Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Депутат се усети, че ДАНС е оставена без правомощия да бори наркотрафика

Нов текст пази мястото на магистрати в съдебната система, ако оглавят агенцията

33 коментара
Депутат се усети, че ДАНС е оставена без правомощия да бори наркотрафика

Абсурдни недоглеждания и откровени неясноти белязаха заседанието на временната правна комисия в парламента, която в сряда претупа на второ четене спешно подготвените законови промени за преместването на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) от МВР в ДАНС.

 

След като депутатите вече бяха приели текстовете, уреждащи всички оперативни, разузнавателни и разследващи правомощия на спецагенцията, Младен Червеняков (БСП) се усети, че от проекта мистериозно е отпаднала точката, която възлага на агентите функции по противодействието на производството, разпространението и трафика на дрога.

 

Макар че грешката може да бъде коригирана на второ четене в пленарната зала, ситуацията е особено абсурдна, тъй като с новия закон на практика се закрива ГДБОП, която до този момент се занимаваше и с тази дейност.

 

В крайна сметка се оказа, че гафът е допуснат при механично пренасяне на текст от становище на специалисти от ДАНС в законопроекта. Така се стигна до предложението на председателя на комисията Христо Бисеров от ДПС, колегите му да прегласуват документа в първоначалния му вариант.

 

Полемики предизвика и удължаването на мандата на председателя на агенцията, който според предложението се увеличава от 5 на 6 години. Активност отново бе проявена от Червеняков, който попита с какви мотиви се прави тази промяна. Към него се присъедини и Янаки Стоилов (БСП). Бисеров, който е един от вносителите заедно със Сергей Станишев, Михаил Миков и Лютви Местан, обясни единствено, че така мандатът не съвпадал с този на зам.-председателите.

 

В края на обсъждането на темата шефът на комисията предложи да бъде приет старият вариант, но тогава вече бе гласувано и новото предложение и така и не стана ясно какво всъщност решиха депутатите.

 

Стана ясно още, че между първо и второ четене се е появил нов текст, който създава възможност, ако магистрат бъде избран за шеф или зам.-шеф на ДАНС, мястото му в съдебната система да се пази, а стажът му службата да се брои за юридически. Привилегия, от която досега се ползваха само съдиите, прокурорите и следователите избрани за депутати, министри и зам.-министри.

 

Безспорно най-запознатият с тази практика е медийният магнат и народен представител от ДПС Делян Пеевски, който от 2005 г. е следовател, но е работил като такъв само няколко месеца, тъй като първо бе зам.-министър в кабинета "Станишев", а след това на два пъти – депутат.

 

Интересното в случая е, че приетите на второ четене от правната комисия промени в Закона за ДАНС на практика позволяват Пеевски да бъде номиниран за ръководител на агенцията, тъй като бяха изменени изискванията за този пост. Досега шефът ѝ трябваше да има задължително 10-годишен стаж в службите за сигурност, но сега той бе намален на 8. Освен това бе разписана възможност за председател да бъде избран и кандидат с 8-годишен юридически стаж. Точно, колкото има и Пеевски като следовател.

 

В края на заседанието Младен Червеняков предложи в проекта да бъдат вкарани няколко текста, уреждащи конкретни правомощия на президента, каквито до момента нямаше – да може да получава годишния доклад на ДАНС предварително, да възлага задачи и да изисква становище от председателя ѝ по линия на опазването на националната сигурност.

 

Христо Бисеров обаче се противопостави и в крайна сметка бе прието само предложението държавният глава да може да изисква становище от шефа на ДАНС по въпроси, засягащи външната политика и сигурността на страната.

 

Случайно или не обсъждането на евентуални допълнителни правомощия на президента по линия на дейността на ДАНС стана факт, след като по-рано през деня държавният глава Росен Плевнелиев лаконично отбеляза: "Очаквам и ще се радвам на допълнителни дебати по темата ГДБОП – къде е правилното място. Подкрепям реформите, скоростта, с която те се извършват, ясната отговорност дори и политическа, но искам да бъдат и добре обяснени".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #33

    В момента е рай за организираната престъпност, няма служби, няма контрол. ГДБОП не са в МВР, не са и в ДАНС, а колкото до служителите и техните заплати, те все още не са взимали такива, тъй като не е ясно откъде да ги вземат и кой да ги разпише.

  2. Анонимен
    #32

    БЕЛЕНЕ Е ФИНАНСОВА КАТАСТРОФА ЗА БЪЛГАРИЯ,МИСЛЕТЕ ЗА НАШАТА СИ СТРАНА,А НЕ ЗА РУСИЯ

  3. Анонимен
    #31

    Айде пък сега, БОП-а тъкмо си наточиха на 3000 лева заплати и вие започнахте да се разколебавате...

  4. Анонимен
    #30

    Да, 29, тъй падна боба. Само и единствено абсолютно мнозинство на ГЕРБ може да ни спаси. То, обаче, не е много риалистично при това качество на матрияла.

  5. Анонимен
    #29

    И сега какво? Ще строим "Белене", "Кремиковци", Димитровград, Азотноторовите заводи, Долината на голямата химия...С решаващата помощ на СССР?

  6. Анонимен
    #28

    За съжаление, 27, още по-страшно е: Заповядва Владик Путин - ЕДИНСТВЕНАТА задача на Пламенчо е да възстанови и задълбочи енергийната ни и всякаква друга зависимост от Русия.
    Затова не знае имената на министрите си, затова имаше "завидната пълна свобода" да ги избира - защото НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОИ СА - те нямат НИКАКВИ ЗАДАЧИ и НИКАКВИ ПРИОРИТЕТИ. Нито спорта, нито културата, нито здравеопазването, нито социалната сфера, нито което и да е друго е важно. ВАЖНА Е САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАВИСИМОСТТА

  7. Анонимен
    #27

    № 26, де да беше Пламенчо. Този Пламенчо не знаеше имената на министрите си и пред ЦК на БСП прочете Светлин Йончев, директор на болницата В Шейново. На другия ден пред президентството не знаеше с кого е сменил компрометирания си нов министър. По-страшно е. Заповядва Местан! А Станишко се подхилва.

  8. Анонимен
    #26

    един Пламенчо заповядва: Изключително внимателно оглеждайте всички недоглеждания! Искам те да са перфектно недогледани. Ясно?!

  9. Анонимен
    #25

    Бързата кучка...планина повдига...И сговорна дружина...слепи ги ражда. Та и тази работа така. Бързане да се разтурят службите, да се преподчиняват, правна некомпетентност. И най- вече - приемане на закони в зала, без все още да са структурирани постоянни комисии - по вътрешна сигурност и обществен ред, правна, за контрол на специалните служби. Голям зор. Май наистина гласят Пеевски за председател, щом допускат т.н. юридически стаж, и то едва 8-годишен. Това да не е районен съд, това е специализирана

  10. Анонимен
    #24

    ГЕРБ и БСП са колела на една и съща трансмисия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.