Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Днес всички плащаме фалита на монополиста НЕК и цената на бързооборотните рушвети

Рецептата на ЕНП е: интелигентна икономика със скокообразен устойчив ръст

103 коментара
Днес всички плащаме фалита на монополиста НЕК и цената на бързооборотните рушвети

"Днес всички плащаме от джоба си фалита на монополиста НЕК и цената на бързооборотните рушвети, заради които надскочихме възможностите си да плащаме за зелена енергия", казва лидерът на Единна народна партия (ЕНП) Мария Капон. ЕНП тръгва на изборите с програма за интелигентна икономика - висока производителност и устойчиви работни места; зелена и ефективна, правена от хора, които мислят и работят по-умно, генерират нови идеи и получават повече за по-малко време.

Г-жо Капон, само преди три месеца се проведе референдум на тема "да" или "не" на АЕЦ "Белене", но по време на кампанията, в която вие участвахте като опонент на проекта, някак не се разбра, че енергийната система е пред срив и че ще влезе в настоящия авариен режим на изключване на мощности. Не беше ли ясно още през януари, че ситуацията е кричина?

Този анализ трябваше да получим по компетентност от управляващите от ГЕРБ, защото цените на международните пазари сега са различни и износът ни намалява. Към това трябва да добавим и безумно високата такса пренос, която върза ръцете на износителите на електроенергия и ги направи неконкурентоспособни. С тази такса НЕК се опитва да компенсира загубите от "Белене“ и "Цанков камък“, които на практика докараха компанията до фалит. Както се вижда, този подход има нулев ефект. По-точно – води до още по-големи загуби за отделни предприятия от енергийната ни система.

Не получихме този отговор от ГЕРБ, очевидно никой не се занимава с прогнози и икономическо планиране, което за отрасъл като енергетиката е почти престъпление. Защото там планирането винаги е поне средносрочно. Интересно ми е и къде се скриха всички разпалени защитници на АЕЦ "Белене“, като г-н Станишев, Каракачанов, Сидеров, Петър Димитров, Румен Овчаров... Защо днес не обясняват, че ще го караме на свещи или че ще се наложи да внасяме ток от Марс.

Минаха само два месеца и тази скъпо платена лъжа, която се изливаше с парите на заинтересованите по всички медии, лъсна пред очите на цяла България. Не само имаме предостатъчно ток, но и се чудим какви мощности да изключим. Предприятията търпят загуби, а миньорите са на улицата. Унизително е дори да слуша човек дебата между БСП и ГЕРБ, в който си прехвърлят топката кой бил подписал и кой бил пуснал наднормено количество фотоволтаици. Днес всички плащаме от джоба си фалита на монополиста НЕК и цената на бързооборотните рушвети, заради които надскочихме възможностите си да плащаме за зелена енергия.

Какви са според вас краткосрочните и дългосрочните решения на проблемите с енергетиката?

ДКЕВР трябва да изготви механизъм за точното определяне и контрол на количествата електрическа енергия, формиращи квотата за обществен доставчик. Това означава да се създадат правила, които да определят кой има и кой няма право да бъде в енергийния микс за регулирания пазар, където са домакинствата. ДКЕВР трябва да обслужва интересите на потребителите, а не монополистите.

В България най-после трябва да започне да функционира свободната електроенергийна борса, за да заработят естествените правила на конкуренцията на пазара. Задължително държавата трябва да създаде възможност българският пазар на течни горива да не е поставен под господстващото влияние на една фирма. Има механизми, които засягат режима на внос и съхранението в данъчни складове, които държавата може да използва, за да балансира този пазар. Интензивно трябва да продължи строителството на междусистемните газови връзки, както и проучването и добива на газ от черноморския ни шелф. Страната ни трябва да проучи най-модерните технологии за изследване и добив на шистов газ, за да преценим реално екоолгичните опасности и след това да си дадем сметка дали имаме евтин енергиен ресурс под краката си. Всичко това може да се случи спокойно, без истерия, с отчитане и правилен баланс на интересите в обществото.

