Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дарените пари за с. Бисер стигат само за 20 луксозни къщи

“Квартал на богатите” в наводненото село, за сметка на 30 имота, които няма да бъдат възстановени

24 коментара
Дарените пари за с. Бисер стигат само за 20 луксозни къщи

Парите, събрани от дарения за наводненото село Бисер, стигат за построяване на 20 сравнително луксозни къщи. През февруари, при скъсването на язовирна стена, за която държавата и общината все още не могат да се разберат чия собственост е, загинаха 11 човека. Бяха разрушени общо 56 къщи, 36 от които вероятно няма да се възстановяват, поне засега, защото за тях пари липсват.

Това се разбра от думите на председателя на Обществения съвет за управление на финансовите средства по кампанията за подпомагане на пострадалите от наводненията в Хасковска област – д-р Валентин Пеев.

 

Валентин Пеев разказа пред Mediapool, че в дарителската сметка за пострадалото село има над 1 000 000 лева. Около 160 000 лева от тях вече са усвоени, защото волята на дарителите не е била за строежи. Около 750 000 лева ще струва играждането на първите 10 къщи. “Остават още 150 000 лева, към тях ще добавим още 298 000 лв, които очакваме да преведат от дарителската кампания на БНТ и ще разполагаме с над 400 000, които ще послужат за някаква част от останалите къщи”, допълни Пеев. По думите му се очакват постъпления от още 1 000 000 от обещаните от ГЕРБ пари, които, както блогът “Отворен парламент граждански гласове” писа, че все още не са преведени.

 

По непонятни причини, които председателят на Общественият съвет обясни като “необходимост от комфорт”, моделът сгради, който е избран за новостроящите се къщи в село Бисер, може да конкурира всяка еднофамилна извънградска вила.

 

Типът постройка, който ще замени старите кирпичени, по думите на д-р Пеев, жилища, е “Аврен 4 А, 108 кв.м.”. Проектът стандартно съдържа 3 спални, 2 стаи, две бани и тоалетни, три тераси и една веранда.

 

По думите на Валентин Пеев унищожените от наводнението къщи са били пета категория, а новите, ще са първа и втора категория. “Целта беше да построим на тези хора къщи, а не да възстановим стария кирпич”, заключи той.

 

Съдбата на другите хора останали без покрив на този етап остава неясна. Според председателя на Обществения съвет “никога не е поеман ангажимент за възстановяване на всички постройки, пък и кампанията за набиране на средства не е приключила, така че не се знае дали няма да постъпят пари и за тях”.

 

Списъкът на хората, които първи ще се сдобият с нови къщи, е направен по "социален признак". Онези, които нямат втори имот и няма къде да живеят, се ползват с предимство пред останалите.

 

По план първите 10 къщи в селото, които ще оформят “квартала на богатите”, чийто строител е разложката фирма “Балканстрой”, да бъдат готови на 26 юни. Според информация и на Пеев, и на областния управител на Хасково Ирена Узунова (ГЕРБ), именно разложката фирма е дала най-ниската цена от 75 000 лева за строеж на къща тип "Аврен 4 А", 108 кв.м.

 

Съмнителни критерии, маскирани под благородни мотиви

 

Междувременно на 4 юни стана ясно, че Общественият съвет е възложил на ръководството на БЧК да пристъпи към сключване на договор със строителната фирма “Билд Инвест ООД” за строеж на още 10 къщи в село Бисер.

 

Фирмата е на общинския съветник от ГЕРБ в Хасково Антон Иванов. “Билд инвест” е класирана на второ място, защото е дала по-висока цена от разложката компания.

 

В началото на април “Билд инвест” е подала оферта за 88 000 лева на къща, но вече е приела да осъществи строежите по цени на класираната на първо място “Балканстрой”.

 

Интересен момент обаче е самото написване на изискванията от Обществения съвет. Веднага след трагедията в село Бисер от областната администрация канят заинтересованите фирми да подадат свои оферти за възстановяване на съборените къщи, като обяснението е, че изпълнителят ще бъде избран по критерий “най-ниска цена”. Срокът за подаване на документи е 4 април 2012 година.

 

Ден по-късно, на 5 април, на първото заседание на Обществения съвет, в което влиза и представител на Камарата на строителите в България, се приема, че е необходимо кандидатстващите да отговарят на три критерия.

