Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Да забраним автомобилите! И парфюмите!

284 коментара
Надпис на блок в Студентския град. Сп. "МЕН"

Пушенето е вредно, спор няма. Вреден е обаче и "здравният фундаментализъм", преследващ идеологически и политически цели, твърди Александър Андреев пред "Дойче Веле". И припомня, че и други неща вредят на здравето, но тях никой не ги забранява.

От днес в България окончателно влиза в сила забраната да се пуши на всички закрити обществени места и на всички закрити работни места. Тази забрана вече беше въведена под натиска на Брюксел и в повечето други държави от ЕС, но около нея все още има много напрежение и спорове, включително и в Германия.

Един от проблемите около тази забрана е как да се постъпи със заведенията. Тук в различните германски провинции действат различни уредби - едни позволяват заведения с отделни салони за пушачи и непушачи, другаде се прави разлика между заведения за хранене и чисто питейни заведения. Изобщо - бъркотията е пълна.

Лицемерие и потулени мотиви

Знаете, мнозина казват: никой не принуждава непушачите да ходят в заведения за пушачи. Насреща обаче идва аргументът за здравето на персонала в тези заведения. Добре, а когато персоналът също пуши? И какво е положението със заведенията на самообслужване? Цялата дискусия в крайна сметка се води като игра на пинг-понг.

Според мен обаче в дъното на всичко се крият доста лицемерие, идеологически и политически мотиви. И докато не се разчистят тези потулени мотиви, споровете няма да утихнат. Защото борбата срещу пушенето на цигари се води уж в името на непушачите, за доброто на така наречените пасивни пушачи. Но техните права са отлично защитени със забраната да се пуши на обществени места - и без да слагат в един кюп всички заведения. Заведенията, впрочем, намират вратички - стават просто "клубове за пушачи”.

А алкохолът не е ли вреден?

Всъщност обаче кампанията и забраните по произхода си са идеологически, те искат да откажат пушачите от пушенето. Да, то вреди на здравето, спор няма. Според Световната здравна организация от цигарите годишно умират 6 милиона души.

Но на здравето вреди и алкохолът, на здравето вреди и стресът. Да не говорим, че катастрофите по пътищата или огнестрелните оръжия отнемат много повече човешки животи. Никой обаче не забранява алкохола, никому не идва наум да забрани и автомобилите.

Да се забрани тютюнопушенето е възможно единствено под претекст, че се пази здравето на непушачите. (Колкото до забраната на наркотиците пък - тя също е ирационална, защото изобщо не пази правата на страничните хора, а обратно, поражда само повече престъпност. Но това е съвсем друга тема.).

Лицемерието добива невиждани размери, като помислим, че държавите с едната ръка забраняват тютюнопушенето, с другата обаче събират огромните акцизи върху тютюневите продукти. Да не говорим, че в много страни държавите активно подпомагат и тютюнопроизводството.

Насила хубост не става

Европейците не бива да поемат по пътя на така наречения "здравен фундаментализъм”. Насила хубост не става, както казва народът. Хората, които искат да вредят на здравето си, ще го правят и занапред. Тютюнопушенето може да се ограничи и един ден да отмре не чрез все по-строги и все по-идиотски забрани, а чрез ограмотяване и закрила на младите хора. Освен това, нека не забравяме, че човешкото здраве е важно, но то не бива да се издига на пиедестал. За човека са важни и други неща - личната му свобода, правото му на наслада.

Хитлер е проповядвал, че тютюнът е "расова отрова", а цигарите - атрибут на "низши раси"

Нека го кажа пак: напълно съм съгласен да се забрани тютюнопушенето на закрити обществени места, но забраните не бива да се превръщат в самоцел, в единствено средство, в диктатура.

Само ще припомня, че първият политик, който въвежда забрани за тютюнопушене на обществени места и разработва план за цялостното ликвидиране на тютюнопушенето, се казва... Адолф Хитлер.

Така че нека след вчерашния Световен ден без цигари и на днешния първи ден от забраната в България да се опитаме да видим проблема в неговата комплексност и дълбочина, а не само в пропагандната му плоскост.

И още нещо: на мен лично ми става лошо от определени парфюми или от други миризми (да не ги изброявам). Но нима това означава, че трябва да се забранят парфюмите на работното място или в асансьора? С две думи, цялата дискусия в последна сметка се фокусира върху едно: къде минава границата между моята свобода и свободата на другия. Нека не забравяме това.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

284 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #284

    Няма смисъл от коментари, пуша, но съм за забраната.

  2. Анонимен
    #283

    282, верно нещо умира - „Форбс“: Пазарът предвещава скорошен край на Владимир Путин
    05.06.2012
    Финансовите пазари наказват Русия за преизбирането на Владимир Путин на президентския пост и очевидно свидетелстват, че инвеститорите повече няма да се примиряват с путинския стил на бизнес, пише Форбс.
    Финансовите пазари отправят ясно послание на Путин: Този път не. Откакто Путин бе преизбран в началото на март, руският индекс RTS падна с почти 30%. В същия период рублата девалвира 15% спрямо долара, потъвайки

  3. Анонимен
    #282

    No281: Komunizma neshto umria, ta ne vijdam smisal niakoi da go zabraniava, no ti mai oshte jiveesh v nego? Ako ne beshe umrial komunizma, ti sega niamashe da pishesh podobni gluposti po forumite (da ne govorim che podobni forumi niamashe da sashtestvuvat).

  4. Анонимен
    #281

    Защо Европа завранява пушенето, а не забранява комунизма, както забрани националсоциализма? Все пак жертвите на комунизма са много повечe! Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност!

  5. Анонимен
    #280

    Kogato niakoi konsumira alkohol, tova vredi samo na tozi, koito go konsumira (i moje bi chlenovete na semeistvoto mu). Kogato niakoi pushi, toi vredi ne samo na sebe si, no i na tezi okolo nego. Da, gazovete ot kolite sa vredni za vsichki, i zatova po-skoro triabva da se napravi metroto v Sofia taka che da e funkcionalno za vsichki kvartali, i tova shte namali trafika i saotvetno i gazovete. Za sajalenie transportnite sredstva sa neobhodimo zlo - bez tiah ne bihme mogli da se pridvijvame, hodim na rabota, uchilishte, i.tn. Ne bih kazal, che cigarite sa neobhodimo zlo - te sa samo zlo. Taka che ne vijdam kak g-n Andreev pravi podobno sravnenie.

  6. Анонимен
    #279

    Дойчо вели глупости :)

  7. Анонимен
    #278

    Пълни глупости, макар и по Дойче Веле.

  8. Анонимен
    #277

    Света е пулен с глупости. Няма спасение. Хитлер е имал право за много неща в началото на кариерата си, но в последствие полудява и...краят е известен. Той не е бил единственият луд, там е проблема. Нормални луди отиват в лудницата, лудите в политиката се ползват с уважение, богато са платени, пазят ги бодигардове, возят ги в бронирани лимузини. И талпата ги тарпи, което е още по-лудо и неразбираемо. Аз бих казал: само муртав политик е добар политик. Толкоз!!

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #276
  10. Анонимен
    #275

    274, изказването на Пушкин е шега и никой не ви нарича гад. Казано е само, че човек си задава този въпрос, пък може да не сте гад :) Или не много :) Иначе разсъжденията ви се отличават с трогателна непохватност. Научете пълния и краткия член, ще правите по-добро впечатление.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.