Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Осем загинали след наводненията в община Харманли

Цяло село потъна под вода след скъсване на язовирна стена

151 коментара
Осем загинали след наводненията в община Харманли

По данни от 19 часа в понеделник загиналите от наводненията в Южна България са осем души. За броени минути харманлийското село Бисер бе залято от триметров слой вода след скъсването на стената на близкия язорир "Иваново". Според първоначалната информация двама се водят за безследно изчезнали в селото. 27 души са настанени в болницата в Харманли с различни травми и измръзвания.

Петима от жертвите са жители на Бисер, двама - мъж и жена - са били в завлечен от водите автомобил до село Иваняне, а още двама са загинали в друга кола, отнесена от водата край село Бориславци. Бедствено положение е обявено на цялата територия на община Харманли, съобщиха от МВР.

Бедствено положение е обявено и в община Гълъбово край Стара Загора, уточниха още от вътрешното министерство.

Първоначално кметът на Бисер Златка Вълкова съобщи за трима загинали възрастни мъже в селото. По думите ѝ водата е нахлула в селото, разположено в равнината по течението на река Харманлийска, за 15 минути около 7.00 часа се е издигнала на височина три метра. За щастие, хората са успели да се евакуират по горните етажи на къщите си, където останаха блокирани за няколко часа.

Едноетажните къщи обаче са били залети до покривите. Потърпевши разказаха пред бТВ, че са видели в мътните води да плуват животни и покъщнина. В селото живеят около 800 души. Засега няма данни от какво са загинали четиримата в село Бисер, но се знае, че трима от тях са възрастни мъже

В операцията по спасяването, предприета от "Гражданска защита" (ГЗ), военни части, служители на МВР и община Харманли от наводнените къщи са били евакуирани над 40 души, стана ясно от думите на кмета на Харманли Михаил Лисков.

"Хората са в сравнително добро състояние. Част от тях са потърсили Бърза помощ", обобщи Лисков.

В "Гражданска защита" разбрали за бедствието час по-късно

От "Гражданска защита" обясниха пред Mediapool, че първите сигнали за бедствието са получени в службата между 8.15 и 8.30 часа. Първоначално в спасителната операция е бил включен само екипът на ГЗ от Хасково. Впоследствие към него са се присъединили и колегите им от Пловдив, Кърджали и Стара Загора, както и военните.

Екипи на горските служби с високопроходима техника също са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото село. Мобилизирани са и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти.

Спасителните екипи в село Бисер вече са обходили всички къщи в залятото село, съобщи комисар Николай Вълчев - началник на хасковската пожарна. Над 60 служители на различните служби участват в акцията.

До повечето от къщите достъпът е бил само с лодки. "На помощ дойдоха и колеги от област Кърджали, Пловдив, Стара Загора, армията е тук също", обясни още Вълчев. Той съобщи, че с помощта на военен хеликоптер са спасени двама души в района на хасковското с. Стойково. Те са били блокирани в затънал във водата лек автомобил.

Към 12.00 часа на обед данните на "Гражданска защита" бяха за 15 разрушени постройки и още няколко с опасност от срутване.

Язовир "Иваново", който е общинска собственост, има проблеми със стената от години. Пукнатината на нея е регистрирана още през 2008 г., а според аграрният министър Мирослав Найденов - от 2003 г., но мерки не са били предприети. Проблемът бил, че язовирът е собственост на Община Харманли, но пък е на границата на военен имот – полигонът Корен. Според общината години наред – от 2008 година насам имало спорове за стопанисването на язовира. ОТ МО обаче отрекоха да са правили спънки за достъп до язовира, защото той бил на границата с военния имот.

Прокуратурата е образувала следствие по случая със скъсаната стена на азовира, съобщиха от държавното обвинение.

От община Харманли казаха, че на всеки пострадал от село Бисер ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лева.

Още една стена застрашена от скъсване, язовирите "Ивайловград" и "Студен кладенец" се изпускат аварийно

 

Около обяд от МВР предупредиха официално за опасност от скъсване и на стената на язовир "Орешец", който също е собственост на община Харманли. Там са били изпратени екипи на "Напоителни системи" и пожарната, за да започнат контролирано изпускане на водата.

 

Към 10.30 часа язовир "Ивайловград" е прелял през десния преливник. Към 16.00 часа започна да прелива язовир "Студен кладенец". Планирано е контролирано изпускане на обеми, които ще се влеят в яз. "Ивайловград", допълниха от пресцентъра на силовото ведомство. Хората в долината под язовира са предупредени да приберат домашните животни и да се иднесат на високи места.

