Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Данък върху лихвите заради "хората, които не искат да работят"

Същевременно ставката за онлайн хазарта пада от 15 на 7 на сто

270 коментара
Красимир Велчев

С гласовете на мнозинството от ГЕРБ парламентът прие на първо четене в четвъртък въвеждането на 10-процентен данък върху доходите от лихвите по депозитите от 1 януари догодина с аргумента, изказан от председателя на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев, че сегашното положение облагодетелствало "хората, които не искат да работят".

Заедно с данъка върху лихвите, мнозинството прие намаляване на 7 процента на ставката за хазартни игри, организирани от разстояние, както и редица други данъчни промени. Това обаче бе направено с необичайна, но все по-често срещана в практиката на ГЕРБ, законодателна техника – внесеният законопроект, предложен от правителството, е за промени в Закона за ДДС, но в преходните и заключителните му разпоредби се вкарват текстове, които променят редица други данъчни закони – за доходите на физическите лица, за корпоративното подоходно облагане, за акцизите и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

"Свидетели сме на смесване в един законопроект на промени във всички данъчни закони. При внесените в пакет предложения нямаме възможност да селектираме кое е за подкрепа и кое не", изказа несъгласието си с тази практика Пламен Орешарски от БСП.

Според Павел Шопов от "Атака" пък, скриването на нов данък в преходните разпоредби на закон, уреждащ друг данък, е правен нихилизъм и управляващите опитват да го прокарат по терлици.

"Сегашната система облагодетелства банките и хората, които не искат да работят"

С приетите промени от 1 януари догодина облагаеми стават доходите от лихви по влогове и депозити в търговски банки и клонове на чуждестранни банки в държава-член на ЕС или в друга, която е страна по споразумението за Европейското икономическо пространство. Доходът от лихви по влогове и депозити ще се смята за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто. Налогът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

Едва 117 депутати присъстваха на гласуването – от тях 86 бяха "за“ промяната, 29 - "против", а двама се въздържаха. Опозицията определи предложената промяна като "данъчно мародерство“.

Според депутатите от ГЕРБ данъкът върху лихвите от депозитите е просто разширяване на облагаемата база, а не е нов данък. Той не представлявал и увеличаване на данъчната тежест. Мнозинството отхвърли предложението да има минимален, необлагаем размер на депозитите.

"Сегашната система облагодетелства банките и хората, които не искат да работят. И ако продължаваме. Ако продължаваме да лансираме банките и да им помагаме, нищо добро няма да ни чака", аргументира подкрепата си законопроекта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев. Той поиска от народните представители, които се изказват за новия данък, да декларират от трибуната, дали те или свързани с тях лица имат или нямат влогове над 10 000 лв. И даде личен пример като призна, че има голяма сума в банка.

Приходите от този налог няма да са кой знае колко големи, за да оправдаят фискалната цел, посочиха Пламен Орешарски и Йордан Цонев от ДПС. Една част от планираните от него постъпления от около 120-140 млн. лв. ще влязат в бюджета, но друга - ще отиде като такси за новите услуги и продукти на банките. Всичко това ще се отрази най-вече на гражданите, отбеляза Цонев. И предупреди ГЕРБ, че ще бъдат политически наказани за действията си. Тази стъпка ще се отрази и върху кредитирането, смята още той.

Защо единственото намаление на данъците е именно за он-лайн хазарта, в същото време се въвежда нов - върху лихвите по депозитите, попита председателят на икономическата комисия Мартин Димитров от Синята коалиция. Хазартът ли е най-големият приоритет на ГЕРБ, добави той.

Лидерът на ДСБ Иван Костов подчерта, че облагането на лихвите ще намали нетните доходи на домакинствата и едноличните търговци. ГЕРБ увеличава пълзящо налозите и търси начини за наливане на средства в нереформирани сектори, смята Костов, според когото е нужна сериозна данъчна реформа.

