Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Гриша Ганчев обвинен като бос на "захарната" мафия

Разследваният за данъчни измами бизнесмен заплашвал с убийство шефа на НАП

164 коментара
Гриша Ганчев обвинен като бос на "захарната" мафия

Едрият бизнесмен Гриша Ганчев е обвинен като лидер на престъпна банда за данъчни измами, както и за заплаха с убийство на директора на Националната агенция по приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Изненадващата новина съобщи във вторник специализираната прокуратура, която преди двайсетина дни удари фирмата на Ганчев "Литекс комерс", разследвана за източване на ДДС, и обвини сина му Данаил Ганчев за данъчни измами, към които обаче Ганчев-старши нямал отношение.

На бившия борец е наложена рекордната парична гаранция от 500 000 лева и забрана да напуска страната.

 

Според разследващите обвиняемият Гриша Ганчев е ръководел действията на шестчленната банда, обвинена на 11 май след съвместна акция "Захар" на ГДБОП и НАП. Развитието по това разследване съвпадна с постановяването на оправдателната присъда на друг знаков бизнесмен, също обвинен в крупни данъчни измами - Христо Ковачки, който досега държеше "рекорда" за парична гаранция от 300 хил. лв.

 

След Алексей Петров, обявен за бос на престъпната група "Октопод", ловешкият бизнесмен и футболен бос Гриша Ганчев е най-едрата "риба", която попада под ударите на закона след идването на ГЕРБ на власт през 2009 година. Привличането му към наказателна отговорност става факт разгара на невиждана досега активност на МВР и прокуратурата, проявила се след изчезването на осъдените за рекет и изнудване "братя" Галеви".

 

През последния месец родните служби и чуждестранните им партньори проведоха множество знакови акции, в рамките на които бяха отчетени арестите на Христофорос Аманатидис-Таки, Евелин Банев-Брендо, Петър Петров-Амигоса и още десетки нетолкова известни заподозрени в различни престъпления. За кратко бяха прибрани и Антон Петров-Хамстера и Димитър Желязков-Очите, които само бяха предупредени да не убиват висш антимафиот и председателя на Софийския градски съд Владимира Янева.

 

По неофициална информация заплахата с убийство, за която е обвинен Ганев, не е е била отправена директно към Стефанов, а в телефонен разговор с трети човек, който вече има статут на свидетел по делото.

 

Според първоначалните данни, обявени от спецпрокуратурата по повод бандата за данъчни измами, Гриша Ганчев не е участвал в престъпната схема за продажба на големи количества неосчетоводена захар от заводите на "Литекс Комерс" в Бургас и Девня. Досега за бос на групата се смяташе близкият до компанията, но не и неин служител, Милко Талев.

 

Само преди шест дни Апелативният спецсъд окончателно остави в ареста Ганчев-младши заедно с другия изпълнителен директор на фирмата Милко Димитров, Талев, племенника му Ивайло, както и Тодор Симеонов, управител на едно от дружествата, купували най-много захар. По време на заседанието от защитата на Ганчев представиха данни, че само за април "Литекс Комерс" са внесли на 18 май над 357 000 лева ДДС.

 

Според тезата на разследващите схемата за укриване на данъци е ощетила държавата с над 200 000 лева през февруари и март. Спецпрокуратурата все още не е повдигнала обвинения за нанесените щети на бюджета през оставащия период до 10 май, докогато се смята, че е действала престъпната банда. Причината е, че остатъкът от сумата засега не може да бъде изчислен, тъй като не е приключил съответният данъчен период.

 

При разглежданията на прокурорските искания за постоянен арест и двете съдебни инстанции изцяло и единодушно възприеха обвинителната теза, че има достатъчно данни за участието на обвиняемите в бандата. Като основни доказателства послужиха записани със СРС-та телефонни разговори между изпълнителните директори на "Литекс Комерс" и Милко Талев, в които се уточняват големи суми пари, които той трябва да донесе на ръка, за да бъдат "пуснати" доставки на захар с камиони.

 

Аргументите на защитата, че подслушаните разговори свидетелстват за типично обсъждане на сделки между различни търговски субекти, не бяха взети предвид от спецсъдиите. Без коментар в определението на Апелативния спецсъд остана и твърдението на адвоката на Талеви – Лъчезар Таков, че член на състава на спецсъда, оставил обвиняемите в ареста на 13 май, е роднина със служител от разследващия екип по случая в ГДБОП.

Гриша Ганчев - класическият портрет на бизнесмен от прехода

49-годишният Гриша Ганчев е една от емблематичните фигури на българския преход с "класическа" биография на бивш спортист, прераснал в бизнесмен и развил разностранна дейност.

 

Роден е в Ловеч, завършва средното спортно училище в родния си град с профил борба, след това висше икономическо образование в София и школа по мениджмънт в САЩ, според официалната му биография.

 

Бизнесът му започва да се развива още в първата година на прехода - 1990 г. Той основава компанията си "Литекс комерс“ АД за бизнес с петролни продукти. Централата на компанията се пренася в София през 2002 г. Бизнесът на Ганчев се разширява и обхваща инвестиции в различни сфери - енергетика, производство на плодови напитки и сокове и други хранителни стоки, внос и преработка на захар, транспорт, туризъм, финанси, хотелиерство, строителство, недвижими имоти, дивечовъдство и коневъдство.