 

Един от тях е фирмата да предостави удостоверение за вписване в “Централния професионален регистър на строителя” за първа група, втора категория, което на практика ограничава малките строителни фирми.

 

От Обществения съвет към БЧК обясняват това като благородна подбуда, защото ако условието за конкуренция било само най-ниска цена, то можело правото на строеж да получи някоя “куха фирма, нямаща нито нужните работници, нито техника”. От съвета обаче не обясниха защо е необходимо за строежа на селски къщи, които, по думите на Пеев, ще заменят бившите кирпичени, изпълнителят да отговаря на условие за изграждане на “обекти от национални значение”.

 

Според запознати целта на подобен критерий била до поръчката да бъдат допуснати фирми като “Балканстрой”. Отново по неофициална информация, именно тази е една от няколкото големи строителни фирми в Разлог, които участваха в схема с “контролиран вот” в пиринския град, в полза на кандидат-кмета, издигнат от ГЕРБ. Репортерско разследване показа уволнени служители на строителна фирма, които не са се поддали на натиска.

 

350 евро на квадрат при средна цена 250 евро

 

Друг любопитен момент е дали всъщност най-ниската цена, предложена от “Балканстрой”, действително е такава. Според информация от областния управител на Хасково Ирена Узунова, офертата на тази фирма е с по-ниска цена от всички участници, дори и малките. По думите ѝ това оправдавало дори дисквалифицирането на малките фирми от изискванията, поставени по-късно.

 

Узунова обаче забравя да спомене, че 75 000 лева ще струва построяването на една къща, като в тази цена не са включени бетонът, строителната арматура, дървеният материал и фаянсът. Тези материали се приспадат от цената, защото са дарени от други фирми.

 

За големината на избрания тип къща, това на практика означава, че един квадратен метър ще излезе около 350 евро, което е със 100 повече от средната строителна цена, обясниха от бранша.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Хубава работа, ама герберска. Никога в България не е имало такава корупция!

  2. Анонимен
    #23

    Имам предложение. Всяка българска строителна фирма, печелила повече от 3 обществени търга през годината да вземе да построи по 1 къща с площ до 2 стаи, баня и веранда няма да струват повече от 20 000 лв.

  3. Анонимен
    #22

    Списъкът на хората, които първи ще се сдобият с нови къщи, е направен по "социален признак".- член на партята ГЕРБ или поне доброволни сътрудници.

  4. Анонимен
    #21

    Подкрепям номер 1. Защо е необходимо да са луксозни?Царе сме на изцепките!

  5. Анонимен
    #20

    Какво стана с обещания 1 млн. лева от герб? за тази лъжа Бог ще те накаже цецко

  6. Анонимен
    #19

    И на всичкото отгоре Ирената Узунова иска хората да дарявали.Ще ме хване за цьрвулите.Огромни далавери се вихрят тука,който дари и една стотинка,значи е крьгьл глупак.

  7. Анонимен
    #18

    Нищо ново! В средата на седемдесетте години на миналия век в Никарагуа стана тежко земетресение, помощи за пострадалите пристигаха от много страни и накрая се разбра, че тогавашният никарагуански държавен глава Сомоса е присвоил по голямата част от тях. Впрочем, на държави с калпаво управление не им трябват природни бедствия.

  8. Анонимен
    #17

    До дежурния № 11-А какви, драги, дежурен, са фактите. Я просветли безпросветните, че тези от сайта така са ги изопачили, ех, ех...Не съм от сайта, читател съм. Ако не съм съгласен с теб, ще говоря с аргументи, а не с лозунги, както правиш ти. Дори не са те изтрили, макар че изречените от теб определения за редакцията са обидни.

  9. Анонимен
    #16

    "Отново по неофициална информация, именно тази е една от няколкото големи строителни фирми в Разлог, които участваха в схема с “контролиран вот” в пиринския град, в полза на кандидат-кмета, издигнат от ГЕРБ" Хаххахахаха комунистически утрепки, а като си помисля, че от вас тръгна ДСБ!?!?! Ебаси калпавата пропаганда!! А уж Моника Йосифова била професионалист - един черен ПР не може да направи като хората!!!

  10. Анонимен
    #15

    "За големината на избрания тип къща, това на практика означава, че един квадратен метър ще излезе около 350 евро, което е със 100 повече от средната строителна цена, обясниха от бранша." От "бранша" що не дадоха по-ниска цена тогава!!! Май загубилите фирми яко злобеят!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.