Непочтено е нов данък да се въвежда в последната година от един мандат. Това трябва да става в началото, за да може да се провери и да се носи отговорност, каза от името на "Атака" Павел Шопов и определи нововъведението като данъчно мародерство.

ГЕРБ е за запазване на плоския данък

ГЕРБ е за запазване на плоския данък, гарантира пред журналисти в парламента заместник-финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че управляващите са готови да участват в дебат за прогресивното и пропорционално облагане, като в никакъв случай не бива да се допуска прогресивното облагане да важи само за данъка върху лихвите.

Заместник-министърът увери, че лихвите по безсрочните влогове, към които са и детските, няма да бъдат облагани. Ще се облага само лихвата върху депозитите с уговорен срок.

Освен това по думите на заместник-министъра хората със срочни депозити няма да подават данъчни декларации, защото това е данък при източника, за който не е необходима декларация.

От своя страна банките всеки месец ще декларират размера на изплатените лихви по срочните депозити на физическите лица. С едно платежно и с една декларация за общата сума те ще уведомяват НАП за размера на платената лихва и на удържания данък за цялата банка накуп и така няма да се нарушава банковата тайна.

По думите му, между първо и второ четене ще бъдат прецизирани текстове и предвидено ежемесечно деклариране от банките какви суми са платили за този период като лихви по депозитите на гражданите.

Горанов отбеляза, че още през август има указания на финансовия министър за прилагане на Закона за ДДС, който никога, по думите му, не е предвиждал да се облагат с налог паричните дарения от SMS-и. На база на тези разпоредби не следва мобилните оператори да начисляват ДДС върху тези дарения, те могат и са длъжни да правят това само върху далекосъобщителната услуга, подчерта Владислав Горанов.

БНБ: Данъкът върху лихвите ще се отрази на спестяванията и на инвестициите

Подуправителят на БНБ Калин Христов коментира по-късно пред парламентарните комисии по бюджет и икономическа политика, че в дългосрочен план данъкът върху лихвите ще демотивира хората да спестяват.

"Което означава, че в дългосрочен план инвестициите в нашата икономика ще бъдат по-малки, при условие че оттук нататък е по-трудно при състоянието на еврозоната, ние не можем да привличаме масиран чуждестранен капитал, тъй като основният източник на чуждестранен капитал в нашата икономика е еврозоната, която не е в добро финансово състояние", каза Христов, цитиран от БНБ.

Той подчерта от друга страна, че е хубаво да има много бързо юридическа яснота, за да могат банките да бъдат подготвени технологично да го въведат, така че да не се създава юридическа несигурност и оттам - оперативен риск за банковата система.

Съпътстващите промени

От 15 на 7 процента се намалява ставката за хазартни игри, организирани онлайн. Тя ще може да се прилага след постановяване на положително решение от ЕК за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи. В същото време депутатите запазиха 15 на сто налога върху лотарии, томболи, числови лотарийни игри Бинго и Кено, тото, лото и игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета. За игрите в казино, за които се събира такса или комисионна за участие, данъкът върху хазартната дейност се предлага да е в размер 15 на сто върху събраните такси и комисионни.

Не се променя досегашният ред за погасяване на осигурителните вноски за задължително допълнително пенсионно осигуряване, като те ще се събират в отделна сметка с цел запазване правата на осигурените лица. При здравноосигурителните вноски се дава възможност на хората да заявят кое от задълженията си погасяват с оглед запазване на правата им за ползване на здравни услуги. Предлага се намаляване на наказателните лихви за непогасени в срок задължения за осигурителни вноски, като се уеднаквяват с тези за задълженията за данъци.

Занапред данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби за предходната година не превишават 300 хиляди лв., няма да внасят авансово корпоративен данък. При нетни приходи от 300 хиляди лв. до 3 милиона лв. ще се внасят тримесечни авансови вноски, а лицата с приходи за предходната година над 3 000 000 лв. ще правят месечни авансови вноски.