 

Центърът на град Харманли е наводнен, а токът е спрян заради опасността от късо съединение, съобщи haskovo.net.

 

Река Олудере e преляла през моста и е наводнила най-ниската част на международния път Е-80, който минава почти през центъра на града. Затворен е и пътят през Харманли за Хасково.

 

Без електрозахранване са и селата Бисер и Брягово.От наводненото село Бисер към момента са евакуирани 120 души.

 

Други три села в област Хасково са също под вода – Стойково, Родопи и Динево, съобщиха местни медии.

 

Бедствено положение е обявено в областите Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян

 

На спешния телефон 112 са получени 175 сигнала за наводнения от цялата страна. Най-много са сигналите от Хасково - 55, следват Харманли - 48, Димитровград -25, Свиленград -14, Любимец -11, Кърджали - 6 и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

 

Река Марица е излязла от коритото си и е наводнила крайпътните улици на Свиленград. Двама души са загинали при срутване на мост край Маджарово. Двама мъже - баща и син, са спасени с хеликоптер. Те са били на покрива на потъналия във вода автомобил до хасковското село Родопи. 300-метров участък от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния контролно-пропускателен пункт е залят от придошлите води на река Каламица, приток на р. Марица. Нивото на водата бързо се покачва и леките автомобили, пътуващи по това направление, се пренасочват към ГКПП – Лесово.

 

Големи са щетите от пороите в района на смолянската община Неделино. Прекъснато е водоснабдяването в града, пътят Златоград - Неделино е проходим само по едното платно. Седем села в общината продължават да бъдат блокирани от свлачища и до тях все още няма достъп. От общината се опитват с високопроходима техника да достигнат до бедстващите села. В три от населените места е прекъснато и електричеството. Критична беше изминалата нощ за община Златоград, но бедственото положение там е отменено.

 

Над 200 къщи в гълъбовското село Обручище са залети от придошлите води на река Соколица, съобщи кметът на общината Николай Тонев. “Половината от селото е под вода“, обясни той пред БНР. Екипи от областната служба за защита на населението от бедствия и на общината са изпратени да отводняват домовете на пострадалите.

 

Заради излизане на река Марица от коритото ѝ, движението на влаковете в участъка между гарите Димитровград и Свиленград е прекъснато от понеделник сутринта. Реката е наводнила железния път в участъка между гарите Любимец и Свиленград. По тази причина в гара Свиленград престоява международният бърз влак № 492 от Истанбул за Белград.

 

Междувременно международният бърз влак № 491 от Белград за Истанбул престоява в междугарието Нова Надежда - Симеоновград поради дерайлиране на локомотива, който се е ударил в паднало дърво върху железния път. Във влака има 12 пътници, които са настанени в един от вагоните, разполагащ със собствена отоплителна система. На място е пристигнала специализирана техника, с която ще бъде вдигнат дерайлиралият локомотив.

 

За високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскада Арда са предупредени двете ни южни съседки Турция и Гърция чрез външното ведомство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

 

Червен код в две области, оранжев – в единайсет

 

"Червен" код за опасност от наводнения е обявен в областите Кърджали и Смолян. "Оранжев" код е обявен за 11 области в Западна България. Обилен снеговалеж се очаква в областите Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник, Кюстендил и Пазарджик. В Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска област ще вали интензивен дъжд и сняг.

 

В останалата част от страната е обявен "жълт" код също за обилни снеговалежи, но с по-малка интензивност.

 

Значителни количества на валежите се очакват в Западна България - между 10 и 20 л/кв. м, а в Родопите - отново около 50 л/кв. м. В ниската част на Родопите снеготопенето в съчетание с интензивните валежи ще е предпоставка за наводнения. В четири области на Източна България е обявен "жълт" код заради бурен вятър - това са Ямболска, Бургаска, Варненска и Добричка.

 

По информация на пътната агенция над 800 машини чистят пътищата на страната.

Кодът означава "вид внимание"

В цялата област Хасково е обявено бедствено положение, като на крак са вдигнати военните с БТР-и. Това обясни пред Mediapool областният управител Ирена Узунова. По думите ѝ от Стара Загора към Хасково пътува амфибия, която да бъде включена в спасителните действия в село Бисер.

"Нека оставим анализа за язовира и кой кога е разбрал за един по-късен етап и сега да действаме", призова Узунова. Въпреки това обаче тя не пропусна да отбележи, че “заради усилията на първите двама държавни мъже – Бойко Борисов и Цветан Цветанов са осигурени два хеликоптера”. По думите на Узунова, която пак обясни заслугите на премиера и министъра с тези машини са спасени "два живота – на баща и син край село Стойково", които бедствали на покрива на автомобила си.

