Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дипломацията на обидите в ЕС

9 коментара
Снимка: БГНЕС

На снимките от срещите на върха на ЕС европейските лидери позират един до друг усмихнати и създават впечатлението, че всичко между тях е наред. Зад кулисите обаче нещата са много различни - лидерите често наричат колегите си с обидни епитети или правят по техен адрес жлъчни коментари, пишат в. "Монд" и сп. "Блумбърг бизнесуик".

 

Затова не бива да се учудваме, че европейските лидери толкова трудно постигат съгласие по някои въпроси, коментират изданията и посочват няколко примера от последните години.

 

Най-често улавяни да изричат обидни забележки или да правят жлъчни коментари по адрес на колегите си са френският президент Никола Саркози и италианският премиер Силвио Берлускони. Саркози дори е определян като шампион в тази категория. Например той нарече испанския премиер Хосе Сапатеро "не особено интелигентен", а германската канцлерка Ангела Меркел - "швабка".

 

По адрес на Меркел Саркози не спира да повтаря пред европейските си колеги: "Тя винаги разправя, че е на диета, но непрекъснато си взима допълнително сирене"на общите вечери на високо равнище.

 

По адрес на доскорошния гръцки премиер Георгиос Папандреу и на неговите сънародници Саркози заяви неотдавна, че "гърците са вирус, който трови Европа" и обвини Атина, че е представила неверни данни при влизането си в еврозоната.

 

По време на инфарктните дебати в ЕС за кризата в еврозоната, Саркози скастри британския премиер Дейвид Камерън с думите: "Млъкни!" и му препоръча да не дава нежелани съвети за спасяване на еврото, след като страната му отказва да приеме общата европейска валута. Според неназован член на Европейския съвет, цитиран от "Монд", когато европейските лидери говорели по телефона, те се питали един друг какви нови обиди е изсипал Саркози зад гърба им.

 

Берлускони нарекъл испанския си колега Сапатеро "прекалено розов", визирайки решението му да назначи много жени за министърки в кабинета си. Неотдавна журналисти разкриха, че италианският премиер е направил изключително нелюбезен коментар по адрес наанатомията на Меркел. Коментарът беше толкова неприличен, че журналистите се въздържаха да го цитират точно, а само го преразказаха описателно, акцентирайки, че в него задните части на канцлерката били поставени в едно изречение с думата "свинска мас" и със заключението: "Не става за секс".

 

Меркел също не остава длъжна на колегите си в обидните квалификации по техен адрес. Тя нарича Саркози зад кулисите "Мистър Бийн". През 2008 г. германският "Шпигел" написа, че съпругът на Меркел ѝ купил дивиди плеър, за може тя да гледа филми с Луи дьо Фюнес и да разучава поведението на французите, което я интересувало живо, откакто Саркози стана държавен глава.

 

Така "Шпигел" намекна, че в представите на Меркел образът на хиперактивния Саркози се припокривал с дребничките и трескави герои на Дьо Фюнес.

 

Между Меркел и Саркози неотдавна беше уловен обаче момент на задкулисно примирие, когато канцлерката подари плюшено мече на новородената щерка на президента - Джулия. Камерите на журналистите документираха този момент, но констатираха, че мигът трае кратко и докато Меркел връчва подаръка на Саркози, мобилният телефон на президента звънва и той нелюбезно повежда разговор, разопаковайки небрежно подаръка с другата ръка.

 

Преди две години, когато Германия беше домакин на срещата на върха на НАТО, Меркел отново беше пренебрегната заради телефонен разговор. Тогава Берлускони, когото тя трябваше да посрещне тържествено, я накара да чака пред камерите, докато той говореше по телефона с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган за кандидатурата на Андерс Фог Расмусен за генерален секретар на алианса.

 

Дейвид Камерън също е прибягвал до обиди по адрес на колеги. Най-известен е обидният му коментар за Саркози, когото той нарече "градинско джудже".

 

Понякога европейските лидери не трябва дори да си служат с думи, за да обидят. Доказаха го Меркел и Саркози на обща пресконференция на първата среща на върха на ЕС през октомври.

 

Запитани дали имат доверие в правителството на Берлускони, те само се спогледаха с иронична усмивка и това породи доста гневни реакции в Италия, в това число и на италианския премиер и на външния министър Фратини.

 

Тогава Берлускони атакува Меркел и Саркози с коментара, че "никой в ЕС не може да си позволява да поучава останалите страни членки".

 

Единният европейски проект и единната валута също са били обиждани от страна на европейските лидери. Берлускони нарече еврото "бедствие, което ограби всички". После го набеди, че е виновно за обедняването на италианците.

 

Премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер заяви, че "имиджът на Европа е катастрофален", а британският премиер Камерън нарече европейското законодателство "безполезно".

 

По БТА

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    Истината е зад кулисите.

  2. Анонимен
    #8

    Това винаги е било така, просто е прикривано. И сега чифутчетата са в ътъка белким спасят зеления гущер, но гаси ли се туй що не гасне и спасява ли се неспасяемото. Решенията както винаги се взимат и за това в Москва - Русия, Китай, Индия, ЮАР, Бразилия и Иран, решат ли ако ще тези да си съдерат дрехите еврото става световна валута и онези заминават по дяволите, които между впрочем са роднини на управляващите им. Зеленият гущер се запътва към дъното на Атлантика, както менората едно време към дъното на Средиземно море. Световен търговски център нема ако незнаете - производство му е майката!

  3. Мила
    #7

    Явно вместо ние да станем по-културни като тях, те стаха простаци като нас.... Какво да се прави, няма измъкване от Шопския синдром...

  4. Анонимен
    #6

    Интересно. Не прочетох нито една обида, а само истини, които хората отдавна знаят. Ако полит-клоуните възприемаха тези "обиди" като приятелски съвет и се възползваха от него, то положението нямаше да е така трагично. Хосе Сапатеро бил "не особено интелигентен", ами глупости, нищо подобно, той направо си е тъпак.

  5. Анонимен
    #5

    На срещата на Г-20 Саркози се оплакал на Обама, че Натаняху е лъжец и Обама му отговорил "на мен ли го казваш, аз всеки ден го слушам"

  6. Анонимен
    #4

    Как ли е Рапон на френски и немски

  7. Анонимен
    #3

    Интересно какво мислят европейските атове за нашите примитиви които се разождат по европейската сцена. Там хората си защитават интересите със зъби и нокти а нашите вероятно мълчат като риби. Ако изтърсят някой бисер по бай Тошовски сигурно хората онемяват. Предполагам че затова не ги споменават нашите милицьонери, че иначе играта съвсвм ще изпростее.

  8. Анонимен
    #2

    Това са реалностите, господа! Не се учудвайте. Никой не трябва да възприема ЕС като санаториум... На война като на война. И който не го е разбрал, че трябва да си брани интересите тежко му...

  9. Анонимен
    #1

    Европейски финес и галантност. Интересно какво коментират за наш Бай Ганю, ако изобщо го забелязват. :-)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.