Успоредно с това, България трябва да обърне поглед към саниране, инвестиране в енергийна ефективност, включително в производството, създаване на "умни мрежи“ и в дългосрочен план – в инсталиране на ядрена технология от последно поколение, което не ни поставя в зависимост от доставки на руско ядрено гориво. С няколко думи – работим за сигурност в системата, конкурентни цени, контрол над злоупотребите и енергийна независимост на страната.

Какъв е коментарът ви за предприетите стъпки на властите в момента, включително и прокурорските проверки в енергетиката. Усещането е за кампанийност и опит да се отговори на обществените очаквания за нарочване на виновници и поевтиняване на тока.

Ако прокуратурата си свърши работата, ще бъде приятна изненада за всички и тогава никой няма да говори за кампанийност. Имам болезнен опит в това отношение, когато предоставихме газовите договори на Румен Овчаров в прокуратурата, заради които страната ни беше ощетена с около 1.4 млрд. лева и резултат нямаше.

Не е работа на прокуратурата да поевтинява тока, а да обвинява престъпници. Обществените очаквания са за справедливи цени, справедлив съд и една държава, която работи, за да могат хората да имат по-високи доходи. Такова е виждането на Единна народна партия – ние не вярваме в поевтинявания, които се случват по непазарни методи, с размахване на пръст от министър-председателя. Това може да се случи само в плановите икономики от социалистически тип, а днес е само признак, че дълго сме били лъгани и то със знанието на властта. Ето с това трябва да се заеме прокуратурата.

В условия на свита икономика, проблеми за бизнеса и висока безработица, повечето партии предлагат мерки в тази посока. Какъв е ключът, предложен от Единна народна партия?

Няма универсална рецепта за спиране на кризата. От хаотичната ни икономика от хазартен тип, трябва да преминем към интелигентна икономика със скокообразен устойчив ръст, която да доведе до високо качество на живот. Затова нашият икономически екип прецени и изработи автентична за страната ни рецепта, която предлагаме като изход от ситуацията. Характеристиките ѝ включват фокус върху висококачествена система за образование, публично финансиране на научни изследвания, атрактивни данъчни стимули и облекчения, добра инфраструктура, добри широколентови комуникации, отлични обществени услуги, включително здравеопазването.

Интелигентна икономика означава висока производителност и устойчиви работни места, тя е зелена и ефективна икономика, прави се от хора, които мислят и работят по-умно, генерират нови идеи и получават повече за по-малко време.

Такава икономика живее в рамките на своите средства. Трябва да се съсредоточим върху сектори, които за единица време дават по-висока добавена стойност и са съобразени с естествените дадености на страната ни. Ние имаме такъв анализ, който засяга както високите технологии, така и биоземеделието, балнеологията и други специфични сектори от икономическия портфейл на страната, с висока възвръщаемост. В такива сектори държавата трябва да създаде условия за концентриране както на европейски, така и на публични, а също и на частни инвестиции, за да може на база на предизвикан интерес това партньроство да дръпне цели отрасли в икономиката ни напред.

В програмата на Единна народна партия има четири стълба за интелигентен растеж на икономиката, потребителите и компаниите. Те са: Резултати, не просто приходи; Връзки, а не просто сделки; Хората, а не продуктите; Творчеството, а не просто производителността. Външните пазари, които атакуваме, трябва да се балансират и да имаме по-агресивен подход за излаз на наши стоки и продукти към Русия, Индия, Китай, Турция, Израел, Бразилия... с две думи към икономики, които през последните 10 години бележат постоянен ръст и съответно повишаваща се покупателна способност на населението.

Като политик, който е участвал в редица избори, как преценявате сегашната предизборна ситуация – има ли повече и по-надеждни гаранции, че този вот ще е по-честен от предишните. Какви са основните рискове, според вас?

