Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутатите одобриха държавната субсидия за частни училища и градини

2 коментара

Парламентът прие децата в частните детски градини и училища също да имат право на държавна субсидия. Текстът е залегнал в новия закон за училищното образование, чието обсъждане тече от няколко седмици в парламента. В преходните и заключителните разпоредби на закона, до които депутатите все още не са стигнали се предвижда държавната субсидия за частни училища и градини да влезе в сила от 2016 година.

 

Когато частните училища и градини получат държавна субсидия, те ще трябва да приспаднат нейната стойност от таксата, която сега събират от родителите,, и това трябва да облекчи финансово семействата. Мярката бе предложена, за да се гарантира, че всички деца получават държавна субсидия, независимо от собствеността на заведението, което посещават.

 

Още преди обсъждането ѝ в пленарна зала, мярката породи много полемики като в четвъртък противоречията ще пренесоха и в дискусията на депутатите.

 

Депутатът от Синята коалиция и бивш министър на образованието в кабинета на ОДС Веселин Методиев заяви, че подкрепя предложението, тъй като то позволява парите да следват децата. “Времето е друго, времето позволи на знаещите и можещите, независимо от коя социална среда са, да успяват. Не може да зачертаем частната инициатива в образованието. Кому е нужно това?”, коментира Методиев.

 

От БСП обаче не подкрепят мярката. Ваня Добрева от “Коалиция за България“ заяви, че не е обосновано да се дават пари на частното образование при положение, че като цяло парите са малко и не достигат за общественото образование. “Образованието е ценност, която не трябва да се подчинява на властта на парите“, заяви тя.

 

Колегата ѝ Янаки Стоилов коментира, че образованието се финансира от данъци и от никъде не следва задължението да се осигурява финансиране на всеки, който е решил да предоставя образование. Той посочи, че има много райони в страната, в които няма частни училища и не е редно хората, които живеят там, да плащат за образование в частни училища на децата на хората, живеещи в районите, в които има частни училища.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    да се помага на богатите- от какъв зор? щом са богати да си плащат обучението! или и като си пратят децата в чужбина също да им се помага? да им се намаляват данъците с разходи " за обучение на персонала" на фирмите им? В Израел няма частни училища и образованието е на много високо ниво, армията е със задължителна военна служба за всички!

  2. Анонимен
    #1

    За детските градини и училищата добре, но и за университетите трябва да се направи.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.