Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Далаверата с “Карат С” стигна до прокуратурата

Георги Кадиев иска разследване на кмета и двамата заместници заради подвеждащата информация

8 коментара

Далаверата за над 2.65 млн. лв. с “Карат С” стигна до прокуратурата, след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев я сезира. Той настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова и заместниците ѝ на финансите Дончо Барбалов и на транспорта Любомир Христов да бъдат разследвани за престъпление по служба заради подвеждащата информация, въз основа на която Столична община неправомерно щеше да плати 2.65 млн. лв. на спонсора на ГЕРБ Миролюб Столарски.

Далаверата беше спряна от Столичният общински съвет (СОС) на 25 октомври. Това стана след внесен доклад от кмета Йорданка Фандъкова, която преди това получи питане от Георги Кадиев за неоснователно високата лихва, която ще бъде платена на “Карат С”.

Докладът за плащането на високата лихва беше внесен от зам.-кметовете Дончо Барбалов и Любомир Христов.

“Като вносители на доклада те нееднократно се опитаха да прокарат тази сума през общинския съвет, с което показват, че съзнателно са опитали да ощетят интересите на софиянци. Те заблуждаваха Столичния общински съвет като ни убеждаваха, че лихва от 3.3 млн. лв. при 10 млн. лв. главница е нормална за срок от 6 месеца. А г-жа Фандъкова е знаела за този опит и като отговорна по организирането на бюджета на общината е позволила подчинените ѝ да опитат да източат 2.65 млн лв към частни ръце”, заявява Кадиев.

Самата Фандъкова неведнъж обаче обясни, че всъщност именно двамата ѝ заместници били открили голямото разминаване в сумите и затова и плащанет она рекордната лихва било спряно.

Междувременно стана ясно, че Миролюб Столарски се е опитвал да извива ръцете на общината, за да му плати високата лихва. С писмо от юни той уведомява администрацията, че едностранно спира превоза на пътници по 16-те автобусни линии, за които има договор. Така започва изнудването, приключило с опита да му бъдат изплатени над 2.5 млн лв незаконни лихви, посочи Кадиев.

Към момента “Карат С” продължава да обслужва 16-те линии от градския транспорт на София. Договорът с компанията не е прекратен, заяви пред Mediapool Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

Според писмото на Столарски, общината му дължи над 14.68 млн. лв. към 13 юли 2012 г.

В началото на октомври СОС взе решение да му бъдат изплатени 13.3 млн. лв., от които близо 10 млн. лв. главница, а останалите лихва.

Лихвата, която ни дължи общината възлиза на над 6 млн. лв., защото още от 2008 г. плащанията ни се бавят, каза Миролюб Столарски в понеделник.

В момента тече разпоредена от столичния кмет проверка кой е виновен за грешно пресметнатата лихва, която трябва да приключи до 15 ноември. След това Фандъкова ще вземе решение кой и как да бъде наказан.

Оказваме пълно съдействие на Столичния инспекторат, който извършва проверката, каза новият изпълнителен директор на ЦГМ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Относно http://kanal3.bg/?v=4143 - между 12 и 13 минута на записа се споменават две посолства:на Германия и Холандия, както и проверка на Върховна касационна прокуратура!

  2. Анонимен
    #7

    Причината поради която бе махнат Симеон Арнаудов, сегашният шеф на Центъра за градска мобилност - предишен шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилн администрация".http://kanal3.bg/?v=4143

  3. Анонимен
    #6

    Столарски = агент Митко

  4. Анонимен
    #5

    Ама как така тия двама хубавци хем внесли доклада за лихвите; пък и хем сами открили грешката, Данче? За балъчци ли ни имаш; хем предизборно? Всички знаем за какво щяха да отидат тези почти 3 млн....

  5. Анонимен
    #4

    Барбалов и Столарски, мамини ненагледни.

  6. Анонимен
    #3

    Прокуратурата да си каже най-накрая думата, че да спрат червеничките да подскачат.

  7. Анонимен
    #2

    До 1: Е, по неадекватно не можа ли да се изкажеш?

  8. Анонимен
    #1

    Прокуратурате е червена и ще потули всичко, нали все пак Карат-с са колеги от ДС.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.