Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Гора ще има за пенсионерите, но ми е скъпо внучките да карат ски в Австрия"

Протестът на Орлов мост бил платен заради красивите плакати и тениските

96 коментара
"Гора ще има за пенсионерите, но ми е скъпо внучките да карат ски в Австрия"

На Орлов мост са протестирали “сто-двеста души", които са блокирали движението на два милиона, демонстрацията е била “финансирана”, което си личало по красивите плакати и тениските на участниците, а карането на ски в Алпите излиза хем по-скъпо, хем по-евтино. Такъв поток от размисли пусна по Нова телевизия във вторник сутринта министърът на културата Вежди Рашидов.

 

Министърът установи, че протестите на Орлов мост не са спонтанни, а платени и добре организирани. "Плакатите са им много професионално написани, те струват пари и явно много храна има за художниците, които пишат плакати. Много са красиви", отбеляза той.

 

Изхождайки от личния си опит от младостта, когато му се било налагало да прави плакати, Рашидов поясни твърдението си: “Намеквам, че са организирани добре. Като казвам, не бих казал, че изцяло са спонтанни. Красиви плакати, хубави фланелки, хубави надписи, всичко това струва пари. Аз съм художник все пак, да не забравяме”.

 

И продължи с житейския пример: “Години наред като войник съм писал много плакати, особено към 200 пъти: "Труд и учение".

 

"Стачките станаха модерни в България, защото ние винаги така гледаме - ако светът скача от двайсетия етаж и ние сме готови да го направим. Общо взето, се движим по други модели. Онова, което на мен ми направи впечатление, разбира се, никак не е приятно на Орлов мост не може 100-200 човека да направят живота кошмар на другите два милиона, които са в София. Просто не е почтено. Това е едно силово поведение”, обясни Рашидов какво става като се водим по лошия външен пример.

 

След това уточни, че в другите страни “има места за протести”. “Значи във всички държави има порядки, място. И там, разбира се, както тук показват, полицията... навсякъде се охранява... “, каза малко неясно културният министър.

 

“Демокрацията е такова нещо - всеки има право да казва всичко. Но мен по-скоро онова, което не бих взел отношение, категорично, защото не е моя работа, разбира се, и не разбирам това като принципи на екология", каза дословно министърът и продължи по темата както, по думите му, не разбирал от нея.

 

Така Рашидов не отказа правото на протест за такова нещо като екологията, но пък имало нужда от инвестиции. След което обясни конфликта с пенсионерите и внучките си.

 

"Но не може България да се лиши от инвестиции. Значи много просто говорим, няма нищо страшно - пенсионерите ще си ходят по гората. Няма цялата гора да изчезне. Но трябва да има и съоръжения. Не мога непрекъснато... Внучките си ги изпращам в Австрия да се пързалят..., малко по-скъпичко ми излиза", оплака се министърът.

 

След което се съгласи с водещия, че всъщност зимна почивка в Алпите излиза далеч по-евтино, отколкото у нас.

 

"Всяка година моето семейство, имам предвид сина ми и внучките ми, и двете карат ски, много са запалени. Но докато аз живея в Симеоново, могат да се качат, да се изпързалят на Витоша децата, да дойдат един чай вкъщи да си изпият... Няма друга столица по света с това щастие - да седи една прекрасна планина над столицата. Такова удобство няма”, обясни Рашидов.

 

Той даде и собствена трактовка на развитието на икономиката, която с “минерална вода и сандвичи” ще процъфти.

 

“Хората не само се пързалят, те пият и минерална вода, те ядат и сандвичи, те спят и в някакъв хотел, те си купуват сувенири, те излизат в града. Нали си давате сметка, че всичко това са пръскани пари в обществото, те се разпределят", каза Рашидов.

 

По-късно от размислите за демокрацията, протестите и икономиката министърът на културата се съсредоточи и върху българското кино, като направи уговорката, че може да говори само като министър. Затова не взе отношение по държавното финансиране на българското кино, но и не отрече, че за участието на един козел във филм е платено над 100 000 лева. Според него обаче нямало нарушение на закона.

 

Рашидов се впусна и в усърдна защита на президента Росен Плевнелиев по повод на спорния държавен дар, поднесен на папа Бенедикт XVI – двестакилограмово позлатено яйце.