 

Дружеството "Литекс комерс", на което в момента Гриша Ганчев е председател на Надзорния съвет, инвестира основно в региона на Ловеч, който е определян като "града на Ганчев" в преносния и буквалния смисъл. Съвместно с община Ловеч Ганчев създава смесено дружество "Спорт 96“, което от 1999 г. е акционерно.

 

Ганчев е основен спонсор в редица спортове в родния си град, а за някои - и в национален мащаб: футбол, борба, бокс, самбо, волейбол и мотокрос. Той е собственик на футболния клуб "Литекс" (Ловеч), футболна академия за деца и градския стадион.

 

Преди няколко дни Ганчев обяви, че се оттегля от футболния си клуб и футбола изобщо, но веднага след това бе разпространена информацията, че смята да купи пакет акции от футболния клуб ЦСКА. Информацията бе квалифицирана от сегашните собственици на отбора като "прибързана".

 

Отборът на "Литекс" стана четири пъти шампион на страната и четири пъти носител на Купата на България, но след оттеглянето на Ганчев най-вероятно за тима настъпват тежки дни.

 

Една от големите и амбициозни инвестиции на Гриша Ганчев е в завода за сглобяване на китайски леки коли, който бе открит тържествено през януари тази година в присъствието на премиера Бойко Борисов. Заводът е смесено предприятие на "Литекс мотърс" и китайската "Грейт Уол мотър Ко".

 

Гриша Ганчев става през 2007 г. член на Българския олимпийски комитет, а от 2009 г. е в Българска федерация по футбол.

 

Родният му град го окичва с отличието Почетен гражданин на Ловеч "За съществен принос в развитието на икономиката и спорта на Ловеч и утвърждаване на престижа му в страната и чужбина“. Впрочем почти всички наемни работници в Ловеч са служители на фирми на Гриша Ганчев или в краен случай са общински служители, което, според коментарите на местните жители, е "едно и също".

Освен светли страни, бизнесът на Ганчев е обвеян и в сериозни съмнения за чистота му. Като основен и почти монополен вносител на сурова захар за преработка (в четирите му завода от всичките шест в страната), Ганчев е подозиран в отклоняване на ДДС през последните няколко години, но едва сега му се повдига обвинение. Експортът на горива пък е в основата на съмнения за неплащане на акцизи, а чрез контролираните от него фирми в туризма, недвижимите имоти и игралния бизнес не е изключвана възможността за пране на пари.

Впрочем в своя шифрограма до Американския департамент посолството на САЩ в София пише през януари 2010 г. за футболната мафия в България, като сред другите крупни собственици на футболни клубове е наредено и името на Гриша Ганчев, който в прав текст е наречен "известен перач на пари и фигура от организираната престъпност".

Веднага след провеждането на акцията на 10 май самият Гриша Ганчев отхвърли всички твърдения на разследващите, като обясни, че всъщност измамниците купували захарта от фирмите му и след това основната част от ДДС се източвала чрез стока, внесена от ЕС. По думите му фирми, регистрирани на името на роми в София, Пловдив и Карнобат, се занимават с източването на ДДС от търговия със захар.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

164 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #164

    мили другари на кого служят тези фирми не плаштат веднага ги ловим много добре поздрав дядо иван кафето

  2. Анонимен
    #163

    157, Именно за това става дума. Ще лъскаш ботуша(БАСТУНЯ) на кой да е. Ако трябва и на Доган. Сакън да проявиш някакво достойнство. Проблемът ти не е Боко, а твоя личен З-А-Д-Н-И-К. Много е дашен. Сигурно ще да си някой фронтмен на Г-Е-Й - ПАРА-ДА.

  3. Анонимен
    #162

    Бизнеса е като футбола и обратно защото спортистите са бизнесмени, а бизнесмените спортисти.. - Славчо Тасев

  4. Анонимен
    #161

    А какво може да се разбере за измамите с недвижими имоти и земеделски земи на хората и т.н.управители на множеството фирми на Г.Г. ,пръснати по околните градове-като например в Плевен? А как магистратите ще обяснят заграбването на ниви и др.земеделски земи в самото село Микре,родом от което е Г.Г.? А строителните фирми с управител някой си Павлов в Плевен с под-изпълнител ЕТ,закупили имот на ул. 11 в Плевен от Тодор Никифоров - баща на Илиян Никифоров-опериращ с документи с НЕвярно съдържание,издадени

  5. Анонимен
    #160

    Не би било лошо такива като Гр.Танчев да понесат последствията за криминалните си деянията. Но, защо ли си мисля, че 1. Няма да го осъдят 2. Че е разчистване на терена/сметки между групировки... Може би, бих повярвал, че нещо се прави, ако погнат и В.Божков, ТИМ-аджиите и... Цвета Карагьозова - Бориславова. Но пък съм сигурен, че това няма да стане.

  6. Centur
    #159

    Боко и неговата клика са вече огромен проблем за България. Този бардак трябва да бъде разтурен. Да, ГЕРБ не е партия. ГЕРБ е бардак.

  7. Коментарът е изтрит в на от автора.
    #158
  8. Centur
    #157
  9. Centur
    #156
  10. Хем
    #155

    Centur, Като ти казвах,че си ми симпатичен,не го казах за да си ставаме симпатични,а защото мислех(в наивноста си още мисля),че можем нещо да направим ЗАЕДНО.Ти си Монархист,аз по дълбоки убеждения съм Републиканец-днес в света на 21 век можем ли да вървим заедно?И защо да не можем?Къде е казано че не можем?Вижда се ,че си честен човек-това не е принадлежност!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.