На въпрос при положение, че е обявен жълт код на територията на областта какво е направено от държавните структури като превантивни мерки, Узунова отбеляза, че "кодът означава внимание". Реални мерки освен вниманието обаче не се предприемали предварително. "Кодът се обява според прогнозата за времето", уточни още областният управител.

Към момента в село Бисер се прави организация за поставяне за фургони в центъра на селото след отводняването му, за да могат останалите без дом хора да бъдат настанени там. Други пък ще бъдат настанени в болници и старчески домове.

Хеликоптерите "Кугър" ставали само за летене до морето през лятото

След като бедствието стана обект на няколко сутрешни блокове по телевизиите, към мястото веднага се отправиха министрите на вътрешните работи и земеделието Цветан Цветанов и Мирослав Найденов, както и премиерът Бойко Борисов.

Преди да даде нареждания на двамата си министри, Борисов се включи в ефира на БНТ, за да окуражи бедстващите си съграждани.

"Кураж на хората, които очакват хеликоптерите", отправи той, съобщавайки, че също заминава за Бисер.

"Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат антиобледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците", каза премиерът.

По думите му хеликоптерите се придвижвали с риск за живота на летците.

"Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 милиона, над половин милиард сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време хеликоптерите не могат да бъдат използвани. С риск за пилотите Господ да ги пази дано успеят да стигнат", посочи още Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

151 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #151

    Хеликоптерите "Кугър" ставали само за летене до морето през лятото-ТОГАВА ЗА КАКВО СА НИ-ДА ГЛЕДАТЕ МОРЕТО ОТВИСОКО ЛИ?ЩОТО КАТО СЕ ДАВЕШЕ ОНОВА ДЕТЕ В СОЗОПОЛ-ПАК НЯМАШЕ ПОМОЩ ОТНИКЪДЕ!

  2. Анонимен
    #150

    "кураж на хората, които очакват хеликоптерите", отправи той, съобщавайки, че също заминава за Бисер-КУРАЖ,НАРОДЕ-СЕГА ЗА ХЕЛИКОПТЕРИ,УТРЕ ЗА ХЛЯБА И ПЕНСИЯТА ДРУГИ ДЕН ЗА...САМО КУРАЖ НИ ДАВАТ,АМА С КУРАЖ САМО СЕ НЕ ЖИВЕЕ,БОЙКООООО!

  3. Анонимен
    #149

    Невъзможно е повече да бъдем управлявани от бездарници,които си играят с живота ни!Като не може да управлявате-оставките!

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #148
  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #147
  6. Анонимен
    #146

    Защо никой не пита колко време е пътувала водата от язовира до селото (около 15 км)и не е ли било възможно гражданска защита да е реагирала по-бързо и да предупреди хората?

  7. Анонимен
    #145

    ГЕРБава безотговорност ни потопи !!!
    Потоп от мутренска наглост, мафиотска безотговорност, служебно бездушие, неорганизираност, незнание и лъжи !!! Това ни дава групировката ГЕРБ !!!
    Няма пари - умирайте !!! Начини много: лошо здравеопазване, катастрофи навдлакове или автобуси, наводнения, или просто от град...... Народе, оправяй се както можеш - това ни казва ГЕРБ. Друго си е като ни връхлети нещастието.... Тогава идва, макар и със закъснение, мутрата-комунист Бойко Борисов и започва да ни спасява.

  8. Ганий
    #144

    Анонимен 09:36 | 07.02.2012 ------- Ми, сбъркал съм, бе... Техническа грешка - ЮГОИЗТОЧНА е... Щот, колегъ, ти бая ПРЕПИНАТЕЛНИ си преглътнал, които по никой начин не могат да се приемат за ТЕХНИЧЕСКИ...

  9. Анонимен
    #143

    браво на Ганий-Ахелой дето е у Югозападна България а Видин тогаз се пада да е в Североизточна.ДА ВИ ПИКАМ НА ГИОГРАФИОТО

  10. Ганий
    #142

    Пак се говорят простотии! Жалко за загиналите. А природните бедствия винаги е имало (примерно по времето на Костов също загинаха доста хора при наводненията в Югозападна България - района Ахелой, Каблешково) Въпросът е другаде - тази паплач, наричана политически елит/класа, изпълнителна власт и пр., харчи моите пари за всичко друго, но не и за елементарните мерки за безопасност. И винаги минават метър...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.