 

За да обясни, че яйцето на Плевнелиев не е кич, Рашидов се насочи към прочутите бижутерски яйца на Фаберже. “Аз да ви питам, каква е символиката на яйцето "Фаберже"? Ами, "Фаберже" има доста диаманти и затова, така, струва по-скъпо”, обясни министърът скъпия подарък.

 

И призова да не правим от едно яйце характеристика на държавния глава.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

96 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Фелдкурат
    #96

    Когато човек е и...от то е задълго ! При скулптура Рашидов то е завинаги .

  2. Анонимен
    #95

    Рашидов, не суй свой нос не в свой вопрос.

  3. Анонимен
    #94

    Мултак номер 1 на България ,сподели че най-хубаво ще бъде внучките да се ИЗПЪРЗАЛЯТ на Витоша/обикновено карат в Австрия горките/ и да се отбият в Симеоново да пийнат при дядо по едно чайче. Използваната дума е сложена на мястото си според всички скиори на София,лишени от ски през изминалата зима. Кой ще понесе отговорност за този терор на милионна София и кой ще я потърси ?

  4. Анонимен
    #93

    Алоооо, Рашидоооов! Трябва да намалите пиенето...не сте вече толкова млад! И между другото, вие сте ...скулптор, а не ... художник, все пак !

  5. Анонимен
    #92

    71, обяснявам като за ощетени от природата мозъци: ТВОЯТ министър на вътрешните работи не си свърши работата и този път. Вместо да разчисти беседките в Борисовата градина от дежурните пияндета от всички възрасти, за което впрочем си има и нарочна наредба!), Цвък дебне с жандарми, полицаи пеши и на коне младежите мирни, цивилизовани и повеселели не с помощта на алкохола, а от чистата си любов към природата и от чувството, че правят нещо по силите си за общото благо, и че душите им са в съзвучие помежду им и с Божия и природен закон и със заветите на дедите. А и с Конституцията на своето Отечество.

  6. Анонимен
    #91

    Положението е отчайващо защото си мислят, че от всеки скулптор става министър, от всеки недоучил - пак министър, от всеки физкултурник - министър и от всяка Калинка - "професионалист" да управлява милиони фондове? Смешна държава, но те си вярват. А за Рашидов - понякога таланта върви едновременно с простотията и ограничеността, както е в случая. Пък този за 3 години толкова глупости изговори, пък и си повярва, че направо ме е срам от "културния" министър!

  7. Анонимен
    #90

    то си му личи че е дете на системата и е впрегнат да майе на охраната на бай тошо помията

  8. Анонимен
    #89

    Ще предпочетат да идат в Швейцария,ако имат парички.Швейцария да не е без пари?А тоя Говеждю,той харабията си е за босилека.Не спрел да кърка бурсука.Все пиян като мотика.И тогава,когато се маризише с един милизьонер там на Московска до големата църква и тогава беше пиян.И сега пак е пиян вероятно.Тоя нема га го качат в самолета,ако е по частно пътуване.Само като му видят светналите пиянско-кървясали очи на чекина и ресто назад да отрезняваш белобрадий борсук.

  9. Анонимен
    #88

    Защо канят министъра на културата за коментари. Този човек все акъли дава.То бива,бива наглост но неговата минава всякакви граници.Старците с минерална вода само,ще гушнат босилека. Внучки,син и какви ли не глупости ръси. Еколозите са достатъчо интелегентни,и не само биолози има между тях, но и художници. Живописците искат да рисуват, красива природа, а не каменна пустиня Рашидов. Неуместна вметка в прочувственото ти слово, е че на протестиращите са дадени пари. Аз бих дал пари за протест, против,всичко

  10. Анонимен
    #87

    г-н Рашидов, незнам къде си мислите, че живеете, но очевидно нещо не Ви е наред. От години посещавам Австрия като ски курорт, защото ми излиза доста по-евтино от курорти като Боровец и Банско. Да не говорим за нивото на обслужването ..... , което поради чудесния ни манталитет в стил "дай да видим как можем да прецакаме курортистите" никога няма да достигнем. Вие сте тези, които съсипахте ВСИЧКО ....вие сте тези, които дразрешихте определени хора да се нагушат, както вероятно и Вие самите. Явно нямате съвест, защото иначе нямаше да можете да спите от угризения. Долни продажници!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.