След миналите избори, когато станахме свидетели на драстични нарушения, основният риск не е толкова технологичен, т.е. от фалшификации на изборния процес, колкото обществено-политически и донякъде морален. Ако гражданите не приемат изборите за честни, властта ще се делегитимира още преди да е положил клетва бъдещият кабинет. Това ще създаде тежка политическа нестабилност, която в комбинация със социално-икономическата криза, може да навреди много на България. В този смисъл служебният кабинет и президентът Плевнелиев имат тежка отговорност не просто да проведат изборите, а да ги проведат по начин, който ще гарантира стабилността в страната след това. Защото ако след два месеца хората отново са на улицата, няма да има никакво значение кой е спечелил 5 депутата повече или по-малко. Надявам се разумът да надделее над политическата алчност и себелюбие, а тези, които с години повтаряха, че коалиция е мръсна дума, е време да седнат и да си подготвят реч за след изборите, с която се извиняват за прибързаните си твърдения.

Като че ли на всички втръсна клишето за разпокъсаното дясно пространство и раздробяването на вота в пространството дасно-център, но този модел е факт и в момента. На какво залага ЕНП и каква е задачата, която си поставяте на тези избори?

Наистина на всички им омръзна. На нас ни омръзна преди 4-5 години, затова и създадохме Единна народна партия. Защото в началото се събрахме все хора, които дълго време са полагали усилия да обединят лидерите на десницата и видяхме, че това няма да се случи. Или може би сме таили напразни надежди. Затова решихме да създадем място, където да съберем хората, които виждат себе си като привърженици на десницата. И те с всеки изминал ден стават все повече. Всеки напуска сантиментите си, а лидерите на старата десница, като в карикатура на Доньо Донев, стоят на самотен остров и продължават да се карат. През това време корабът на историята минава покрай тях.

Щастлива съм, че много млади хора влязоха и продължават да влизат в редовете ни - средната възраст на някои от листите ни е 26-27 години. На местните избори бяхме 5-и по резултат в листите за общински съветници в цялата страна. Надяваме се да надградим на парламентарните избори сега и да станем още повече, въперки, че нямаме парите на големите партии, обикаляме от човек на човек, от врата на врата и намираме приятели и съмишленици. Събрахме уникален букет от инженери, архитекти, юристи, журналисти, оперни певци, лекари, учители... цяло богатство е да си с такива хора. Те са истински представители на народа, далеч преди да са станали народни представители, защото всеки от тях идва със своята кауза, а не със жажда за кариера. Така тръгна навремето десницата, затова вярвам, че и днес е ударил часът за смелите, които искат достойно да представляват народа си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

103 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #103

    ако е така, защо искаш да се коалираш с тези, които управляваха НЕК послендите години ???

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #102
  3. Анонимен
    #101

    Хал-хабер си няма това момиче от Енергетика, ама да е в джаза!

  4. Анонимен
    #100

    "Минаха само два месеца и тази скъпо платена лъжа, която се изливаше с парите на заинтересованите по всички медии, лъсна пред очите на цяла България. Не само имаме предостатъчно ток, но и се чудим какви мощности да изключим."

    Малко разбира тази госпожа от съвременните перспективи в икономиката, става най-вече за счетоводителка.
    След 5-6 години като почнат да летят нагоре цените на нефта,
    ще стане ясно, че нов АЕЦ (дали Белене или друг) е била жизнено необходима -
    перспективите на жп транспорта,

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #99
  6. Анонимен
    #98

    много ми харесва Капон голяма симпатяга честито на гаджето и завиждам му много е секси голяма симпатяга .

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #97
  8. Анонимен
    #96

    До 95. Купувам Москвич 408, спешно! До 5 000 лева!

  9. Анонимен
    #95

    Продавам Москвич 408, спешно !

  10. Анонимен
    #94

    Всеки път когато излезе новина за капон, тя е с нова партия, организация или коалиция. А сега къде е???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.