нова Ера.

    Смири безумния си квич
    и Пример дай с добро смирение.

    С великожертвен болен кич
    навяваш... отвращение

    5

    ТУРЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОРЕДНАТА ЖЕРТВА НА БЕЗУМНАТА ПОЛИТИКА, ПРОВЕЖДАНА ПО ПЪКЛЕН СЦЕНАРИЙ С АРАБСКИТЕ СТРАНИ.

  10. Анонимен
    #8

    Интересно защо реформаторите се хващат за една-две джамии повече, като Истанбул е едно море от стърчащи минарета. И въобще версията за защита на градската среда издиша.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.