Парламентът реши още данъкът върху приходите на бюджетните предприятия и върху дейността от опериране на кораби да стане годишен и да се внася еднократно в срок до 31 март на следващата година, а не всеки месец, както е досега. Изравняват се сроковете за внасяне на авансовия налог върху доходите от извънтрудови правоотношения, от наем и друга стопанска дейност, независимо от статута на платеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

270 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #270

    Ще ви разкажа и за това как се опитах да скрия доход! При стария начин на работа и плащане на осигуровки, отчетох че съм работила 6 месеца през 2011год. и отчетох доход около 1200 евро. ДА, ама НЕ! Сложиха ми така нареченото ХАРАТСИ, и така дохода ми от 1200, стана 5000 евро, минималната сума, за да можеш да живееш. Върху тази сума след това платих и данък върху дохода.
    Как стои въпроса и за гърците? Имаш скъпа кола, живееш в голямо жилище, имаш и вила, яхта, басейн, детето ти е в частно училище,

  2. Анонимен
    #269

    Ще ви разкажа как в Гърция се развиват нещата с доходите на хората и съответните данъци.
    Работя на принципа на т.нар. ергосимо, при един работодател. Гледам дете след училище и работя 5 часа. Дохода ми от 550 евро се внася в банкова сметка и автоматично от там се превеждат 20%/110 евро/ осигуровка за пенсия и медицинско обслужване. Сумата от 550 евро се равнява на 17 работни дни. По тази система можеш да имаш и друг работодател, и работните ти дни да са 30, като и сумата за осигуровки стига 180

  3. Анонимен
    #268

    Данък върху лихвите заради "хората, които не искат да работят" ... това ми звучи като цитат от в. 'РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО' - герберска му работа, но на изборите ще ви дадем само 10%!

  4. Анонимен
    #267

    Хората, които нямат срочни депозити, са ЗА данъка (по логиката - който има, да плаща). Хората, които имат срочни депозите, са ПРОТИВ. До това ли се свежда спорът?

  5. Анонимен
    #266

    Ако тези 300 не ги сложиш в банка,a развиеш бизнес и този бизнес ти носи печалба колкото ако са в банката. Защо печалбата от бизнеса ти се облага, а от банката не?

  6. Анонимен
    #265

    Значи , работя взиимам заплата 1500 лв , плащам осигуровки и всякакви видове данъци ,остават ми 1100 лв чисто , харча 800 лв за текущи разходи (храна ,дрехи и др ) и ми остават 300 лв ,които внасям в банка, а там ми ги облагат пак . Каде е логиката ???? (говоря хипотетично ).

  7. Анонимен
    #264

    Заместник-министърът увери, че лихвите по безсрочните влогове, към които са и детските, няма да бъдат облагани. Ще се облага само лихвата върху депозитите с уговорен срок. Всички влогове,ще станат безсрочни и няма да има данък.

  8. Анонимен
    #263

    Г-н Велчев понеже хората ги МЪРЗИ да работят, трябва незабавно да се откажете от 1500-те лева дето вземате всеки месец само заради това, че сте депутат-мързеливците няма откъде да ги искарат.

  9. Анонимен
    #262

    Всички пари във флоговете са от хора които са работили и са изкарани с труд.Тъй че тоз говори глупости.Още малко.

  10. Анонимен
    #261

    ОБЕДИНЕНИ ЕВРОПЕЙСКИ ДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ

    относно Марксистки мародери, гарвани, гарги и т.н.

    "... Бокова имаше и подкрепата на Бойко Борисов- мълчалива първоначално, чрез необичайна за него пасивност под формата на отказ от заемането на една ниша за влияние и шумна след това. Тя се изрази в целувки и прегръдки между двамата в кабинета на премиера, намиращ се на върха на политическата си мощ. Ако не се бяха разбрали предварително, Борисов щеше непременно да „изревнува” Първанов за налагането на собствено

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.